Amigoe | Automatisering Wega di Number Kòrsou dit jaar nog

Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK)  - toezichthouder loterijen Curacao

Automatisering Wega di Number Kòrsou dit jaar nog

WILLEMSTAD — De Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) – die de dagelijkse nummertrekking organiseert – en alle nummerkantoren moeten dit jaar nog worden geautomatiseerd. Gebeurt dit niet, dan voorziet minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (Pais) grote problemen voor de sector.

FWNK heeft al geruime tijd geleden aan de bel getrokken en wijst op een systematische teruggang in de totale verkoop van legale bonboeken en de afdracht van omzetbelasting.

Dit bedreigt het voortbestaan van de stichting omdat die, als deze trend zich doorzet, de eigen kosten niet meer kan betalen. Volgens Palm zijn de inkomsten uit verkoop teruggelopen van 60 miljoen gulden vier jaar geleden tot 35 miljoen vorig jaar.

De enige conclusie die volgens Palm getrokken kan worden, is dat er veel nummers in het illegale circuit worden verkocht. Hiervoor gebruikt men valse bonboeken Palm ziet een volledige automatisering van de sector als oplossing. Dat houdt in dat alleen elektronisch geprinte bonnetjes legaal zijn.

“Daarnaast moeten we met manieren komen die het interessant maken om een legaal elektronisch bonnetje te kopen. Dat kan door het introduceren van meerdere opties om een geldprijs te winnen of door extra trekkingen. In ieder geval moet controle van de dagelijkse prijzen via met de hand geschreven bonnetjes onmogelijk worden gemaakt.”

Dit betekent op zich echter niet dat de illegale verkoop van met de hand geschreven bonnetjes stopt. Vooral niet van loten die worden verkocht voor trekkingen die buiten Curaçao worden gehouden, zoals Daily Number en Smart Play van St. Maarten.

In een brief aan de ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid uitte het Nederlandse Tweede Kamer-lid Ronald Van Raak(SP) zijn bezorgdheid over het niet goed functioneren van FWNK en de Gaming Control Board (GCB).

In de brief sprak hij ook zijn bezorgdheid uit over de banden tussen de politiek en de illegale gokindustrie op Curaçao. Aan de hand van de brief van Van Raak heeft PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe vragen gesteld aan Palm en minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran).

Bron: Amigoe
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *