Amigoe | Baanbrekend koraalonderzoek op Curaçao in de spotlights

Baanbrekend koraalonderzoek op Curaçao in de spotlights | Foto TLG

Baanbrekend koraalonderzoek op Curaçao in de spotlights | Foto TLG

WILLEMSTAD — Koraalrifonderzoekster van Carmabi en marienbiologe Kristen Marhaver heeft vandaag als TED-senior-fellow middels een toespraak via TED (het wereldwijde platform voor technologische ontwikkeling) de succesvolle reproductie onder laboratoriumomstandigheden van de zeldzame Caribische Pilaar-koraalsoort, de Dendrogyra cylindrus, wereldkundig gemaakt.

Het is de eerste maal dat de koraalwetenschappers erin geslaagd zijn om deze soort te bevruchten en in leven te houden onder voornoemde omstandigheden, dit ter conservering van het rif. Dat de inspanningen – zowel van de lokale wetenschappers als de overheid – om tot een duurzaam beheer van de onderwaternatuur te komen vruchten afwerpen en niet onopgemerkt blijven, blijkt ook uit het feit dat nu Andrew Revkin, een gerenommeerde journalist gespecialiseerd op het vlak van wetenschappelijk onderzoek, op het eiland is neergestreken. Behalve dat hij over milieu- en natuurzaken schrijft voor de New York Times, doceert hij over dit onderwerp aan de Journalistieke richting van de Pace privé-universiteit in New York.

 

Zo is hij samen met professor Maria Luskay en tien Pace-journalistiekstudenten naar het eiland afgereisd om de ontwikkelingen op het eiland op het gebied van duurzaam milieu- en natuurbeheer, via multi-media vast te leggen. De opzet is om een serie verhalen te schrijven voor de NY Times en een documentaire te maken die via verschillende media publiek zal worden gemaakt. Het gezelschap wordt door de Amerikaanse marienbioloog Aaron Hartmann op het eiland rondgeleid. Hartmann is geen onbekende op het eiland aangezien hij Curaçao voor research in het verleden herhaaldelijk heeft bezocht. Zo heeft hij zijn Phd. behaald aan de Scripps University, dit aan de hand van zijn studie naar juveniele koralen van het rif van Oostpunt.

 

Revkin, die samen met zijn studenten reeds verschillende vissers heeft geïnterviewd over de bijzonderheden van het rif van Oostpunt, waaronder ook visser Edwin ‘Makambi’ Flameling, en daarnaast milieu- en natuurambassadeur en endurance-athlete Ryan de Jongh en wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij, nam vanochtend uitvoerig de tijd om het onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran te interviewen. De parlementariër, die zoals bekend een bemiddelende rol heeft gespeeld tussen de overheid en de filantropische instelling het Waitt Institute, waarmee onlangs een MoU werd getekend voor totstandkoming van conceptwetgeving ter duurzaam beheer van de zee en onder andere het bieden van een oplossing voor de watervervuiling door riool- en afvalwater, gaf een overzicht van de concrete stappen die door de overheid zijn genomen. Statenlid Sulvaran heeft samen met PS-parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje ook conceptwetgeving bij het Zuid-Amerikaans parlement ‘Parlatino’ ingediend ter duurzaam beheer en conservering van de natuurlijke zeehulpbronnen. Ook gaf de parlementariër een schets van de inspanningen van de overheid, om de samenwerking tussen Carmabi en de Curasub/het Sea Aquarium en de wetenschappers van het Amerikaanse Smithsonian Institution als regionale leider op dit vlak, te stimuleren.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *