31 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Balborda: Rapport over Fuikdag-incident klaar

HomeMediaAmigoe | Balborda: Rapport over Fuikdag-incident klaar
Balborda: Rapport over Fuikdag-incident klaar
Balborda: Rapport over Fuikdag-incident klaar

WILLEMSTAD — De Maritieme Autoriteit van Curaçao (MAC) heeft een rapportage uitgebracht aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Earl Balborda (PNP), naar aanleiding van het onderzoek dat is uitgevoerd naar het incident met de ferry Krioyo Blue Curaçao op Fuikdag, begin dit jaar.

De minister licht toe waarom hij vooralsnog niet inhoudelijk op de bevindingen van het onderzoek in kan gaan: “Ik heb het rapport wel ingezien maar dat is nu ter beoordeling voorgelegd aan een onafhankelijke VVRP-onderzoekscommissie. In afwachting van de bevindingen van deze commissie kan ik nog geen uitspraken doen.” Het eindrapport van het onderzoek, dat door MAC uitgevoerd en aangestuurd werd, heeft op zich laten wachten aangezien in de nasleep van het incident, werd aangekondigd dat het streven was om ondanks een onderbezetting, ‘het onderzoek binnen twee weken af te ronden’.

Minister Balborda had vorige week nog laten weten dat hij in aanloop naar Fuikdag van 2015, ter voorbereiding, graag het rapport in wilde zien en om deze reden ook een deadline had gesteld aan de maritieme autoriteit. Zoals bekend raakte de Krioyo op Fuikdag op drift waarbij meerdere vaartuigen beschadigd raakten en er paniek ontstond onder de opvarenden van de vaartuigen in de directe nabijheid van de ferry.

De Haven Veiligheid Inspectie (HVI) die met een vaartuig ter plaatse was met aan boord havenmeester Marlon Laroche, greep in. De kapitein van de ferry kreeg van de havenmeester opdracht om de binnenwateren waar de grote mensenmassa zich bevond, onmiddellijk te verlaten.

Zoals eerder gemeld, heeft minister Balborda aangegeven dat de ferry in totaal bij drie incidenten betrokken was, wat vervolgens ook door meerdere bronnen bevestigd werd. De Krioyo was tevens betrokken bij een botsing tegen de kade in de haven, en was vervolgens ook op een zandbank vastgelopen en behoefde assistentie om te worden losgetrokken.

Om deze reden heeft Balborda de volgende vragen ter beantwoording aan MAC voorgelegd: “Wanneer is de inspectie uitgevoerd, hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe had dit voorkomen kunnen worden?” Het rapport zal dan ook op deze vragen antwoord moeten bieden. Overigens werden de drie incidenten door de eigenaar van de ferry, Darwin Gregg, ontkend. Hij stelde dat er sprake was van twee incidenten met de Krioyo en lichtte dit als volgt toe:

“Het eerste deed zich voor toen de kapitein de Fuikbaai binnenvoer en wilde ankeren. Verschillende passagiers sprongen toen van boord, waardoor de kapitein onmiddellijk de motor uitdeed en vervolgens niet achteruit kon varen. Toen heeft de Citro assistentie verleend.”

Het schip had volgens Gregg toen niet voldoende druk, waarop een generator opgestart moest worden, wat twee minuten heeft geduurd. Hierop kon de kapitein de ferry starten en weer manoeuvreren.

Volgens Gregg deed het tweede incident zich vervolgens voor nadat de ferry geankerd had en met een lang touw aan wal was vastgemaakt. “Iemand heeft toen het touw van het anker doorgesneden en omdat het schip op dat moment de motoren uit had – omdat er al geankerd was – verloor het touw dat aan wal vastzat ook spanning.”

Zoals bekend valt de ferry, omdat ze onder de Curaçaose vlag vaart en het incident zich in lokale wateren afspeelde, onder de bevoegdheid van de scheepvaartinspectie van MAC. Die voert scheepvaartinspecties uit op passagiersvaartuigen die voor commerciële doeleinden worden ingezet. Voor het onderzoek had MAC ook een beroep gedaan op de havenmeester om een HVI-inspecteur aan te wijzen om deel uit te maken van het onderzoeksteam.

MAC-directeur Jan Sierhuis liet toen ook weten dat het incident, waarbij de ferry met 175 opvarenden bij betrokken was, vanuit juridisch perspectief onder de definitie ‘scheepsramp’ valt en dat de kwestie dan ook als zodanig onderzocht werd. Balborda vandaag:

“De reeds bestaande onafhankelijke onderzoekscommissie van het ministerie zal nu haar oordeel vellen over hetgeen gebeurd is, of er mogelijk een boete opgelegd dient te worden, er wel of niet een strafrechtelijke vervolging dient plaats te vinden en zal in geval van gebreken aanbevelingen doen voor het verrichten van aanpassingen.”

De onderzoekscommissie bestaat uit een mix van leden met juridische achtergrond, afkomstig uit de maritieme sector en MAC. Balborda laat verder weten dat bepaalde leden van deze commissie, ‘eigenlijk conform planning vervangen hadden moeten worden’, maar om de verdere beoordeling van het rapport voortvarend te doen verlopen, ‘is er besloten met de bestaande commissie door te gaan opdat de bevindingen hopelijk voor het einde van dit jaar binnen zijn’.

Lees ook in deze krant: Viering Fuikdag aan strikte regels gebonden

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Is Darwin Gregg ook niet de man die een tijd geleden door drugscriminelen zo ernstig werd mishandeld dat hij met spoed naar het buitenland moest worden gevlogen voor medische behandeling?

    En die zich bij terugkeer nooit heeft willen uitlaten over de daders?

    Ik zou me wel bedenken alvorens bij hem in de boot te stappen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties