Amigoe | Behandeling beroepszaak Thodé mogelijk verdaagd

Advocaat Peterson trekt zich terug | Foto MFK

Advocaat Peterson trekt zich terug | Foto MFK

WILLEMSTAD — De advocaat van MFK-Statenlid Amerigo Thodé, Chester Peterson, heeft zich in een brief van 10 augustus jl. aan het hof gedistantieerd van de beroepszaak. Dat bevestigt Thodé desgevraagd. Hij heeft nog geen nieuwe advocaat, waardoor de zaak morgenochtend waarschijnlijk door het hof zal worden aangehouden.

Een specifiek verzoek hiervoor ter zitting zal niet van Thodé komen. Hij laat alles over aan het oordeel van het hof. Wel heeft het Statenlid gisterochtend een brief gestuurd naar het hof, naar aanleiding van bepaalde dingen die hij eerder in de media vernam over zijn zaak. “Ik heb daarvóór geen brieven gestuurd naar het hof.” De inhoud van de brief wil hij nog niet bekendmaken, aangezien het hof er nog niet op heeft gereageerd en hij de officiële wegen wil bewandelen. “Dit is een zeer serieuze zaak die ik niet via de pers wil bepleiten.” De parlementariër wil wel duidelijkheid van het hof op de recente mediaberichten over onder meer zijn verdediging, benadrukt hij. De reden waarom zijn advocaat zich heeft teruggetrokken laat Thodé ook in het midden, ‘dat is iets tussen hen’.

Drie rechters van het hof zullen het door Thodé ingestelde beroep tegen zijn vonnis behandelen. Hij werd op 8 januari in de zaak ‘Mantel’ veroordeeld tot een boete van 1400 gulden, te vervangen door 24 dagen cel en twee jaar proeftijd, voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim in de periode tussen 4 tot en met 19 september 2014. Dat is minder dan wat officier Clarelli Hato-Willems op 16 december vorig jaar eiste, namelijk 2500 gulden boete waarvan de helft voorwaardelijk – te vervangen met 25 dagen hechtenis – en twee jaar proeftijd.

Thodé heeft volgens de rechter in eerste aanleg, artikel 2:232 van het Wetboek van Strafrecht, alsmede artikel 59 van het Reglement van Orde voor de Staten (RvO) willens en wetens overtreden tijdens een radio-interview op 5 september vorig jaar en de persconferentie van zijn partij op 19 september, door informatie naar buiten te brengen die tijdens een besloten vergadering op 4 september met het College financieel toezicht (Cft) werd besproken. “De samenleving heeft er belang bij dat het bespreken van onderwerpen in de Vaste Commissies van de Staten niet in het openbaar plaatsvindt, bijvoorbeeld omdat het gaat over overleg betreffende nog onvoldragen voorstellen en standpunten. Dit is een algemeen belang dat bescherming behoeft”, aldus de rechter.

Inmiddels ex-advocaat Peterson benadrukte eerder dat Thodé ontslagen had moeten worden van alle rechtsvervolging vanwege een geslaagd beroep op overmacht, aangezien hij niet anders kon dan de informatie naar buiten brengen. De verdediging benadrukte dat het belang van de waarheid over het door de regering gevoerde beleid ter zake de publieke middelen in dit geval zwaarder woog dan de wettelijke plicht tot geheimhouding. Thodé voegt daar vandaag aan toe dat ‘het hele wanbeleid-verhaal van Bakker (Cft-voorzitter Age Bakker, red.) in strijd was met de waarheid’. Het is echter niet aannemelijk geworden dat er sprake is geweest van een dermate zwaarwegend belang dat het voor Thodé gerechtvaardigd was om zijn plicht te schenden. Hij had ook alternatieven, aldus de rechter. Zo had hij de Cft-voorzitter om toestemming kunnen vragen.

Thodé haalt hierop vandaag de Staatsregeling aan die geheimhouding regelt, ‘waarin duidelijk staat dat de Staten dit bepalen’. “Op basis van welke wet had ik Bakker toestemming moeten vragen?”

Zoals eerder haalt Thodé weer aan dat ook Bakker dan vervolgd had moeten worden door het OM, ‘vooral gezien het feit dat het Cft conform artikel 8 lid 3 van de Rijkswet Financieel Toezicht gebonden is aan geheimhouding en toch zelf geheime informatie over de besloten vergadering tijdens interviews openbaar heeft gemaakt’. Zoals bekend deed zijn ex-advocaat tegen onder meer Bakker op 19 januari aangifte.

Volgens Thodé heeft het OM al bewezen met twee maten te meten. “Ik moet het vonnis respecteren, maar na het vonnis in mijn zaak hebben velen hetzelfde gedaan en toch gebeurt er niets. Ik heb inmiddels ruim twintig aangiftes ingediend van zowel voor als nadat het vonnis is uitgesproken, maar kennelijk moet ik alleen het vonnis respecteren. Het OM meet met twee maten en dat kan niet.”

Thodé noemt ook andere aangiften die hij eerder indiende waarmee volgens hem niets is gebeurd. “Zo hebben onbekenden de remleiding van mijn voertuig vernield en op basis van een rapport van Garage Cordia hierover heb ik een aangifte ingediend bij het OM en ook bij de Staten, maar tot de dag van vandaag heb ik geen reactie ontvangen.” Ook met zijn aangifte van enkele jaren terug ‘tegen het openbaar maken van het complete Ecorys-rapport, dat volgens hem staatsgeheim was, op de website van Smoc (Stichting Smoc, red.) is niets gedaan’, aldus Thodé. “Gelijke monniken gelijke kappen, of toch niet? Ik denk dat OM spijkers op laag water zoekt.”

Het OM was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Behandeling beroepszaak Thodé mogelijk verdaagd

 1. Dit is geen vertragingstactiek maar zuiver om de beïnvloeding van de uitslag van de verkiezing ten nadele van deze criminele organisatie te voorkomen.

 2. Door deze criminele zakkenvuller laten we onze regering controleren, terwijl de laffe Thode nog niet eens zijn eigen zoon kan opvoeden want die is ook een groot crimineel geworden.

  Ik vraag me af wie zich meer schaamt, Amerigo voor zijn zoon of zijn zoon voor Amerigo?

  Voor mij is de hele familie een porkeria.

 3. Ach, de geestelijk gestoorde Thode. Heeft zijn zoon tot drugsdealer opgevoed. Zijn broer is veroordeeld voor illegale import van auto-onderdelen.

  En zelf kan hij nergens terecht als bij de criminele MFK die hij diep in zijn hart verafschuwt, maar nieamd wil hem.

  En dus loopt hij als een laffe lemming achter Schotte aan en kruipt voortdurend in zijn kont.

  Als hij veroordeeld wordt komt hij de USA niet meer in. Geen shoppen meer dus voor zijn piepjonge domme latina die zijn kleindochter had kunnen zijn.

  Ay papi, no…

 4. Is dit een vertragingstactiek of heeft Sulvaran en Peterson er genoeg van om alle MFK zaken te verliezen?

 5. Hoe kan dit. dat de hele Mfk maffia de rechters het werk onmogenlijk kunnen maken, en dat iedereen gewoon toe staat te kijken. op deze manier is het dus zo dat de Maffia nu de dienst uit maakt, en dus Regeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *