Amigoe | ‘Belastingdienst gaat het makkelijker maken’

‘Belastingdienst gaat het makkelijker maken’

‘Belastingdienst gaat het makkelijker maken’

WILLEMSTAD — “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” Wat sinds jaar en dag de slogan van de belastingdienst in Nederland is, lijkt nu ook te gaan doorzetten op Curaçao.

Program Board Tax Compliance is de naam van het project waarin de diensten van de Inspectie, Ontvanger, Belasting Accountants Bureau (BAB) en Douane geïntegreerd zullen worden en de belastinginning efficiënter moet verlopen.

Dat meldde minister José Jardim van Financiën (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Voor het nieuwe automatiseringssysteem loopt een aanbestedingsprocedure en de verwachting is dat de dienst hiermee in het nieuwe jaar aan de slag kan.

De belastingdienst is bezig met een ware inhaalslag. Het bedrag van 1,2 miljard gulden dat openstond aan niet-geïnde belastingen van de afgelopen jaren, is inmiddels opgeschoond naar 959 miljoen gulden. Hieronder vallen de 26 miljoen die inmiddels wel is geïnd, de 96 miljoen gulden aan correcties (na bezwaarschriften ) en de 150 miljoen gulden die afgeschreven is aan niet-inbare belastingen omdat bedrijven niet meer bestaan of omdat bepaalde overheidsdiensten zijn opgeheven.

Dat integrale plan om de belastingdienst organisatorisch te verbeteren bestaat al sinds 2000 maar werd nooit doorgezet, onder andere vanwege de twee bestuurslagen die de Nederlandse Antillen toen nog hadden (eiland en Land). Na het verkrijgen van de autonome status in 2010 vielen die twee bestuurslagen weg. Maar vijf jaar later bleek het proces nog steeds niet van de grond te zijn gekomen.

Inmiddels wordt het project geleid door een technische bijstander en zijn er zestien experts aan het werk om vaart achter de uitvoering te zetten. De achterstand in het behandelen van bezwaarschriften bestaat nog steeds maar is inmiddels geslonken van 14.000 naar 9500, waarbij de focus ligt op het innen van de grootste schulden.

Naast Jardim zat Alfonso Trona, hoofd Ontvanger. Beiden ontkenden de geruchten dat de verstandhouding tussen hen verslechterd zou zijn door de druk die de minister legt op het doorvoeren van de verbeteringen binnen de belastingdienst en het aanstellen van een technische bijstander als projectleider. Tussen de Inspectie, die de aanslagen oplegt, en de Ontvanger, werd jaren niet goed gecommuniceerd, wat leidde tot talloze frustraties onder burgers en bedrijven die van het kastje naar de muur werden gestuurd.

Maar beiden ontkenden deze geruchten. “Het klopt dat een Europese Nederlander het project leidt. Maar dat wordt gemonitord door de Overheids Accountants Bureau en is conform de afspraak. De minister is politiek verantwoordelijk en ik ben eindverantwoordelijk voor de dienst en ik zit er nog”, sprak Trona opgewekt.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | ‘Belastingdienst gaat het makkelijker maken’

  1. Gerrit moet over zijn gekregen gelden nog 52% betalen laten ze dat maar gauw innen.

  2. probleem is als we onze eigen mensen gebruiken dan worden er deals gesloten( kwijtschelding)Dus toch had Leeflang gelijk ze sturen dan de makamba.
    1.2 miljard is niet mis kost ons wel 40 miljoen rente per jaar. kijk maar bij de screening van 10-10-10 de toenmalige ministers hadden 5 jaar achterstand.
    niet de kleine man heeft achterstand nee de zogenaamde ” Elite”zijn de wanbetalers bij de belasting dienst en bij de SVB.

  3. No mes por, maar het moet weer geregeld worden door een nederlander, kijk eens naar de manier waarop men dit beschrijft, eiegenlijk hadden ze het liever niet verteld. Hebben we dat zelf nu echt niet in huis? Hoe lang hebben we al een zelfstandige belastingdienst?

  4. de vraag is alleen word dit verrekend in de boedelscheiding?
    hoezo zaken bestaan niet meer, wil dat zeggen dat de eigenaren nu vrij gesteld zijn? Schulden van de overheid verreken het maar met de boedelscheiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *