Amigoe | Benny Leito-zwembad weer open

Benny Leito-zwembad weer open

Benny Leito-zwembad weer open

WILLEMSTAD — Het Benny Leito-zwembad is sinds afgelopen vrijdag weer open. Dat bevestigt Thakai Doran, directeur van Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK). De sluiting betrof een preventieve maatregel om de waterkwaliteit op peil te houden.

Het water is uit voorzorg gedeeltelijk ververst. Het zwembad is vervolgens weer gevuld met water dat gratis door Aqualectra is geleverd. Ook zijn er monsters genomen, die naar het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) zijn gestuurd voor controle. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet binnen, maar Doran zegt dat het proces goed is verlopen.

Pompsysteem

Voor het sterk verouderde pompsysteem heeft het zwembad echter nog geen oplossing. Het systeem is niet meer van deze tijd en kan het ieder moment begeven. Afgelopen maandag heeft het bestuur met minister Ben Whiteman (PS) van Algemene zaken gesproken over de situatie waarin het Rif-zwembad verkeert. De minister heeft verklaard dat hij zal nagaan of er geld voor kan worden vrijgemaakt.

Doran zei eind maart tegenover deze krant dat ‘we een groot probleem zullen hebben op Curaçao, als de pomp het begeeft en daardoor het zwembad tijdelijk dicht moet’. Hij doelt hiermee op het feit dat het SDK-zwembad voorlopig nog gesloten zal blijven vanwege de renovatiewerkzaamheden, waardoor dan dus twee zwembaden gesloten zouden zijn.

Geen regelgeving

Sinds november vorig jaar heeft FFDK een watermanagementbureau aangetrokken. Uit onderzoek is toen namelijk gebleken dat het water van het zwembad van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) vervuild was met legionella- en pseudomonas-bacteriën. Naar aanleiding hiervan heeft de stichting die de sportfaciliteiten op Curaçao beheert, besloten om specialistische hulp in te schakelen. FFDK, Aqua Air en Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) hebben zodoende om de tafel gezeten om te bespreken hoe de waterkwaliteit kan worden bewaakt. Er bestaat namelijk geen regelgeving op Curaçao die specifiek op ons klimaat is afgestemd.

SDK-onderhoud

De kosten van de werkzaamheden aan het SDK-zwembad bedragen 1,5 miljoen gulden. De overheid heeft Redia Sosial de opdracht gegeven om dit te realiseren. Gisteren hebben de partijen gepraat over het grootschalige onderhoud. Nadat bleek dat het water sterk vervuild was, is het zwembad leeggehaald, waarna de tegels loslieten. Het zwembad is inmiddels al vier maanden gesloten.

Tijdens het gesprek is aangegeven dat andere partners ook moeten worden betrokken bij het projectteam. “Er zijn tekeningen, maar er zijn heel veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals wateranalyses en de afvoer. Bij de bouw van het zwembad is in het verleden geen rekening gehouden met de manier waarop de kwaliteit van het water op peil kan worden gehouden. Het inzicht van het watermanagementbureau is dus heel belangrijk in dit proces. Dit geldt eveneens voor onze cliënten, waaronder zwemverenigingen”, aldus Doran. Volgende week zullen de partijen wederom bij elkaar komen om tot een concreet plan te komen.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Benny Leito-zwembad weer open

  1. Mooie foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *