Amigoe | Bernabela als eenmansfractie in raad

Esther Bernabela (UPB) | Foto Eilandsraad Bonaire

Esther Bernabela (UPB) | Foto Eilandsraad Bonaire

KRALENDIJK — Op de agenda van de Eilandsraadsvergadering stond gisteren slechts één agendapunt: ‘Een nieuwe benadering van de Nederlandse regering voor wat betreft de Bonairiaanse wegen’. Toch zat de publieke tribune vol.

Maar dat kwam vooral door het besluit van Esther Bernabela om haar steun aan de coalitie in te trekken.

Bernabela, die voor de UPB in de Eilandsraad zat, maakte haar besluit vrijdag per brief aan gezaghebber Edison Rijna bekend. Ze liet toen tevens weten haar zetel te behouden en als eenmansfractie verder te gaan.

Voorafgaand aan de vergadering van gisteravond zette Bernabela uitgebreid uiteen wat haar tot deze beslissing had gebracht. Nadrukkelijk gaf ze aan niet uit te zijn op persoonlijk gewin. “Ik voel geen trots, eerder verdriet.”

Volgens Bernabela heeft de UPB zich niet geprofileerd binnen de huidige coalitie. Ook verloor de partij enkele sleutelfiguren. “De UPB wordt niet meer gezien”, aldus Bernabela. Ze betreurde het dat het zo lang heeft moeten duren voor de coalitie met een bestuursprogramma kwam. Dat ze uit de kranten moest lezen dat gedeputeerden op dienstreis gingen, zinde haar evenmin. “De Eilandsraad is weinig betrokken. Wie beweert dat dat wel zo is, mag het zeggen.” Bernabela, die in het dagelijks leven huisarts is, stelde dat de situatie op Bonaire na ruim een jaar met deze coalitie, er voor veel mensen slechter op geworden is. “En is er iets veranderd ná het referendum? Was de staatkundige structuur het allerbelangrijkste? Waar is het volk?”

Nu de huidige coalitie van UPB en PDB niet langer kan rekenen op een meerderheid in de raad, wordt achter de schermen druk onderhandeld over de nieuwe samenstelling van het Bestuurscollege, zo bevestigde Elvis Tjin-Asjoe van de MPB. Zijn partij werd na de Eilandsraadsverkiezingen van april vorig jaar de grootste, en kan nu, na een jaar buiten spel te hebben gestaan, alsnog regeringsmacht krijgen.

Suzanne Thodé, een betrokken burger, volgde de raadsvergadering gisteravond vanaf de publieke tribune. Ze betreurt het dat de coalitie is gevallen. “Belangrijke punten van regeren worden weer uitgesteld. Zo schieten we als Bonaire niet op.” Thodé vreest dat een coalitie waarvan de MPB deel uitmaakt wel eens tot een revolutie kan leiden op Bonaire: “Wij willen niet méér in Nederland geïntegreerd worden. Ik houd mijn hart vast.”

De MPB stapt in op het moment dat Nederland het concept kabinetstandpunt over het rapport Spies formuleert. Tjin-Asjoe: “Onze partij heeft altijd gezegd dat we meer de voordelen willen benutten van de huidige status van Openbaar Lichaam. Die koers verlaten we niet. Maar ook wij nemen de uitslag van het referendum van december serieus. Bij 66 procent van de bevolking is onvrede over de invulling van de band, over de verdeling van taken, de wetgeving en de regels.”

Dat een coalitie valt, is altijd vervelend, aldus de MPB-leider. “Maar iedereen zegt: Het loopt niet op Bonaire, de economie ligt plat.” Tjin-Asjoe hoopt binnen enkele dagen een nieuw Bestuurscollege te presenteren. Armoedebestrijding, de economische ontwikkeling, de wegen, en het minimumloon en de uitkeringen staan hoog op de agenda.

Inmiddels demissionair gedeputeerde Clark Abraham wil dinsdagavond niet veel kwijt over de situatie. Hij vindt het jammer dat de coalitie strandt, midden in het overleg met Den Haag. Daarbij, zegt hij: “Na één jaar kun je nog geen fundamentele veranderingen verwachten. Toch hebben we het afgelopen jaar zeker stappen gezet. Maar resultaten daarvan zijn waarschijnlijk pas volgens jaar zichtbaar.”

Het punt over de Bonairiaanse wegen werd tijdens de raadsvergadering van de agenda afgevoerd.

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *