Amigoe | Beroepszaak moordenaar verpleegster Barry deze week

Advocaten Roangelo Lodewijks en Mirto Murray, eisten eerder vrijspraak

Advocaten Roangelo Lodewijks en Mirto Murray eisten eerder vrijspraak

WILLEMSTAD — Drie rechters van het hof zullen de moord op verpleegkundige Cristina Barry in maart vorig jaar, aanstaande donderdag opnieuw behandelen. Het betreft een regiezitting.

Haar echtgenoot Arthur Hogesteger is niet tevreden met het vonnis van 8 januari. Hij kreeg 24 jaar cel opgelegd voor (de uitlokking van) de moord. Het Openbaar Ministerie eiste eerder 30 jaar gevangenisstraf.

Hogesteger was een docent en sportcoach, en Barry was een verpleegkundige in het St. Elisabeth Hospitaal.

Het motief van de moord is nooit duidelijk geworden. Hogesteger heeft altijd ontkend iets ermee te maken te hebben gehad. Hij gaf ter zitting aan te vermoeden dat er misschien sprake is geweest van een fatale roof. In aanloop naar de moord, in januari en februari werd hij opgelicht door zijn (ex-)vriendin Micaella R. en de vader van haar dochter, Giovanny N., die dachten dat hij een ‘rijke makamba’ was. Hogesteger vermoedt dat beiden iets te maken hebben gehad met de dood van zijn vrouw, omdat hij geen auto en meer geld kon geven.

Iets wat volgens officier van justitie Roelof Koert door Hogesteger zelf is verzonnen, hij heeft hiervoor zelfs de plaats delict gemanipuleerd. Koert meent dat hij de moord uit financieel gewin zou hebben gepleegd. “Bij een echtscheiding zou de verdachte vermoedelijk alles kwijtraken, wellicht ook de kinderen. Dat het slachtoffer dit verwachtte, blijkt ook uit getuigenverklaringen. Het slachtoffer zat de verdachte in de weg.

Zijn zoon, stiefzoon, zou in Nederland moeten gaan voetballen bij Feyenoord. De verdachte zelf dacht er blijkens een e-mailbericht over om mee te gaan naar Nederland. Het slachtoffer wilde daar kennelijk niet aan meewerken. De dood van zijn vrouw zou veel voordeliger uitkomen dan een echtscheiding, die er van haar kant duidelijk zat aan te komen. Een en ander blijkt uit de getuigenverklaringen en uit het financieel onderzoek.”

De officier benadrukte ook dat Hogesteger eerst iemand heeft gezocht om zijn vrouw te vermoorden en via zijn vriendin op de man N. is uitgekomen. Hogesteger heeft aan R. verteld twee mannen uit Jamaica te zullen halen om de vrouw voor 5000 gulden te doden. Dat wilden zij echter uiteindelijk niet, Hogesteger werd ongeduldig omdat de moord te lang op zich liet wachten en besloot uiteindelijk het maar zelf te doen, aldus Koert. Dat heeft hij uiteindelijk op 15 maart gedaan, met 35 messteken. “Razernij wellicht.”

Tunnelvisie

Advocaten Roangelo Lodewijks en Mirto Murray, eisten eerder vrijspraak. Volgens hen is er hier sprake van tunnelvisie van het OM. Niemand anders werd onderzocht, terwijl verbalisanten tijdens onderzoeken naar feiten en omstandigheden, zelfs verklaringen hadden verzonnen en op papier gezet.

Bovendien werd geen onderzoek gedaan naar een man in een rode auto, die al voor de politie bij de plaats delict was en ook nog foto’s had gemaakt. Niemand weet wie hij was of wat hij daar deed. Bovendien bevinden zich in het dossier geen andere bewijsmiddelen, behalve de leugenachtige verklaringen van R. en N. en de onrechtmatig verkregen informatie in de mailbox van de verdachte, aldus de verdediging.

Bron: Amigoe

9 Reacties op “Amigoe | Beroepszaak moordenaar verpleegster Barry deze week

 1. Dood door schuld is gewoon een juridische term. Maar het was gewoon moord!

  en idd waren er 3.. al had die gek er zo 20 kunnen vermoorden

 2. ”De aard van het misdrijf en het leed dat daaruit is voortgekomen kan alleen tot de doodstraf leiden”.

 3. Zal Joep niet leuk vinden want het zit ze niet in de genen…

 4. Volgens mij zit hij er al een tijdje.

 5. De eerste macamba in Bon Futuro! Zal Mano blij maken.

 6. Onder geen steen. Ik houd mij alleen aan de feiten. Er is in ieder geval geen aanklacht, laat staan veroordeling voor moord geweest.

  Dood door schuld geloof ik, maar geen moord.
  Overigens schrijf je eerst 6 moorden en nu zijn het er nog 3.

 7. Onder welke steen heb jij gelegen????????????????????

  3 mensen vermoord

 8. Wie heeft Nelson DS dan allemaal vermoord? Volgens mij niemand.

 9. 24 jaar terwijl Nelson DS 6 maanden kreeg voor 6 moorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *