Amigoe | Betrekken Nederland bij CBCS geen discussie ministerraad

Betrekken Nederland bij CBCS geen discussie ministerraad

Betrekken Nederland bij CBCS geen discussie ministerraad

WILLEMSTAD — Het betrekken van Nederland bij het traject tot ingrijpen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), dat minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) heeft ingezet, was gisteren tijdens de bijzondere Raad van Ministers (RvM) over CBCS, geen discussiepunt.

De vergadering was bijeengeroepen nadat bekend werd dat CBCS-president Emsley Tromp verdacht wordt van belastingfraude en witwassen in de privésfeer, zo licht minister Jardim toe aan deze krant.

De bewindsman voelde zich deze week genoodzaakt om in te grijpen bij de centrale bank, nadat er zoekingen waren verricht op het huisadres van Tromp en bij trustbedrijf United Trust, in het kader van het onderzoek naar Tromp. Hij zou met de Sintmaartense Financiënminister Richard Gibson gesprekken hebben gevoerd en een ‘traject’ zijn begonnen. Gisteravond stelde Jardim nog dat het zogenoemde traject wordt bewandeld, maar op vragen van deze krant om meer duidelijkheid te verschaffen over de inhoud van dit traject is hij niet ingegaan.


Imagoschad
e

De minister van Financiën in Nederland, Jeroen Dijsselbloem, liet gisteren tegenover het Financieele Dagblad (FD) blijken dat hij zich zorgen maakt over de invloed van de ontwikkelingen rond CBCS op Nederland. “We worden er wel internationaal op aangekeken en bevraagd”, aldus Dijsselbloem over onder andere de beschuldigingen jegens Tromp. Maar hij kan weinig doen; Nederland heeft geen zeggenschap over de CBCS, omdat St. Maarten en Curaçao autonoom zijn binnen het Koninkrijk.

In het verleden heeft Nederland echter wel ingegrepen in de financiële situatie op Curaçao middels een aanwijzing van de Rijksministerraad. Het FD meldt dat Dijsselbloem geen andere rol voor Nederland ziet weggelegd, anders dan het grootschalige onderzoek dat Nederland uitvoert naar de financiële sector op Curaçao. Hier is 22 miljoen euro voor uitgetrokken.

Tromp heeft zelf afstand genomen van zijn positie als bankpresident door dertig vakantiedagen op te nemen. Lid van de Raad van Bestuur van de bank Jerrald Hasselmeyer fungeert nu als interim-president.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Betrekken Nederland bij CBCS geen discussie ministerraad

  1. nos mes por!!!

    dat hebben we wel gezien de afgelopen 25 jaar….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *