27 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Bewatering palmen structureel onvoldoende

HomeMediaAmigoe | Bewatering palmen structureel onvoldoende
Bewatering palmen structureel onvoldoende
Bewatering palmen structureel onvoldoende

WILLEMSTAD — Door de heersende droogte is er in de afgelopen periode herhaaldelijk door verschillende organisaties en bewoners – vaak ook middels ingezonden brieven met foto’s naar kranten – aandacht gevraagd voor de bewateringsproblematiek van palmen langs verschillende wegen op het eiland. Door watergebrek is een groot aantal palmen reeds afgestorven en dreigt dat met veel andere ook te gebeuren.

 

Het archief van de Amigoe wijst uit dat het probleem zich – zeker de afgelopen jaren – regelmatig voordoet, zonder dat er een structurele oplossing voor wordt geboden vanuit de overheid.

Bij oplevering van nieuwe wegen of wegen die van een vernieuwd wegdek werden voorzien, ging men zelfs over tot nieuwe aanplant van sierpalmen, die vaak prijzig in aanschaf zijn.

Behalve dat het straatbeeld door verwaarloosde, scheefhangende en dorre palmbomen onverzorgd oogt en er structureel sprake is van verwaarlozing van de natuur, wordt er gewezen op de daarmee gepaard gaande kapitaalsvernietiging van publieke gelden.

Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft in het verleden herhaaldelijk aangegeven dat de uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW) alleen verantwoordelijk is voor de aanplant van bomen en de aanleg van een dripsysteem voor bewatering, en dat na oplevering van bijvoorbeeld een weg of rotonde de verantwoordelijkheid voor bewatering onder het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) komt te vallen.

GMN-minister Ben Whiteman (PS) heeft in het verleden in dit kader meermalen aangegeven ‘het te betreuren’ dat bij oplevering van projecten er ‘vaak geen sprake was van afstemming tussen de twee ministeries inzake extra aanplant’.

De bewatering van beplanting, zowel op openbare stranden en plantsoenen als langs de wegen, valt onder de verantwoordelijkheid van de uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserij Beheer (AVB) – de vroegere LVV – van het GMN-ministerie.

Whiteman heeft er tevens herhaaldelijk op gewezen dat mede door gebrek aan afstemming inzake extra beplanting en het feit dat AVB vorig jaar gedurende lange tijd slechts de beschikking had over één watertruck voor deze werkzaamheden, hij om aan de vraag te kunnen voldoen druk bezig was met de eventuele aanschaf van twee extra watertrucks.

Dat het vaak onduidelijk is onder welke uitvoeringsorganisatie van welk ministerie de bewatering van de palmen valt, blijkt ook uit het feit dat hieromtrent precies een jaar geleden door de PAR-fractie vragen werden gesteld.

De vragen waren zowel aan de GMN-minister als aan de VVRP-minister gericht. De fractie vroeg zich af welke instantie verantwoordelijk is voor het structurele onderhoud en waarom er extra aanplant van palmen had plaatsgevonden op de Helmin Magno Wiels Boulevard. Dit terwijl er al problemen waren met het onderhoud van palmen elders, zoals aan de Caracasbaaiweg.

Zoals bekend zijn er vervolgens in december 2014 ongeveer vijftig dode palmen verwijderd die in april van dat jaar waren aangeplant. Door watergebrek was hiermee een investering van 50.000 gulden verloren gegaan. De hoofdleiding van het dripsysteem op de Helmin Magno Wiels Boulevard bleek een te kleine doorsnede te hebben, waardoor er onvoldoende druk was om de gehele reeks palmen en de andere beplanting van water te voorzien.

‘Duna un Man’

Passanten hebben de afgelopen weken aan de Caracasbaaiweg voor de rotonde Robert Willems bij Janwé kunnen opmerken dat de eind maart door de vrijwilligers van Fundashon ‘Duna un Man’ gedoneerde en aangeplante kokospalmpjes ook dringend aan regelmatige watervoorziening toe zijn. Het gebied werd door de vrijwilligers geheel opgeschoond, waarbij met inzet van groot materieel ook een aantal eerder afgestorven palmen werd verwijderd.

Bij die gelegenheid werd een aantal jonge kokospalmpjes geplant. Eén van de initiatiefnemers van Duna un Man, Dennis Henriquez, wees er toen al op dat het aanwezige dripsysteem stuk was. Hij deed tevens een oproep aan de verantwoordelijke instanties om dit te repareren.

Uitvoeringsorganisatie OW deed toen de toezegging het systeem na te zullen lopen. Op navraag van de Amigoe liet gisteren de interim-directeur van OW, Urvin Bata, weten ‘nog geen update te kunnen geven’ alvorens daarover navraag te hebben gedaan.

Ook werd voor navraag verwezen naar de VVRP-minister. Henriquez stelt lange tijd de palmpjes zelf te hebben bewaterd, en dat hij op een structurele oplossing hoopt. “Omdat de palmen nu inmiddels weer behoorlijk zijn uitgedroogd, heb ik maar een grote bak gekocht om ze de komende tijd handmatig te bewateren”, aldus Henriquez.

DMO

Ook de Downtown Management Organization (DMO) heeft verschillende malen aandacht gevraagd voor het gebrek aan bewatering en de kapotte dripsystemen voor de palmen in Punda. In samenwerking met eigenaars van panden in Punda is er nu een project gestart onder de noemer ‘Red onze Palmen bij Entree van Punda’.

Dit project houdt in dat de palmen de komende maanden tweemaal per dag water zullen krijgen. DMO liet weten in samenwerking met de ‘City Supporters’ en VVRP aan een verfraaiings- en onderhoudsplan voor dit gebied te werken.

De City Supporters zijn door dat ministerie aangesteld als aanspreekpunt om onregelmatigheden in de binnenstad te identificeren en aan te pakken, waaronder ook het functioneren van water- en rioolleidingen.

Het dripsysteem functioneert niet goed, waardoor de palmen – zowel de eerder aangeplante palmbomen als de recentelijk door de vrijwilligers van Fundashon ‘Duna un Man’ aangeplante kokospalmpjes – van te weinig water worden voorzien.
Het dripsysteem ligt al enkele jaren op de Caracasbaaiweg regelmatig op het wegdek, zoals op deze foto te zien is.
Downtown Management Organization (DMO) en pandeigenaren in Punda, zullen zich de komende maanden middels bewatering inzetten voor het behoud van de palmen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties