26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Bewoners onder de rook: ‘We voelen ons door de politiek in de steek gelaten’

HomeMediaAmigoe | Bewoners onder de rook: ‘We voelen ons door de politiek...
Altagracia ‘Sissy’ Dulfer gisterochtend tijdens haar begroeting van de rechter Van Schendel | Foto Ken Wong
Altagracia ‘Sissy’ Dulfer gisterochtend tijdens haar begroeting van de rechter Peter van Schendel | Foto Ken Wong

WILLEMSTAD — “Ondanks de vele bezoeken en beloftes dat de leefomstandigheden verbeterd zullen worden, door het aanpakken van de vervuiling van de raffinaderij, wordt de last in de wijken alleen maar erger. We voelen ons door de politiek geheel in de steek gelaten.

We gaan daarom ook niet meer stemmen. Op wie zouden we immers moeten stemmen als niemand van de politici wat doet en slechts ‘politikeria’ bedrijft?”, aldus Altagracia ‘Sissy’ Dulfer en een Habaai- bewoonster gisterochtend. Dulfer woont in Wishi en één van de vier mede-eisende burgers in het kort geding van Smoc en CAE tegen het Land.

Zoals reeds gemeld heeft rechter Peter van Schendel gisteren in het kader van de geplande voortzetting van de zitting op 19 oktober een rondleiding gekregen in de wijken Marchena en Kas Chikitu en met zes bewoners gepraat over hun leefomstandigheden.

Bij meetstation Kas Chikitu kregen een aantal bewoners de kans om hun verhaal tegenover de rechter te doen. Van Schendel stelde in een van de weinige uitlatingen direct gericht aan de aanwezige pers, dat het bezoek aan de wijken onder meer de functie heeft om te laten zien dat ‘noch de rechterlijke macht noch de advocatuur zich onttrekt aan onderzoek naar aanleiding van reële klachten’.

Het gedrang van de pers is groot om bewoonster Mayra op beeld vast te leggen, die haar potje gevuld met stof uit haar huis aan de Veerisweg ter illustratie van de ‘grote’ overlast demonstratief aan de rechter toont. Ze benadrukt dat haar gezondheidsklachten die zij aan de vervuiling door de raffinaderij wijt, duidelijk afnemen als zij jaarlijks twee maanden naar haar kinderen in Nederland gaat.

Eenmaal terug op het eiland nemen de klachten onmiddellijk toe, zo laat ze moedeloos weten. Ze vertelt dat ze nu ook met nierklachten kampt die volgens haar eveneens door de raffinaderij komen. Dat meerdere patiënten ‘onder de rook’ gedurende een verblijf in het buitenland opknappen, wordt beaamd door huisarts Nana Rost van Tonningen, bestuurslid van de stichting Clean Air Everywhere, die over soortgelijke verslagen van patiënten spreekt.

Op het moment dat de rechter zich letterlijk ‘onder de boom’ voor verdere beraadslaging met de partijen terugtrekt, knoopt de Habaai-bewoonster een gesprek aan met de huisarts. Oogirritatie Ze vertelt over haar frequente bezoeken aan artsen in verband met aanhoudende oogirritatie, waarbij ze haar zonnebril omhoog tilt en haar linkeroog toont. Dit oog is duidelijk rood en geïrriteerd.

“Het slaat de laatste tijd ook op mijn maag”, aldus de bewoonster uit Habaai.

Geld voor een verhuizing heeft ze niet, aangezien ze ‘niets kan sparen’.

“Als ik alle vaste lasten heb betaald, houd ik slechts 2 gulden aan het einde van de maand over. Ik bak en verkoop taartjes om rond te kunnen komen.”

Kenneth Valpoort, CAE-bestuurslid en voorzitter van het actiecomité Wishi/Marchena, zelf woonachtig in Marchena, vult aan :

“Velen onder de rook zijn ouderen die geen pensioen hebben opgebouwd en afhankelijk zijn van onderstand. Velen zijn verzwakt en ziek en leven ook nog eens van de ene schuld naar de andere. Hoe moeten deze mensen eventueel een verhuizing bekostigen, of hun huis overschilderen dat geheel onder de groene aanslag zit? Uiteindelijk hoopt men op een vonnis van de rechter waardoor de overheid niet meer onder een grootschalig medisch onderzoek naar de gezondheidsklachten uit kan en vervolgens deze verhelpen. Dan pas kan men kijken naar de materiële schade die men door de agressieve aanslag ervaart. De volksgezondheid van het groot aantal bewoners onder de rook, meer dan 20.000, dient men als prioriteit te stellen.”

Spreekbuis

Op de vraag waarom niet meer mensen uit Habaai de overlast aankaarten, stelt de Habaai-bewoonster:

“Ach, dat zijn merendeel oudere mensen die al jarenlang de overlast ervaren. Aangezien de vele bezoeken aan de bewoners en beloftes nooit zijn nagekomen, heeft men toch de indruk dat het niets uitmaakt. Overigens is het wel zo dat ze mij regelmatig benaderen met klachten of voor meer informatie en mij, omdat ik wat jonger ben, een beetje als spreekbuis beschouwen.”

Dulfer die zich al tijdens het gedrang afzijdig hield, heeft eerder tijdens de zittingen verklaard zelf door de bewoners van Wishi/ Marchena ook steeds meer als spreekbuis naar voren te worden geschoven.

“Het is gewoon triest hoe weinig men zich vanuit de politiek om ons bekommert, we worden aan ons lot overgelaten. Ik ga ook niet stemmen, hoor. Overigens viel me afgelopen week in het Statendebat (waar ook zij de gelegenheid kreeg de Statenleden toe te spreken, red.) de ongeïnteresseerde houding op. Veel politici keken zelfs niet op en waren met hun telefoon bezig, ook was men met elkaar in gesprek zonder aandacht te besteden aan de presentaties”,

aldus een teleurgestelde Dulfer.

Paradijs

Zowel de Habaai-bewoonster als Dulfer haalt het feit aan dat PAR-Statenlid Armin Konket bij de protestmars van afgelopen zaterdag tegen de uitstoot van de raffinaderij en/of de BOOenergiecentrale, aanwezig was. Beiden vullen elkaar vervolgens aan met namen van politici die uit de wijken onder de rook komen – daar geboren of getogen zijn – om vervolgens te concluderen dat geen van hen ‘daadwerkelijk wat heeft gedaan om de leefomstandigheden te verbeteren’.

Dulfer geeft verder na het relaas van de Habaai-bewoonster aan dat zij regelmatig voedselpakketten krijgt met etenswaren waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is.

“Dus bijvoorbeeld eten waarvan de houdbaarheid over een maand verloopt. We zeggen dan ook bij het uitdelen van de pakketten dat de mensen dit niet kunnen bewaren en zo snel mogelijk dienen op te eten”,

aldus Dulfer, die de Habaai-bewoonster voorstelt telefoonnummers uit te wisselen.

“Ook ken ik monteurs die bijvoorbeeld vrijwillig willen helpen als er bij mensen iets kapot gaat maar die geen geld hebben om een reparatie te betalen. Dus als je iets nodig hebt laat het weten. Zo helpen wij in ieder geval elkaar.”

In het verlengde daarvan pleit ze voor het plaatsen van grote afvalbakken, regelmatige bezoeken van een wijkagent en maatschappelijk werker.

“Ach, Curaçao kan een paradijs zijn om in te wonen als de vervuiling tenminste wordt aangepakt. Met afvalbakken voorkom je vuilophoping – aangezien men veelal geen geld heeft om een pick-up te betalen om grof vuil naar de landfill te brengen – dit zou in ieder geval ook al helpen”,

aldus Dulfer die hiermee de sociaal-maatschappelijke uitdagingen aanstipt waarmee de wijken direct naast de raffinaderij kampen, los van de vervuilende uitstoot.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. die Peter van Schendel is ook een oude man.
    zo te zien op de foto….en die moet het probleem oplossen???
    daar verwacht ik niet veel van.
    rijp voor betesda..

  2. Verhuizen is geen optie-daar deze bewoners niet het geld hiervoor hebben.Is er wel sprake van verhuizen dan zal de regering/overheid hiervoor moeten opdraaien.Niet stemmen is een belangrijke optie!!!Diegene die eerst het Isla probleem daadwerkelijk en definitief oplost is kandidaat om gekozen te worden om te regeren!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties