Amigoe | Binnenkort specifieke voorschriften detentie vreemdelingen

Binnenkort specifieke voorschriften detentie vreemdelingen

Binnenkort specifieke voorschriften detentie vreemdelingen

WILLEMSTAD — De top van de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zal binnenkort in nauw overleg met de top van het politiekorps KPC specifieke regels ontwikkelen voor de detentie van illegale migranten.

Dat meldt de Nederlandse minister van Justitie Ard van der Steur in reactie op het rapport van het Europese Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) over het Curaçaose gevangeniswezen.

Dat is ook wat de commissie eerder heeft aanbevolen. Dergelijke voorschriften moeten onder andere de maximale detentieperiode regelen, aldus de commissie. Daar zal de gevangenis dus voor zorgen en die zal tevens de definitie van deze periode herzien, in overeenstemming met de wet- en regelgeving.

Verder merkt de minister op dat de Curaçaose regering voor de vliegtickets zal zorgen om de illegale migranten uit te kunnen zetten, indien een andere manier om daaraan te komen onmogelijk is. Dat proces wordt door de regering na deze inspanningen direct gestart opdat de vreemdeling zo snel mogelijk uitgezet kan worden. De overheid moet dus een rechtsmiddel introduceren om uitzetting via de rechtbank snel te kunnen regelen.

Verder hebben deze gedetineerden het recht om een persoon van hun situatie op de hoogte te stellen en zij worden ook in de gelegenheid gesteld om het consulaat van hun land van herkomst te contacteren, als ze iemand in hun land willen spreken. Lokale gesprekken worden door de overheid bekostigd en indien de gedetineerde een tolk nodig heeft, worden deze diensten door het consulaat van het land van herkomst geleverd. Tevens kunnen deze gevangenen altijd een beroep doen op pro Deo rechtsbijstand.

Van der Steur legt verder uit dat alle illegale vreemdelingen in een taal die zij begrijpen geïnformeerd moeten worden over hun rechten en de procedure voor uitzetting. Dit document wordt opgesteld en beschikbaar gesteld in de meest gesproken talen op het eiland.

Aan illegale migranten worden tevens een scala aan recreatieve activiteiten aangeboden, zoals lichaamsbeweging (gymnastiek), voetbal, bordspellen en televisiekijken, voegt de minister toe op aanbeveling van de commissie. In de loop van dit jaar zal tevens een programma worden ontwikkeld met meer doelgerichte activiteiten voor de gedetineerden die voor een langere periode vastzitten. De meeste illegale migranten zitten slechts een korte periode vast. “De SDKK zal toch een poging doen om een programma te bieden voor mensen die langer blijven”, aldus Van der Steur.

In de nabije toekomst zullen de illegale migranten tevens het recht hebben om bezoek te ontvangen gedurende hun detentieperiode.


Scholin
g

Op aanbeveling van de commissie zal de gevangenistop tevens kijken naar de mogelijkheden om een speciale opleiding voor de bewakers werkzaam bij de ‘Illegalen Barakken’ op te zetten. Het curriculum zal zich richten op taalcursussen (talen die op het eiland het meest gesproken worden) en cursussen die cultuurverschillen aanpakken. Daarnaast zal deze afdeling in de toekomst worden bemand door gevangenisofficieren in plaats van bewakers, aangezien de gevangenisofficieren een meer specifieke opleiding hebben gevolgd gericht op de behandeling van gevangenen.


Medische afdelin
g

Het CPT heeft tevens aanbevolen om een systematische medische keuring (ook op overdraagbare ziekten) van alle illegale migranten in te voeren. Een dergelijke screening dient op een manier te worden uitgevoerd die het medisch beroepsgeheim respecteert, aldus de commissie. Volgens minister Van der Steur zal dit ingevoerd worden zodra de vacatures van de medische afdeling zijn ingevuld.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *