Amigoe | Bisdom komt met persconferentie over misbruik-docu

Bisdom komt met persconferentie over misbruik-docu

Bisdom komt met persconferentie over misbruik-docu

WILLEMSTAD — Het Bisdom van Willemstad reageert vanmiddag in een persconferentie op de beschuldigingen, die aan bod kwamen in de EO-documentaire ‘Dit is de dag Onderzoek’ over seksueel misbruik door katholieke geestelijken op Curaçao.

De persconferentie volgt op een vergadering waarin het Bisdom uitgebreid inging op de controverse die is ontstaan na de uitzending van de documentaire afgelopen zaterdag. De commissie Koeijers werd in 2010 ingesteld om mogelijk misbruik op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen in kaart te brengen. De commissie Koeijers gaf aan geen aanmeldingen te hebben gekregen. Uit de documentaire bleek dat er weldegelijk sprake was van gevallen van misbruik. Roland Koeijers, voorzitter van de naar hem genoemde commissie, gaf eerder desgevraagd tegenover deze krant aan dat hij op de hoogte was het bestaan van een van de gevallen, maar dat dit buiten de onderzoeksperiode viel.

Van der Steur

PvdA-Tweede Kamerlid Marith Rebel is intussen positief gestemd over het feit dat de nieuwe Nederlandse minister van Justitie, Ad van der Steur (VVD), zich inzet voor Curaçaose slachtoffers van seksueel misbruik door Nederlandse missionarissen. Samen met CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vraagt ze morgen ook de steun van de andere partijen en hebben ze inmiddels al de steun van D66.

Rebel benadrukt dat Van der Steur bekend is met het onderwerp als lid van de commissie Veiligheid en Justitie. Die commissie verzocht staatssecretaris van Justitie Fred Teeven eerder dit jaar om het onderwerp te bespreken met de Curaçaose minister van Justitie, Nelson Navarro. De zaak kwam echter niet meer aan de orde omdat Navarro zoals bekend onverwacht ziek werd. Een nieuwe kans deed zich niet meer voor door het recente aftreden van Teeven en minister van Justitie Ivo Opstelten.

Rebel en Van Toorenburg willen in de eerste plaats een reactie van minister Van der Steur op het televisieprogramma. “Het gaat niet alleen om vragen over de situatie op Curaçao en de commissie Koeijers, maar ook over het beleid ten aanzien van Nederlandse missionarissen in het buitenland”, aldus Rebel. “Het liefst zou ik ook wat concrete stappen zien of dat hij met de kerk gaat overleggen. Als we kunnen bijdragen met de Nederlandse expertise en er komt een verzoek daarvoor, dan denk ik zeker dat we daar op in moeten gaan.”

Rebel zei verder dat zorg voor de slachtoffers het belangrijkste is. “Uit het programma en uit eerdere berichtgeving blijkt dat er ook zoveel jaar na het misbruik nog veel verdriet en rouw is. Daders blijken ook gewoon nog door te kunnen gaan. Het is belangrijk dat er geluisterd wordt naar de slachtoffers en dat ook nieuwe slachtoffers zich durven melden.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *