Amigoe | Bonaire rouwt om gedode politieagent

Bonaire agent Ferry Bakx

Bonaire rouwt om gedode politieagent Ferry Bakx

KRALENDIJK — Bonaire is opgeschrikt door de gewelddadige dood van politieagent Ferdinand Bakx (45). Een vuurgevecht met inbrekers werd hem gisteravond fataal. Momenteel wordt een grootschalig onderzoek verricht naar de toedracht van de zaak waarbij de bevolking om hulp wordt gevraagd.

Vlaggen op alle overheidsgebouwen op het eiland hangen inmiddels halfstok.

Bakx is afkomstig uit Nederland en werkte sinds 2013 voor Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN). De politieman was met een collega naar een woning in de wijk Sebadeco Shores aan de westkant van het eiland gestuurd, waar volgens een melding werd ingebroken. Toen de agenten arriveerden waren de daders nog binnen. Het kwam vervolgens tot een achtervolging en een schietpartij, meldde de politie gisteren. Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

Hoofdofficier van justitie, Henry Hambeukers, gaf aan dat bij de woning diverse misdrijven waren gepleegd. Het lukte de agenten daar de slachtoffers te redden, maar de prijs die zij daarvoor hebben betaald is te hoog, aldus Hambeukers. “Ferdinand Bakx was een zeer gewaardeerde medewerker van KPCN. Er wordt met man en macht gewerkt aan het onderzoek.”

De politie krijgt ondersteuning van agenten van het Recherche Samenwerkingsteam en de Koninklijke Marechaussee, voegde Hambeukers toe. “Er zijn nog geen aanhoudingen verricht maar iedereen springt bij om deze zaak op te lossen. Wij moeten alles doen, ook de burgers moeten helpen. Er is iets vreselijks gebeurd op een eiland van 18.000 mensen en er zijn nu tientallen onderzoekers op de been. Er moeten mensen zijn die iets weten. Indien u informatie heeft, geef dat alstublieft door, anoniem kan ook.”

Ook korpschef, Jose Rosales, heeft aangegeven dat alle rechercheurs gemobiliseerd zijn voor het uitvoeren van een diepgaand onderzoek en voor het achterhalen van de daders. Hij roept iedereen die informatie heeft die kan leiden tot de aanhouding van de verdachten, op om niet te aarzelen en de politie te bellen, via tiplijn 717-7251.

Gezaghebber van Bonaire Edison Rijna veroordeelt als ‘burgervader van het eiland de daad volledig’ en laat zijn condoleances uitgaan naar de familie en collega’s van de overleden politieagent. “Het is betreurenswaardig dat dit heeft plaatsgevonden op Bonaire. Dit heeft een direct effect op de gemeenschap en ook op mij persoonlijk”, aldus Rijna. Ook hij verzoekt de Bonairiaanse gemeenschap om ‘samen de politie te steunen door hun hulp en informatie te bieden die van belang kunnen zijn voor het oplossen van deze zaak’.

‘Gruwelijke moord’

Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, beschouwt de schietpartij als een ‘gruwelijke moord’. Hij liet weten ‘desgevraagd alle mogelijke hulp te bieden’ om de daders op te sporen. “Politiemensen staan elke dag klaar voor onze veiligheid”, aldus Van der Steur. “Zij doen een stap naar voren als anderen een stap terug zetten. Dat een agent is omgekomen bij dit moedige werk, is een grote klap voor het hele korps.”

Bron: Amigoe

22 Reacties op “Amigoe | Bonaire rouwt om gedode politieagent

 1. @Joop,

  ja, dat is wat ik Nederland ook kwalijk neem, dat ze tuig als Schotte ooit hebben geaccepteerd als MP.
  En dat hij dit land heeft leeg kunnen roven allemaal binnen het koninkrijk.
  Dat hij de veiligheodsdienst om zeep heeft geholpen en dat totaal straffeloos..
  alleen maar omdat NL het woord kolonisator niet meer wil horen.
  Zij zijn wel verantwoordelijk voor een deugdelijk bestuur en moeten het maffia tuig aan gaan pakken.
  hier worden deze maffia op handen gedragen door zo een 30 a 40% van het achtergestelde volk.
  die denken dat ze gerd gaan worden door op de maffia te gaan stemmen.
  hoe dom kan een volk zijn? nou zo dom dus..

 2. joop savaneta

  Nederland heeft helemaal geen 65 miljoen Euro aan Irak gegeven. Waar haal je die onzin vandaan. Overigens als je Nederland als kolonisator beschouwd dan zou ik zeggen; schudt met z’n allen het juk van die kolonisator af en wordt een zelfstandig land ook al kom je dan misschien in de armoede terecht door die fijne integere lokale bestuurders maar behoud je misschien een beetje je trots. Ik merk bij sommige “schrijvers” dat wat Nederland ook doet of laat, het nooit goed is. Suriname heeft een Bouterse dus waarom zou Curacao geen Schotte als president kiezen maar dan achteraf niet zeuren dat het allemaal de schuld is van Nederland. Wat ik persoonlijk de Nederlandse bestuurders kwalijk neem is dat zij nooit het lef hebben gehad om in te grijpen in de zwijnenstallen op Curacao en Sint Maarten.

 3. Lulkoek-Lullo

 4. Een real estate agency lijkt me een dagtaak. Wist niet dat je part time bij de politie kunt werken.

 5. @hans,

  Het zijn de kleine minkukeltje die vroeger op de basisschool geen vriendjes hadden en nooit werden gekozen in een voetbal elftal of bij andere sporten. Ook op het werk worden of werden ze genegeerd bij de koffiemachine. In hun woonomgeving worden ze voor zonderling aangezien. Én dat zijn het ook: lieden met ergens een los draadje.

 6. Ik krijg steeds meer het gevoel hier, dat veel reaguurders iedere keer weer een andere alias gebruiken. De schrijftrant blijft steeds hetzelfde..
  Wat een lol moet je daarin hebben.

 7. Als je het dan allemaal zo goed weet had je ook kunnen lezen dat hij en zijn vrouw een real estate agency hebben.
  Respect zou wederom op zijn plaats zijn maar dat is zoals te doen gebruikelijk een ‘hot’ issue op deze site. Bah.

 8. Lulkoek-Lullo

 9. De agent had wel meerdere huizen op Bonaire, wat vreemd is met een politie salaris.

  Misschien zit er meer achter deze moord.

 10. Anthony en consorten plaatsen vaak idiote opmerkingen, om te kunnen ophitsen. Het lukt ze nog ook, helaas. Beter is het om deze lieden te beantwoorden met een simpel: “Lulkoek-lullo”

 11. We zijn weer lekker bezig hier zeg. Het gaat om een trieste topic dat iemand die al een aantal jaren op Bonaire woont, als politieagent werkzaam was is doodgeschoten.
  Al die andere flauwekul die @Anthony @@@@ bazelen heeft er geen bal mee te maken.
  Iemand heeft het leven gelaten door een stel rasboeven die niets anders doen dan mensen beroven en bedreigen en geweld gebruiken. Respect is hier wel op zijn plaats.
  Waarvan akte.

 12. ANthony, Iedereen werkt hard voor zijn geld..Als je honger hebt moet je ook een baan zoeken!

 13. Anthony,

  Het gaat om getraumatiseerde mannen ????????

  Waar zouden zij getraumatiseerd van moeten zijn ?
  Van het feit dat ze hun school niet hebben afgemaakt ?
  Of wellicht van het feit dat ze alleen maar bling bling willen hebben en er niet voor willen werken ?
  Of wellicht het feit dat ze totaal geen besef van goed of kwaad hebben ? Dat hebben we dan te danken aan de ouders, die deze misfits niet hebben opgeleid.

  Serieus, je spreekt met zware woorden, maar hebt geen idee wat die inhouden.
  Anders gezegd, er is totaal geen excuus te verzinnen waarom zij in de criminaliteit zijn terecht gekomen, waarom ze zelf gebruik maken van extreem geweld en waarom ze nu een agent hebben doodgeschoten.

  Als jij van mening bent dat er wel een excuus voor is dan spoor je echt niet. Ik had al het idee dat er een steekje bij je los zat, maar met dit soort opmerkingen bevestig je dat alleen maar.

  En waar haal je de onzin vandaan dat Bonaire geen geld krijgt ? Nederland heeft de afgelopen jaren meer geinvesteerd in de BES eilanden dan tot dan toe ooit was gedaan. Men is bezig de troep van bijna 40 jaar Antillen bestuur op te ruimen en geloof me, daar is extreem veel troep te vinden. Stroom en watervoorziening was een puinhoop, bestuurlijk was een een zooitje (overal vriendjes en kennissen die niet werkten, maar wel geld opstreken), invoeren regelgeving om de maatschappij leefbaar te houden en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  En nee, Nederland is Curacao geen ene donder schuldig. Er is in 2010 een zeer groot bedrag overgemaakt en dat de MFK, PS en MAN dat hebben verkwanseld is niet Nederland aan te rekenen. Daarvoor moet je toch echt bij Gekke Gerrit c.s. gaan klagen.
  Al die partijen en zogenaamde politici waar jij mee loopt te dwepen zijn er de oorzaak van dat armoede hier op dit eiland (Curacao) nog bestaat. De honderden miljoenen die zij achterover drukken hadden gewoon moeten worden besteed aan de vooruitgang van het eiland, niet aan hun eigen welzijn.

  Curacao wil zo graag baas in eigen huis zijn ? Prima, maar dan zorg je er ook maar voor dat de corruptie, de vriendjespolitiek, de fraude etc wordt opgelost.
  Niet dat proberen te handhaven en vervolgens de schuld afschuiven op Nederland. Gewoon eerlijk tegenover jezelf zijn en toegeven dat we incapabele bestuurders hebben.
  Wij zijn één van de weinige landen waar we een kneuzen parlement hebben, bestaande uit vroegtijdige schoolverlaters, overvallers, fraudeurs,wegens corruptie veroordeelde personen en narcisten. En dan snap jij nog niet eens dat dit wel eens de reden zou kunnen zijn waarom het eiland niet goed draait !
  Get real Anthony of hou anders gewoon je mond. Dan kom je al een stuk slimmer over.

 14. Het gaat hier zeer waarschijnlijk om getraumatiseerde mannen. Laten we elkaar geen mietje noemen wij weten allemaal wie daar de schuld van heeft.

  Nederland heeft onlangs 65 miljoen euro aan Irak gegeven ja gegeven geen lening of zo nee gewoon gegeven. Mooie kolonisator is dat sinterklaas spelen in de rest van de wereld terwijl wij hier honger lijden. Wij kunnen dat geld goed gebruiken; beter onderwijs, sociale woning, trauma center, enz. enz.

 15. Typisch opmerking van iemand die op z’n hoofd zit en met z’n kont denkt.

 16. Anthony,

  Waar haal je toch altijd die idiote opmerkingen vandaan ? Heb je ergens een doos staan met een sticker erop: ‘bezopen opmerkingen’ ?

  Deze politieman, blank of zwart, zette zich in voor de veiligheid van de burgers op Bonaire. Hij heeft zijn leven gegeven bij het optreden tegen criminelen die nota bene kinderen aan het mishandelen waren.
  Ik durf te stellen dat het meer is dan dat jij ooit zult doen voor Curacao.

  Maar uit je opmerking kan ik opmaken dat jij meer begaan bent met het leven van de criminelen, alleen maar omdat ze zwart zijn !

  Spijt me, maar deze criminelen kunnen geen aanspraak maken op de term: ‘black lives matter’. Sterker nog, their lives don’t matter at all. Een enkeltje bodem van de zee zou de beste oplossing zijn voor deze misfits.

 17. Als je geen criminele daden uitvoert hoef je niet bang te zijn!

 18. @Sonny: onzinnelijke reactie is onzindelijke reactie. Die bagger die Anthony er elke keer uitgooit.

 19. het is te hopen dat de criminelen van Curacao niet zo trigger happy zijn/worden.

 20. @Anthony

  Een onzinnelijke reactie.

 21. Het is te hopen dat blanke politieagenten straks niet zo “trigger happy” worden als blanke politieagenten in de VS. Dios spar hende joe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *