Amigoe | Bouwvergunning Centrum Piscadera ‘twijfelachtig’

vooralsnog geen nieuwe vertragingsclaim binnengekomen

Onderzoek naar beslissingen oud-interim-directeur ROP

WILLEMSTAD — Het kaalschrapen van het terrein bij Groot Piscadera/De Savaan ten westen van Centrum Supermarket waarover de Amigoe dezer dagen berichtte, blijken voorbereidingen te zijn voor een uitbreiding van de supermarkt.

Er is daarvoor geen aanlegvergunning. Wel is er een bouwvergunning afgegeven. “Onder twijfelachtige omstandigheden”, volgens VVRP-minister Suzy Camelia-Römer. “Wij zullen hiernaar een onderzoek instellen.”

Het terrein heeft binnen het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) als bestemming ‘parkgebied’ en de verantwoordelijke voor de vergunning is oud-interim-directeur van uitvoeringsorganisatie ROP (voorheen Drov), Darwin de Lanoi.

De Lanoi werd vorig jaar maart al naar huis gestuurd nadat hij een vrouwelijke collega had opgesloten. Hij kreeg een toegangontzegging tot het ROP-gebouw en staat waarschijnlijk nog steeds op de loonlijst. “Ik vind het niet netjes om uitspraken om over individuele gevallen te doen. Ik kan alleen zeggen dat ik geen informatie heb dat hij niet meer werkzaam zou zijn bij het ministerie”, aldus de secretaris-generaal (SG) van VVRP.

De oud-directeur kwam onlangs ook in de belangstelling te staan omdat hij samen met onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses een nieuwe politieke partij heeft opgericht, Movementu Progresivo (MP).

Andere dossiers

De minister geeft aan dat er eerst een intern onderzoek zal plaatsvinden naar de dossiers die de oud-interim-directeur heeft afgehandeld. “Vervolgens zal men mogelijk het Openbaar Ministerie benaderen voor een feitenonderzoek dat eventueel kan uitwijzen of er een strafrechtelijk onderzoek nodig is.”

Bronnen bevestigen dat Centrum Piscadera al jaren wil uitbreiden. Omdat het parkgebied betreft, zou het voormalige Bestuurscollege in het verleden tot tweemaal toe een verzoek van de supermarkt hebben afgewezen. Aan een bestemmingswijziging door de overheid zit een flink traject vast.

Voor de werkzaamheden die onlangs op het terrein zijn uitgevoerd, is een aanlegvergunning vereist die noch verstrekt, noch aangevraagd is. Gisteren hebben de uitvoeringsorganisaties Domeinbeheer en ROP een inspectie uitgevoerd waarbij bleek dat het afgegraven grind/zand ook afgevoerd wordt voor doorverkoop.

Het is niet de eerste keer dat De Lanoi in opspraak komt. De ambtenaar gaf eerder in een presentatie aan de Raad van Ministers een onjuiste weergave van de bestemmingskaart van Oostpunt. Hij gaf aan dat de bestemmingskaart aangepast was en de ‘bezwaren in de nieuwe bestemmingskaart zouden zijn meegenomen’. De bewuste kaart bleek echter een oude kaart te zijn.

Naar aanleiding van het incident met zijn vrouwelijke collega vorig jaar werd er tegen hem aangifte wegens ‘vrijheidsberoving’ gedaan. Ook bleek dat hij in het verleden een vergunning had uitgegeven voor de bouw van huizen in Wechi door Fundashon Kas Popular (FKP), die vervolgens door hem zelf weer ‘nietig werd verklaard’. Dit hield verband met een lopende rechtszaak die in de kwestie gevoerd wordt. Er was hier veel over te doen, aangezien FKP zich herhaaldelijk beklaagde over de lange wachttijd en het feit dat de vergunning in eerste instantie was verstrekt.

Verder bleek ook uit verslagen, dat nadat de interim-directeur naar huis was gestuurd, tal van belangrijke stukken en documenten niet meer op kantoor te vinden waren, zo ook de stukken inzake Wechi.

Ribeiro: Ik kreeg bouwvergunning jaren geleden al

De eigenaar van Centrum, Enrique Ribeiro, beaamt dat de werkzaamheden op het terrein door hen zijn uitgevoerd. Ribeiro: “Ik heb al jaren terug een bouwvergunning van VVRP gekregen, die door de toenmalige interim-directeur Darwin de Lanoi werd getekend. Ik weet dat hij binnen Drov veel tegenwerking heeft gekregen.”

Op de vraag of hij ervan op de hoogte is dat er ook een aanlegvergunning vereist is, stelt hij: “Dat weet ik niet, ik ben geen expert op dat vlak en aangezien ik een bedrijf run met 450 employés, heb ik daar mensen voor die daarmee bezig zijn. Ik heb ook een advies van Domeinbeheer waaruit blijkt dat zij geen bezwaren hadden tegen deze uitbreiding, waardoor overigens extra 75 werkplaatsen geschapen worden. Ik ben een goede belastingbetaler waar de gemeenschap door het genereren van extra inkomsten aan deviezen, ook bij gebaat is.”

Of het terrein van de overheid is, daarover stelt Ribeiro: “Ik ben daarover bezig met Domeinbeheer.”

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Bouwvergunning Centrum Piscadera ‘twijfelachtig’

  1. Se geen probleem

  2. Suzy Camelia-Römer heeft het veel te druk met pastechis uitdelen aan haar man Carl Camelia. Geen tijd meer om haar werk te doen: toezicht houden.

  3. Wacht na de verkiezingen.. Met de MFk en MAN straks zijn er weer dingen te regelen..

  4. Ja, zoek de alle mooiste plek op. Santa Martha is prachtig, ik doen mee. 🙂

  5. erger is de zaak dat het overheids grond is, als ik grond inpik dan moet je eens kijken.
    onbegrijpelijk dat landje pik, ik denk dat ik mijn vlag neer ga zetten op een stukje overheidsgrond. Het voormalige hotel en baai Santa Martha lijkt me wel wat.
    dan ga ik ook in onderhandeling, slagboom ervoor, net als op St jorisbaai een paar fietsen en ik ben ineens miljoen rijker.

  6. Is een bouwvergunning dan eeuwig geldig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *