28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Brand brengt onbereikbaarheid noodnummer 911 aan het licht

HomeMediaAmigoe | Brand brengt onbereikbaarheid noodnummer 911 aan het licht
brand koraal tabak-1
De rookontwikkeling was op grote afstand zichtbaar

WILLEMSTAD — Dat de noodlijn 911 niet altijd bereikbaar is, werd gistermiddag door een bewoner van St. Catharina bevestigd. Dit nadat hij, gealarmeerd door grote zwarte rookpluimen die reeds op flinke afstand van zijn wijk zichtbaar waren, het alarmnummer 911 probeerde te bellen om melding te maken van brand bij Koraal Tabak.

Politiewoordvoerder Imro Zwerwer reageert hierop door te stellen ‘dat het nummer overbelast raakt omdat er vaak onterecht naar dit nummer wordt gebeld’.

De bewoner die niet bij naam genoemd wenst te worden:

“Behalve dat de bewoners voor de zoveelste maal door branden van afvalhopen op het terrein van de familie Bakhuis geteisterd worden, vond ik het toch bijzonder erg dat ik geen gehoor kreeg op het alarmnummer. Waar moet men dan naartoe bellen in geval van nood?”

Zoals bekend, hebben de bewoners van St. Catharina herhaaldelijk aan de bel getrokken over extreme rookoverlast, zo ook vrij recent weer. Aangezien het afval uit verschillende materialen bestaat, waaronder ook een grote hoeveelheid plastic, is er doorgaans ook sprake van een ‘chemische plastic stank’. Hij licht toe:

“Ditmaal stonk het niet zozeer naar plastic, maar was de enorme zwarte rookontwikkeling zorgwekkend. Toen ik naar huis reed was op grote afstand de rookwolk waar te nemen. Mijn indruk was tot op het laatst toe dan ook dat de wijk in brand stond. Zelfs toen ik de wijk in reed was er sprake van een dikke rookwolk. Ik vreesde zelfs voor mijn eigen huis.”

De bewoner kon vervolgens opgelucht constateren dat het niet de wijk betrof.

De afvalhopen op Koraal Tabak smeulen vaak door, en ditmaal was er sprake van brand.
De afvalhopen op Koraal Tabak smeulen vaak door, en ditmaal was er sprake van brand.

Op de mededeling dat het alarmnummer gisteren rond 15.45 uur niet bereikbaar was, laat Zwerwer desgevraagd weten dat dit inderdaad mogelijk is. Maar hij benadrukt dat de noodlijn in principe altijd bereikbaar is.

“Het kan gebeuren dat de ‘calltakers’ (de medewerkers belast met deze lijn) even niet bij hun bureau zijn – bijvoorbeeld om even naar het toilet te gaan – maar dat is een kwestie van enkele minuten.”

Zwerwer controleert als hoofd van deze afdeling wel of de medewerkers hun werk doen conform de huisregels, zij zijn gedwongen alle binnenkomende telefoons op te nemen voor afhandeling.

“Ik doe wel steekproefjes, dus de medewerkers worden hoe dan ook gecontroleerd. Natuurlijk krijgen zij veel problemen indien zij de telefoon niet opnemen.”

Zwerwer kan zich wel voorstellen dat het te veel wordt voor de 911-calltakers. De afdeling is nog onderbezet, de kandidaten die tijdens de banenmarkt van het politiekorps KPC begin januari van dit jaar hebben gesolliciteerd, starten binnenkort met hun opleiding.

“Ik moet inderdaad toegeven dat er meer mensen moeten komen bij deze afdeling. Het aantal medewerkers is niet voldoende voor het aantal lijnen die wij hebben, dus het is best mogelijk dat een beller enkele minuten moet wachten om een melding door te geven.”

De zogenoemde ‘on hold messages’ is geen optie, benadrukt Zwerwer. “Wij kunnen geen bandje laten draaien, de noodlijn dient direct afgehandeld te worden.”

Echter, veel mensen bellen naar deze lijn met de vreemdste vragen, benadrukt de woordvoerder.

Naast het feit dat jongeren in de vakantie de noodlijn voor de lol bellen, weten de meesten – politieagenten inbegrepen – nog niet dat het 911-nummer expliciet voor noodgevallen bereikbaar is.

“Soms belt men om de resultaten van de nummerloterij van Wega di Number Kòrsou te krijgen, voor informatie over wachtapotheken of voor bijvoorbeeld het telefoonnummer van een wijkbureau. Tevens zijn er agenten die de 911 bellen om bijvoorbeeld vragen te stellen over een incident in de buurt van hun woning. Dus de onderbezetting bij de afdeling is niet het grootste probleem. Wij moeten de zogenoemde beldruk zien te verlagen.”

Volgens Zwerwer komen per dag maximaal tien meldingen binnen die echt noodgevallen betreffen. Voor dit aantal meldingen zijn er voldoende medewerkers, zegt hij. Maar er komen dus dagelijks veel meer (valse) meldingen binnen bij de noodlijn, die de echte taak van de ‘calltaker’ bemoeilijken.

Verder is er nog een misverstand over het ‘nieuwe’ geïntroduceerde nummer 917. Zwerver legt de link tussen de twee lijnen uit: Een calltaker belast met de 911-lijn moet eerst de informatie opnemen en afhandelen, desnoods wordt de beller naar een ander nummer doorverwezen. Dat neemt allemaal tijd in beslag, tijd die gebruikt kan worden voor de echte noodgevallen-meldingen.

De calltakers belast met de 917-lijn (voor minder urgente gevallen, red.) doen hetzelfde, maar verwijzen de beller in noodgevallen niet door naar 911. Zij handelen de melding zelf af, verduidelijkt Zwerwer. Dit zorgt misschien voor verwarring, geeft hij toe, waardoor men ook nummer 917 blijft bellen in geval van nood.

Infocampagne

Daarom is het politiekorps een tijdje geleden gestart met een informatiecampagne ter verduidelijking van de telefoonnummers en wat een noodgeval is en wat niet: Onder nood wordt verstaan een zwaar verkeersongeluk, een brand, een schiet- of steekpartij, een gewone diefstal die gaande is, diefstal met geweld of bijvoorbeeld iemand die aan het verdrinken is.

Bij andere incidenten, zoals een burenruzie, relationeel geweld, rook- en geluidsoverlast, vernieling, diefstal waarbij de dader is gevlucht en bij mondelinge bedreiging, en daarnaast voor informatie over politiezaken, dient men het telefoonnummer 917 te bellen. Verder is de anonieme tiplijn 108 beschikbaar voor iedereen die anoniem meldingen wil doorgeven. 917 en 911 zijn 24 uur per dag gratis beschikbaar.

Strafbaar

Zwerwer waarschuwt verder dat misbruik maken van de nummers 911 en 917 niet getolereerd wordt, het is zelfs strafbaar. Er is nog nooit iemand hiervoor gestraft, zegt hij desgevraagd. Het politiekorps kampt met diverse problemen, waarvan enkele prioriteit hebben, zoals een gezamenlijke centrale meldkamer voor het politiekorps KPC en de brandweer.

Volgens de politiewoordvoerder wordt er nu hard aan gewerkt en hopelijk is deze nieuwe en efficiëntere meldkamer dit jaar operationeel.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. “Brand brengt onbereikbaarheid noodnummer 911 aan het licht”.
    Kom, laten we het niet mooier maken dan dat het is, en alsof we dat nu pas ontdekken. Alarmnummers zijn stelselmatig niet te bereiken, en dat is niet van gisteren of eergisteren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties