28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Brief ex-premiers Nederlandse Antillen nog niet verstuurd

HomeMediaAmigoe | Brief ex-premiers Nederlandse Antillen nog niet verstuurd
Emily Elhage-1 | Foto Dick Drayer
Brief ex-premiers Nederlandse Antillen nog niet verstuurd | Foto Dick Drayer

WILLEMSTAD — In elk geval zes ex-premiers van de Nederlandse Antillen zijn gezamenlijk in de pen geklommen om hun bezorgdheid te uiten over de manier waarop door de partners in het Koninkrijk wordt omgegaan met de Staatsregeling zoals opgetekend in het Statuut.

De brief is nog niet verstuurd naar de Koninkrijksregering omdat de groep van oud-premiers eerst de betrokkenen landen op de hoogte wil stellen van de inhoud ervan.

Dat heeft Emily de Jongh-Elhage, een van de mede-opstellers en -ondertekenaar laten weten. “Dit is een brief waarin wij onze bezorgdheid uiten over hoe er op dit moment wordt omgegaan met het Statuut. Over de inhoud van deze brief kan en wil ik nog niets zeggen omdat dit eerst wordt neergelegd bij de andere landen van het Koninkrijk. Zij moeten op de hoogte zijn voordat we deze brief naar Nederland sturen. Dit gaat over het Statuut en wij zijn zeer bezorgd over de huidige ontwikkelingen en hoe er met de regels van onze Staatsregeling wordt omgegaan.”

De Jongh-Elhage somt desgevraagd op welke oud-premiers van de voormalige Nederlandse Antillen de brief aan de Koninkrijksregering nog meer hebben ondertekend. “Suzy Camelia-Römer, Mirna Godett, Etienne Ys, Don Martina en Maria Liberia-Peeters.”

Strubbelingen met de onderlinge verhoudingen binnen het Koninkrijk zijn er altijd al wel geweest. Maar sinds de veranderingen binnen de staatkundige structuur van het Koninkrijk waarbij in 2010 Curaçao en St. Maarten een autonome status binnen het Koninkrijk kregen, lijkt de Staatsregeling zoals opgetekend in het Statuut vaker onder druk te staan. Met name de laatste twee aanwijzingen van de Rijksministerraad die aan de gouverneurs van zowel Aruba als St. Maarten werden opgelegd, lijken nu aanleiding voor de voormalige premiers om hun bezorgdheid te uiten.

“Het gaat om het Statuut en wat we met elkaar afgesproken hebben. Zodra St. Maarten, Aruba en Curaçao op de hoogte zijn van de inhoud van de brief, zal hij naar Nederland worden gestuurd”, aldus De Jongh-Elhage vanochtend. Inmiddels is deze wel al opgestuurd naar premier Ivar Asjes (PS).

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. ik had deze mensen hoger ingeschat.
    Door deze brief lijkt het of ze het goed vinden, dat er in deze kleine gevoelige landen een foute politiek mag heersen.
    Het kabinet Schotte geeft mij gelijk.
    dit kan op alle eilanden weer gebeuren, dat de maffia de leiding in de regering neemt.
    Dat moet niemand willen en zeker deze ex premiers zouden toch beter moeten weten.
    En Nederland heeft volkomen gelijk als de rebgeringen dusdanig de fout in gaan dat ze dan ingrijpen middels een aanwijzing.
    TYiest dat deze hoogstaande (behalve Mirna natuurlijk) personen zo slecht kunnen nadenken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties