Amigoe | Burgerinitiatief meldpunt misbruik religieuzen

Burgerinitiatief meldpunt misbruik religieuzen

Burgerinitiatief meldpunt ‘Kreensha Kibrá’ (Gebroken Geloof) voor misbruik religieuzen

WILLEMSTAD — Andres Casimiri is begonnen met het opzetten van een meldpunt voor mensen die seksueel zijn misbruikt door religieuzen van de Katholieke Kerk. Het initiatief heet ‘Kreensha Kibrá’ (Gebroken Geloof).

Met deze beweging wil Casimiri steun betuigen aan alle slachtoffers van seksueel misbruik door religieuzen, er aan bijdragen dat zij gehoord worden en hen helpen bij de juridische procedures die op een melding kunnen volgen.

Ook wil Casimiri met dit initiatief slachtoffers met elkaar in contact brengen. Casimiri laat in de aankondiging van deze beweging weten van huis uit katholiek te zijn maar er doodmoe van te worden hoe de priesters en de bisschop van de Katholieke Kerk op Curaçao dit onderwerp blijven wegstoppen.

Bovendien, zo vindt Casimiri, heeft de Katholieke Kerk niet het recht noch de morele autoriteit om zichzelf te onderzoeken. Dat moet van buitenaf gebeuren. Vandaar zijn initiatief.

Casimiri is een broer van een van de slachtoffers die afgelopen zaterdag door de Evangelische Omroep in de documentairereeks Dit is de Dag Onderzoek in beeld werd gebracht.

Een persconferentie van het Bisdom Willemstad afgelopen dinsdag over deze documentaire bracht voor de slachtoffers weinig soelaas. De commissie Koeijers die in 2010 al in het leven werd geroepen om het seksueel misbruik op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen in kaart te brengen functioneerde al na een jaar amper wegens het niet ontvangen van meldingen.

Deze commissie zal zich nu opnieuw gaan buigen over de twee zaken die in de documentaire van de EO naar voren kwamen. Voor nu is ‘Kreensha Kibrá’ te bereiken middels de Facebook- pagina van Andres Casimiri.

Meldpunt Nederland

Het meldpunt in Nederland is er ook nog. Dat zal meldingen behandelen tot 1 mei 2015. Het adres www.meldpuntmisbruikrkk. nl, telefoonnummer: 030-2306900, email: [email protected], postadres: Postbus 13277, 3507 LG, Utrecht

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Burgerinitiatief meldpunt misbruik religieuzen

  1. We hebben steun van slachtoffers nodig , die hun klacht ook anoniem kunnen indienen tot deze belachelijk einddatum 1 mei dit jaar.Ik als een uitgeprocedeerde slachtoffer zeg dat je meer kunt dan je denk.

  2. Alle slachtoffers dienen steun te krijgen en indien nodig annoniem aangehoord cq gehoord te worden.Velen zullen zich onnodig schamen , het is niet hun schuld, maar de daders moeten gepakt worden, al dragen ze een groot kruis om hun nek, fout is fout.

  3. stanley Held

    Ben ook blij. Ik vond het als kind raar dat ik geen misdienaar mocht zijjn. Was blijkbaar onhandelbaar. Jaren heb ik de religie bestudeerd. Ik wist wat er gebeurde. Nu hoop ik dat alles naar voren komt. Heb medelijden met de slachtoffers. Er zullen velen zijn. Hoop dat ze echt hun beklag doen.

  4. Fantastisch iniatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *