Amigoe | Buschauffeurs vragen steun bij financiële experts

Buschauffeurs vragen steun voor eigen tarief | Foto Antilliaans Dagblad

Buschauffeurs vragen steun voor eigen tarief | Foto Antilliaans Dagblad

WILLEMSTAD — De vereniging voor chauffeurs van kleine bussen, STU, is in onderhandeling met een financieel expert die de buschauffeurs zal ondersteunen bij het bepalen van een eigen tarief.

Dat laat STU-voorzitter Giovanni Decaster weten. Volgens hem heeft de expert de taak om nog twee andere financiële experts te zoeken om samen een commissie te vormen, die dan door de STU-leden goedgekeurd moet worden.

De buschauffeurs hebben vorige maand tijdens een ledenvergadering besloten dat zij het onderzoeksrapport van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) naar eerlijke bustarieven afwijzen. Soab adviseerde in het rapport namelijk veel lagere tarieven dan tegenwoordig gehanteerd worden. Dat konden de buschauffeurs niet hebben. De stichting heeft in een presentatie aan de buschauffeurs uitgelegd hoe zij aan de tarieven is gekomen, dezen stelden echter dat de berekeningen onrealistisch waren en geen of niet genoeg rekening is gehouden met vakantieperiodes, ziektedagen en dagen waarop de bussen in de garage zijn en dus niet rijden.

Bij de presentatie liepen de emoties hoog op: de buschauffeurs gaven aan dat het hier om hun inkomsten gaat. Minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling (PAR) stelde open te staan voor suggesties van de buschauffeurs bij het creëren van een nieuw kostenberekeningmodel, zelfs als dat geheel afwijkt van het Soab-rapport. Dat is ook wat de buschauffeurs hebben besloten. Zij menen beter kennis te hebben van wat er in werkelijkheid op het werkveld gebeurt en dus zelf de tarieven te willen bepalen. Dit met behulp van financiële experts. “Nadat er een commissie is samengesteld, zullen de leden tijdens een algemene vergadering aangeven of ze de experts goedkeuren”, stelt Decaster desgevraagd.

Afspraak

Decaster stelde onlangs tegenover de Amigoe dat STU begin mei met Rhuggenaath zou vergaderen over de bepaling van tarieven. “Er is de minister via WhatsApp gevraagd of STU met hem een afspraak kon maken, maar tot op heden is een reactie uitgebleven. Binnenkort zullen wij een officiële brief met het verzoek voor een vergadering naar hem sturen, maar er zijn enkele zaken die wij eerst op orde willen hebben voordat we een vergadering willen houden”, aldus de voorzitter desgevraagd. Tevens wil STU andere ministeries waar ook zaken mee gedaan worden, zoals het ministerie van Justitie en van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, vragen om eens om de tafel te gaan zitten.

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *