Amigoe | Calmes hekelt hoger beroep Jardim

Wendy Calmes -ABVO

Abvo voorzitter Calmes hekelt hoger beroep Jardim

WILLEMSTAD — Abvo-voorzitter Wendy Calmes is niet te spreken over het besluit van Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) om in hoger beroep te gaan in de zaak waarin de rechter bepaalde dat de overheid pensioenen met een duurtetoeslag over 2012 met terugwerkende kracht moet indexeren.

Duurtetoeslag is een aanvulling op het salaris voor het duurder worden van levensonderhoud. De duurtetoeslagregeling werd in 1943 ingevoerd. Vanaf 1968 is het gefaseerd afgeschaft. Door de jaren heeft de overheid de pensioenen met en zonder een duurtetoeslag ieder jaar geïndexeerd.

In 2012 besloot de regering de pensioenen van ambtenaren met een duurtetoeslag niet te indexeren. Als reden verwees de regering naar de aanwijzing die Curaçao destijds was opgelegd. Hierdoor kon een bedrag van 4,5 miljoen gulden worden bespaard, gaf het Land aan tijdens de gang naar de rechter.

De Abvo stapte namens de gepensioneerde ambtenaren naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. De rechter constateerde dat het Land geen argument had om de pensioenen van ambtenaren met een duurtetoeslag niet en die van ambtenaren zonder een duurtetoeslag wel te indexeren.

Naar wat de Abvo nu heeft vernomen heeft Financiën-minister Jardim besloten om in hoger beroep te gaan. Calmes reageert verbolgen op dit bericht. “Er zijn in de afgelopen periode tal van maatregelen genomen tegen gepensioneerden. Men houdt geen rekening met het feit dat deze personen zich jarenlang voor de Curaçaose samenleving hebben ingezet.”

Jardim heeft nog niet bekendgemaakt in hoger beroep te zullen gaan in deze zaak. Maar Calmes is stellig: “Er is geen raadsbesluit hierover. Maar wij hebben van een minister in de ministerraad begrepen dat de minister heeft gezegd in hoger beroep te zullen gaan. Ook heeft onze advocaat per mail een bevestiging gekregen dat hij in hoger beroep gaat. Ik ben benieuwd wat de coalitiepartijen van deze actie van de minister vinden.”

Calmes stelt de actie van de minster discriminerend te vinden. “Waarom zijn gepensioneerden weer het middelpunt? In het verleden werden zodra de salarissen van ambtenaren werden aangepast, meteen de pensioenen geïndexeerd. In 2013 besloot de regering hiervan af te stappen. De rechter heeft duidelijk aangegeven dat zij indertijd geen argumenten hadden om dit te doen”, aldus de Abvo-voorzitter vanochtend.

Minister Jardim was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *