Amigoe | CBCS ontkent voorkeursbehandeling bevriende bankier

CBCS ontkent voorkeursbehandeling bevriende bankier

Anonieme bron beschuldigt CBCS van voorkeursbehandeling bevriende bankier

WILLEMSTAD — De Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) ontkent met klem een vergunning voor een ‘master-licence’ van Western Union te hebben afgegeven aan een bevriende bankinstelling.

CBCS reageert op een anoniem bericht dat via e-mail is verstuurd en op verschillende sociale media is verschenen waarin wordt gesteld dat de president-directeur van CBCS een bevriende bank instelling een voorkeursbehandeling heeft gegeven.

Via het e-mailadres [email protected] gmail.com wordt onder meer het volgende gemeld:

“DHL Curaçao is de Western Union meester licentiehouder voor zeer lange jaren geweest, maar heeft besloten zich te concentreren op haar core business. Western Union heeft een beroep op de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten gedaan om naar een nieuwe kandidaat voor de licentie te zoeken. De voorkeur van een lokale bank was zeer duidelijk en dit werd met klem benadrukt in verschillende documenten richting de Centrale Bank.

Bronnen uit de Centrale Bank informeren de watch dog dat er drie banken waren, waarvan twee off-shore, die een aanvraag hebben ingediend voor de licentie en tevens een bezoek van Western Union top Cniveau hebben ontvangen.

De drie banken zijn: EIB, United Bank (eigenaar Gregory Elias) en PSB Bank (eigendom van de overheid Curaçao en St. Maarten).

Bronnen uit de Centrale Bank hebben zeer vertrouwelijke documenten verschaft waarin Emsley Tromp, de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, de wensen van Western Union heeft genegeerd voor een lokale bank en heeft gekozen om de licentie te verlenen aan zijn bankiervriend en zakenpartner Gregory Elias, in wat ongetwijfeld als een controversiële beslissing gekenmerkt kan worden.

“Volgens onze analyse, komt de PSB Bank, waarvan St. Maarten nog deels economisch eigenaar is, als beste kandidaat uit de bus en heeft alle relevante vergunningen! We moeten nog contact opnemen met de PSB over deze zaak, maar ons onderzoek en verschafte documentatie heeft alle benodigde bewijs voor de bovenstaande verschaft.”

CBCS ontkent deze verkeerde berichtgeving echter met klem en zegt dat elke insinuatie in deze richting gebaseerd is op verzonnen verhalen met het doel om CBCS en de president-directeur in een kwaad daglicht te stellen.

De Bank legt uit dat geen enkele vergunning is afgegeven voor een ‘master license’ omdat de wetgeving voor de supervisie nog niet bestond. In de tussentijd is de betrokken wetgeving gepubliceerd en CBCS is bezig om een beleid te komen met de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een dergelijke vergunning.

Wanneer dit beleid klaar is worden aanvragen voor een vergunning in behandeling genomen. Op dit moment zijn geen enkele aanvragen in behandeling, aldus CBCS.

E-mailadres [email protected] gmail.com zegt in een tweede mail dat ze kennis hebben genomen van artikelen die vanochtend verschenen zijn en dat ze over officiële mails vanuit de Centrale Bank beschikken waarin het voortrekken door een medewerker wordt gecommuniceerd.

“Indien nodig zullen we ook deze versturen ter publicatie.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *