Amigoe | CBCS wil PwC-rapport eerst controleren

CBSC centrale_bank_op_curacao

CBCS wil PwC-rapport eerst controleren

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de vermogensgemachtigden, de ministers van Financiën van Curaçao en St. Maarten, verzocht om in de gelegenheid te worden gesteld om te kunnen nagaan of de definitieve versies van het integrale PricewaterhouseCoopers (PwC)-rapport en de samenvatting van dit rapport de standpunten van de Bank juist weergeven. Dat maakte het ministerie van Financiën vanmiddag bekend.

Het onderzoek richtte zich op het ‘identificeren en analyseren van factoren die het functioneren van CBCS hebben belemmerd, of anderszins het aanzien van de CBCS en het vertrouwen (van de relevante omgeving in de CBCS) hebben geschaad of konden schaden, alsmede voor het doen van aanbevelingen’.

Jardim maakte tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers op donderdag 16 oktober bekend dat het rapport klaar is en dat de directie van de CBCS is verteld dat een samenvatting van het rapport uiterlijk binnen veertien dagen naar de Staten van Curaçao en St. Maarten zal worden gestuurd. Dan zal ook deze samenvatting openbaar worden gemaakt. Het integrale rapport zal niet openbaar worden gemaakt, maar wel vertrouwelijk naar de Staten gestuurd worden.

“Hoewel tijdens het onderzoek uitvoerig hoor en wederhoor is toegepast, is ter waarborging van de zorgvuldigheid in de procedure, de termijn voor het verstrekken van de samenvatting van het rapport gesteld op minimaal twee weken. Inmiddels heeft de Bank de ministers verzocht om in de gelegenheid te worden gesteld om te kunnen nagaan of de definitieve versies van het integrale rapport en de samenvatting de standpunten van de Bank juist weergeven”, meldt het ministerie.

Dit verzoek is door de ministers gehonoreerd en CBCS wordt op korte termijn hiertoe in de gelegenheid gesteld. “Hierna zal worden overgegaan tot aanbieding van de samenvatting van het rapport aan de Staten en het in samenspraak met de respectievelijke voorzitters van de Staten bepalen van een modus operandi, zodat de Statenleden vertrouwelijk kennis kunnen nemen van de inhoud van het integrale onderzoeksrapport.”

Vanochtend verzekerde onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, namens wie José Jardim is benoemd als minister van Financiën in het huidige kabinet, dat het PwC-rapport naar de Staten wordt gestuurd. “Dat het rapport openbaar wordt gemaakt is afgesproken tussen de vermogensgerechtigden, de ministers van Financiën van Curaçao en St. Maarten”, zegt hij.

Navraag gisterochtend bij Statenvoorzitter Mike Franco leerde dat noch de gekuiste noch de volledige versie van het rapport bij de Staten was aangekomen. Vandaag heeft de Amigoe vernomen van het Sintmaartense Statenlid Frans Richardson dat het rapport ook niet naar de Staten van St. Maarten is gestuurd.

Over geruchten dat vanuit de directie van CBCS gevraagd is om te wachten met het publiceren van het rapport, zegt Sulvaran niet te kunnen reageren omdat hij daar niet van op de hoogte is. Deze geruchten werden vanmiddag door het ministerie van Financiën bevestigd.

In de tussentijd doen de meest wilde speculaties de ronde over de inhoud van het rapport. Ook de meningen over publicatie van het integrale rapport verschillen. Dit jaar werden twee rapporten, waarvan een opgesteld door PwC, over de bestuurlijke integriteit op St. Maarten wel integraal gepubliceerd. Ook het rapport over het onderzoek naar politiecommissaris Marlon Wernet is integraal gepubliceerd.

Maar volgens Jardim bevat het integrale rapport van PwC informatie die volgens de wet als vertrouwelijk dient te worden behandeld. PS-fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje vindt echter dat het rapport openbaar moet worden gemaakt. “Rapporten van publieke instellingen dienen openbaar te worden gemaakt. In het recente verleden zijn verschillende rapporten met gevoelige informatie bekendgemaakt, waarom dit rapport dan niet”, vraagt hij zich af.

PAR-lid Armin Konket kan zich enigszins vinden in de argumenten van Jardim. “Als dit gevolgen voor de bank en het land kan hebben, dan kan het rapport niet integraal gepubliceerd worden.” Hensley Koeiman (MAN) stelt dat hij het rapport eerst wil inzien voordat hij met een mening naar buiten komt. Maar hij wijst erop dat, mocht het rapport informatie bevatten die volgens lokale wetgeving niet openbaar gemaakt kan worden, dit gerespecteerd moet worden.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | CBCS wil PwC-rapport eerst controleren

 1. natuurlijk heeft CBCS iets te verbergen….
  giga salarissen en alleen jaknikkers.
  vriendjes en familie met hoge salarissen zonder know how of inzet.
  Tromp is de grote God van het geheel.
  ik geef het niet graag toe, maar MFK heeft dit wel goed gezien.
  Maar ja, met boeven vang je boeven.
  en een leugenaar zal altijd weten wanneer een ander liegt.
  ons kent ons…

 2. caribbeancynic

  Kennelijk tijdrekken van het CBCS want dat rapport is er al een hele tijd. Een paar zwarte strepen zijn zo gezet.
  De opstelling van het rapport duurde veel langer dan gepland, ook tijdrekken van CBCS?
  Inmiddels ga je je afvragen of de CBCS iets te verbergen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *