Amigoe | Cijntje (PS) verzet zich tegen besluit havenconcessie

Cijntje (PS) verzet zich tegen besluit havenconcessie

Cijntje (PS) verzet zich tegen besluit havenconcessie

WILLEMSTAD — Het laatste woord over de havenconcessie is volgens PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje nog niet gesproken. Hij stelt het helemaal niet eens te zijn met het besluit van de Raad van Ministers eerder deze week om akkoord te gaan met een concessie voor een periode van twintig jaar.

Cijntje stelt geen probleem te hebben met de duur van de concessie. Waar het hem wel om te doen is, is dat in het concept dat nu op tafel ligt wordt voorgesteld dat stuwadoorsbedrijf Curaçao Port Services (CPS) zorg zal dragen voor de kranen en de kades die onder de concessie vallen. Het PS-Statenlid vindt dit geen goede zaak en niet in het voordeel van het eiland.

“CPS zal voor 50 miljoen gulden zorgen voor aanschaf en onderhoud van kranen en kades. De kadewanden vallen onder havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA). Maar over twintig jaar, als de concessie afloopt, dan zullen deze kranen toekomen aan CPA. Dit is je reinste onzin. Over twintig jaar zijn deze kranen niks waard, je zult ze alleen aan een scrap yard kunnen verkopen”, stelt Cijntje.

Het PS-Statenlid zet ook zijn vraagtekens bij het model waar de regering voor heeft gekozen. “Er is nu voor gekozen om zowel de infrastructuur als de kranen bij CPS onder te brengen. Maar waarom is er niet voor een constructie gekozen waarbij alles in handen komt van CPA en dat voor de werkzaamheden een lease-overeenkomst wordt gesloten met CPS, of voor mijn part de hoogste bieder?” Volgens Cijntje is deze laatste constructie voordeliger voor het volk.

Een definitief contract moet nog uitonderhandeld worden door CPS en CPA. In een eerste draft werd er weliswaar melding gemaakt van een contractduur van 25 jaar, maar na verzet vanuit de coalitie is een lengte van 20 jaar overeengekomen.

Het feit dat de Raad van Ministers akkoord is gegaan met een aangepast concept voor een nieuwe havenconcessie, zegt Cijntje niet zo heel erg veel. “Het gaat om eigendom van het volk van Curaçao. Deze zaak moet naar de Staten komen. Dit besluit is genomen in een vergadering van de Raad van Ministers. Al deze ministers bij elkaar hebben niet eens één stem gehad bij de laatste verkiezingen. De uiteindelijke beslissing zal genomen moeten worden door diegenen die door dit volk zijn gekozen.”

Formeel heeft een besluit over een concessie tussen CPA en CPS niets te zoeken in het parlement. Maar het PS-lid blijft bij zijn standpunt dat, gezien het feit dat het hier om eigendom van het volk gaat, een meerderheid van de 21 Statenleden groen licht moet kunnen geven voor de concessie. “Laat ze naar het parlement komen en dan zien wij wel of er elf leden van het parlement te vinden zijn voor deze concessie.”

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Cijntje (PS) verzet zich tegen besluit havenconcessie

  1. Abraham Mossel

    Cijntje, mavo/ lob opleiding. Ik noem dat, spuit elf zegt ook wat, alleen hij weet zelf niet waar over hij het heeft. hij denkt stemmen te scoren, Ha Ha wat een l*ml*l.

  2. @”De uiteindelijke beslissing zal genomen moeten worden door diegenen die door dit volk zijn gekozen.”….. sprak het stamhoofd tot de medicijnman 🙂

  3. En als de PS iets vindt , dan zal het ook zo gebeuren. Punt uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *