32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Civiele enquête moet onder de loep’

HomeMediaAmigoe | ‘Civiele enquête moet onder de loep’
Onderzoek Huub Willems civiele enquête duurt inmiddels al meer dan 2,5 jaar
“Het OM heeft ons uitstekend geholpen om alles op poten te krijgen, maar bij de rechterlijke macht is het uiteindelijk compleet misgelopen.”

WILLEMSTAD — Het is inmiddels tweeënhalf jaar geleden dat Fundashon Akshon Sivil (FAS) de procedure initieerde om gebruik te maken van de civiele enquête. Naar de mening van voorzitter Ruben Suriel duurt het te lang, waardoor dit burgerrecht het doel voorbij streeft.

Volgens hem moet worden uitgezocht waarom dit zo lang kan duren.

“De rechterlijke macht behoort de democratie richting te geven. Dat gebeurt veel te weinig op Curaçao”, aldus de voorzitter van de burgerbelangenvereniging. Het onderzoek naar het reilen en zeilen binnen de Curaçaose overheidsvennootschappen Integrated Utility Holding (IUH, Aqualectra), Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK) werd op 15 juli 2013 gestart. Dit vanwege de verhouding tussen het bestuur, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders. FAS bepleit dat er in strijd met de Code Corporate Governance wordt gehandeld binnen de bedrijven, dit tegen de achtergrond van de verslechterde financiële positie van de overheids-nv’s. Het onderzoek betreft zoals bekend de periode van de eerste regering van het land Curaçao: het kabinet-Schotte.

Complex

In een brief aan het Hof van Justitie liet onderzoeker Huub Willems weten dat hij zich ervan bewust is dat het rapport langer op zich laat wachten. Ten grondslag hieraan ligt de (administratieve) complexiteit van het onderzoek. “De administratieve ondersteuning had een andere vorm moeten krijgen”, aldus Willems.

In de brief, die inmiddels vijf maanden oud is, schreef hij verder dat het onderzoek op bepaalde onderdelen ‘ongemeen complex’ is, waardoor het moeilijk is om een voorspelling te doen over de duur.

Desondanks zei Willems geen bijstand nodig te hebben op het gebied van lokale deskundigheid. Hij zou wel gebaat zijn bij administratieve hulp met betrekking tot het typen van het verslag en het managen van het dossier. Ook zei hij dat de bodem van het budget langzaam in zicht komt.

Te lang

Suriel laat desgevraagd weten na deze brief niets meer vernomen te hebben, noch van de onderzoeker, noch van het hof. De duur van het onderzoek baart hem dan ook grote zorgen. “Niemand is er gebaat bij dat er na drie of vier jaar inderdaad sprake is van fraude. In 2013 is er al gewaarschuwd voor de frauduleuze praktijken. De autoriteit die namens het volk regeert moet er drie jaar over doen, waar de burger drie jaar geleden al de conclusie heeft kunnen trekken. Dit is mosterd na de maaltijd”, aldus Suriel.

De voorzitter van de pressiegroep verklaart daarom dat de civiele enquête onder de loep moet, daar de burger betaalt voor het onderzoek. Hij benadrukt overigens dat het Openbaar Ministerie geen blaam treft. “Het OM heeft ons uitstekend geholpen om alles op poten te krijgen, maar bij de rechterlijke macht is het uiteindelijk compleet misgelopen.” Hij voegt hieraan toe dat de enquête een zwaar wapen is waar drie rechters zich over buigen. “Dit geeft aan dat de wetgevende macht de ernst van de zaak inziet. De manier waarop er echter uiteindelijk met de enquête wordt omgegaan dient de burger niet. Het blijft een zooitje bij RdK en Aqualectra.” Het hof was voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ik denk dat H Willems op verzoek van Plasterk dit thema in de doofpot moet stoppen. De ex-rechter vindt dat in dit geval het recht NIET zijn beloop moet hebben. Misschien is Willems binnenkort een goede opvolger van Steur als MinJus. Die doet ook alles wat wettelijk niet door de beugel kan. (gelijk zijn voorgangers Opstelten en Teeven ).
    Het gedrag van Willems is onbegrijpelijk en niet passend bij een man van zijn statuur.

  2. Dit is idioot.

    Huub Willems is op ongeneerde wijze gigantisch zijn zakken aan het vullen door zijn onderzoek maar te laten voortduren, en omdat de politiek niet op een kritisch rapport zit te wachten wordt hem daarbij geen strobreed in de weg gelegd.

    Geef Willems een deadline, en als hij niet oplevert dan de tonnen terugvorderen die hij de afgelopen 4 (!) jaren al aan zijn prutswerk verdiend heeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties