Amigoe | Cleopa gehoord in rectificatiezaak Rozier

Chester Peterson-Monique Koeyers-Gilamr Pisas-Rudney Garmers

Cleopa gehoord in rectificatiezaak Rozier vs Monique Koeyers, Pisas en Garmers

WILLEMSTAD — Statenlid Eugene Cleopa (Pais) werd afgelopen maandag als getuige gehoord in de rectificatiezaak die voormalig Statenvoorzitter Dean Rozier tegen zijn ex-partijgenoten Rudney Garmers, Monique Koeyers-Felida en Gilmar ‘Pik’ Pisas van de MFK had aangespannen. Dat zegt Rozier desgevraagd tegen deze krant.

Uit de verklaringen van Cleopa, die tijdens het kabinet- Schotte Statenlid was voor de MAN, blijkt dat Rozier nooit geprobeerd heeft hem om te kopen. Cleopa herhaalde ter zitting wat hij eerder al schriftelijk verklaarde en bij de rechter had ingediend.

Het huidige Pais-Statenlid verduidelijkte tijdens zijn mondelinge verhoor dat hij de beslissing om zijn steun aan het kabinet-Schotte in te trekken en om zijn zetel mee te nemen, op eigen initiatief had genomen en dus nimmer door Rozier werd benaderd hiervoor.

Volgens Cleopa is het bovendien de ‘normale’ gang van zaken in de politiek, om een politicus die zijn/haar steun aan een kabinet intrekt en de zetel meeneemt, aan te vallen en te betichten van omkoperij. Verder legde het Statenlid de reden voor zijn beslissing uit en haalde hij de chaos aan in het kabinet toen.

Op vragen van de rechter vatte Cleopa samen dat er chaos was in de uitvoerende macht, namelijk economie, financiën, gezondheid en meer.

“Zo kan ik ook doorgaan”, zei hij.

Alhoewel het normaal was in de politiek om politici die dergelijke beslissingen nemen aan te vallen, was de aanval op zijn persoon toch een verrassing voor Cleopa, aangezien een meerderheid van het parlement de chaos in het kabinet regelmatig aankaartte.

Ook de MAN wilde hieraan iets doen, aldus Cleopa, maar deed uiteindelijk toch niet veel, waarop hij besloot zijn steun aan het kabinet in te trekken, wat hij de partij meedeelde tijdens een partijvergadering.

Het was in principe ook niet de bedoeling om zijn zetel mee te nemen, benadrukte Cleopa verder ter zitting. Hij dacht dat de MAN zijn beslissing zou steunen, maar dat bleek niet zo te zijn. De partij vroeg hem om zijn zetel in te leveren, maar om te voorkomen dat de chaos bleef bestaan, besloot Cleopa zijn zetel mee te nemen.

Die beslissing maakte hij op 23 juli 2012 aan Rozier bekend, toen fractieleider van MFK, alsmede aan andere fractieleiders, verduidelijkte Cleopa verder.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *