Amigoe commentaar | Dubbele agenda

Zwanger en zika

Amigoe commentaar | Dubbele agenda

De Isla staat hoog op de agenda van premier Ben Whiteman. Eerst was er een spoedvergadering over de metingen van de GGD Amsterdam in opdracht van Defensie die naar de mening van de minister-president plots erg voortvarend te werk ging.

Hij beschuldigde mensen binnen het Curaçaose ambtenarenapparaat van het hebben van een dubbele agenda. Daarna was er de publicatie in een ochtendblad die slecht viel. Men kon uit de kop ‘Leasecontract Isla niet verlengd’ de conclusie trekken dat er niet door zou worden gegaan met de raffinaderij.

Whiteman haastte zich in een in allerijl belegde persconferentie om duidelijk te maken hoe het volgens hem werkelijk in elkaar stak. Er zat volgens de premier een strategie achter de berichtgeving en hij had het over ‘krachten met een verborgen agenda’ die de Isla willen sluiten. De premier was er stellig over:

“De Isla blijft sowieso open en wordt gemoderniseerd!”

Huh, hebben wij iets gemist? Naar ons weten is er op dit moment nog geen strategische partner gevonden voor de benodigde investeringen om de ‘raffinaderij naar moderne normen en standaarden (inclusief milieunormen)’ op te waarderen en is er ook nog geen nieuw contract uitonderhandeld met ‘voldoende voordelen voor Curaçao’, zoals beschreven in Plan A waar het multidisciplinair projectteam volgens een landsbesluit van 29 november 2013 aan werkt.

Ergens heeft Whiteman de ‘voorkeur’ voor modernisering en voortzetting van de raffinageactiviteiten, zoals vastgelegd in bovengenoemd landsbesluit, omgezet in: ‘de raffinaderij blijft hoe dan ook open’. Toen de Amigoe het checkte bleek de deelcommissie die zich buigt over Plan B echter nog steeds actief te zijn. Zij kreeg de opdracht om ‘een terugvalscenario’ voor te bereiden ‘ten behoeve van een mogelijke sluiting van de raffinaderij, gevolgd door ontmanteling en schoonmaak van de terreinen en de sociaal-economische herontwikkeling van het Schottegat-gebied’.

Zolang Plan A nog niet geslaagd is, is het voorbarig om Plan B alvast onder de tafel te moffelen en kan Whiteman nog niet met zekerheid verkondigen dat de Isla in gemoderniseerde vorm open blijft. Over een dubbele agenda gesproken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *