Amigoe commentaar | In de greep van groen

Curacao in de greep van groen

Amigoe : Curacao in de greep van groen

De strubbelingen tussen PNP-leider Humphrey Davelaar en zijn minister Earl Balborda van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning zijn inmiddels de ‘interne partijkwestie’ voorbij. Het botert niet tussen de beide heren. Op persoonlijk vlak niet, op partijniveau niet en op werkniveau niet.

De partijleider van de ‘groenen’ wil van deze minister af en heeft hem een ultimatum gegeven. Indien Balborda daar geen gehoor aan geeft, zo heeft Davelaar aangegeven, dan zal hij als Statenlid, middels een algemene vergadering van het parlement met een motie van wantrouwen komen tegen zijn eigen minister.

In hoeverre die gesteund zal worden door andere partijen in het parlement is nog niet duidelijk. De interne partijkwestie is dan een regeringszaak want Davelaar wordt in deze kwestie niet onverdeeld gesteund door zijn PNP-bestuur of de PNP-aanhang.

De kwestie is op partijniveau inmiddels een zaak geworden van ‘hij’ of ‘ik’ en de relatie met de partij vertoont scheurtjes. Indien Balborda niet uit eigen beweging opstapt, zal deze zaak zoals het er nu naar uitziet, beslecht worden in het parlement.

De politieke ethiek schrijft voor dat de coalitiepartners meestemmen met een dergelijke motie. Dan is het spel uit voor Balborda op regeringsniveau. Op partijniveau echter is daarmee de strijd nog niet beslist.

En daarmee ontstaat er een situatie waarbij het belang van de zetel van de PNP (Davelaar) in coalitieverband inzet zal kunnen worden van dit ‘interne machtsteekspel’. Kortom, Curaçao is in de greep van groen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *