Amigoe commentaar | Niets

Amigoe commentaar | Niets

Amigoe commentaar | Niets

De vertegenwoordiging van de Katholieke Kerk op Curaçao liet gisteren tijdens en na de persconferentie over de EO-documentaire die zaterdag de gemoederen opschudde niets aan hoop achter voor slachtoffers van seksueel misbruik door religieuzen.

Niets voor hen die dat overkomen is in het verre verleden, niets voor hen die dit overkomen is in een recenter verleden en al helemaal niets voor hen die dit nog zal overkomen. Er is geen actieve commissie Koeijers – er moet in tegenstelling tot wat er in het persbericht van het Bisdom stond nog een nieuw lid worden benoemd.

Er is geen contact opgenomen met de slachtoffers uit de documentaire – om het werk van de commissie Koeijers, die dus nog niet werkzaam is, niet in de weg te staan.

Er is geen telefoonnummer beschikbaar gesteld voor meldingen en er waren zeer schaarse woorden voor de slachtoffers van seksueel misbruik op Curaçao die in de EO-documentaire naar voren kwamen.

Er is ook geen plan van aanpak bekendgemaakt ondanks de veelbelovende aanvangstitel van deze persconferentie: ‘Bisdom Willemstad neemt concrete actie in de zaken die naar voren zijn gekomen middels de publicatie van de EO’.

Een titel overigens die ook nog eens suggereert dat het Bisdom alleen wil kijken naar de bekendgemaakte gevallen en niet wat er nog meer geweest is of zou kunnen zijn.

Waar wel ruimte voor was tijdens deze persconferentie was het ageren tegen de Evangelische Omroep die zonder toestemming beelden zou hebben gemaakt en uitgezonden.

Dertig minuten lang werden alle aspecten in het kader van ‘openheid en transparantie’ hiervan naar voren gehaald tot aan het ‘hoogtepunt’ dat een van de pastoors had gefilmd dat er gefilmd werd. Er was dus bewijs van.

Overigens was het antwoord op de vraag of er in die documentaire dan materiaal was gebruikt waar de religieuze top van de Katholieke Kerk niet achter kon staan, dat zij achter datgene wat van hen was uitgezonden konden staan. Over de inhoud van de film en de aan de kaak gestelde feiten werd pas gesproken toen journalisten het ‘verschoningsbetoog’ tot zich hadden genomen.

De feitelijke actie tegen seksueel misbruik door religieuzen in dit deel van het Koninkrijk: niets. Indien een van deze slachtoffers de vertoning van gisteren had bijgewoond, dan had hij of zij niet alleen een klap in het gezicht gekregen.

Nee, erger… de hoop op waarheidsvinding, erkenning en daarmee de verwerking van wat hen overkomen is, werd volledig de grond in geboord. Ze staan er alleen voor. Of zoals een van de in beeld gebrachte slachtoffers vanochtend aan deze krant liet weten: “Het ergste is dat je niet gehoord wordt.”

De Kerk zal hen niet helpen. Hopelijk doet de rest van de samenleving dat wel. Onder hen ongetwijfeld ook gelovigen.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe commentaar | Niets

 1. JM Eustatia

  Ik denk dat de betrokkenen er goed aan doen hun ervaringen in boekvorm te publiceren. Zoek een goede copywriter en ga aan de slag. Dat is de beste manier om dit soort lieden aan de schandpaal te nagelen.
  Alleen al de uitspraak “volledig vertrouwen te hebben in de commissie Koeijers” en met de heer Koeijers , die nadrukkelijk bewezen heeft slechts belangstelling te hebben voor het potdicht houden van de doofpot, door te willen gaan, moet als een klap in het gezicht van de slachtoffers worden beschouwd.
  Men heeft recentelijk kunnen lezen dat een Curacaosche pedofiel voor enige tijd achter slot en grendels verdwijnt. Zeer terecht. In het geval van de rooms katholieke fraters en paters bestaat de “straf” echter uit een sabbatical. Schandelijk gewoon !
  Ik vraag me in gemoede af hoe verstandige lieden nog in dit instituut kunnen blijven geloven. Een instituut, waarvan de leiding kennelijk het standpunt betrekt , dat omdat ook hun pedofiele leden geacht worden een korst brood in het fysieke lichaam van Christus God te kunnen veranderen zij boven de wet staan.

 2. Renée van Aller

  Het was een droevige vertoning hoe de bisschop zijn handen in vuil water probeerde schoon te wassen. Een beproefd middel. Anderen de schuld geven van iets wat er niet toedoet. De EO had geen toestemming om te filmen. Of dat waar is onbekend en dat maakt de misstappen begaan door dienaren van Rome niet minder ernstig. Wat de kerk doet hoe fout is, kan niet fout zijn in de ogen van de Eminentie. Weinig zelfinzicht. Wellicht moeten de gedupeerden de Paus direct vragen om interventie? De Paus heeft duidelijk gezegd dat deze misstappen bestraft dienen te worden in tegenstelling tot de verantwoordelijke bisschop blijkbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *