Amigoe commentaar | Zwanger en zika

Zwanger en zika

Zwanger en zika

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze week de uitbraak van het zika-virus uitgeroepen tot een internationale noodsituatie.

De recente microcefaliegevallen en andere neurologische aandoeningen gemeld in Brazilië, en eerder in Frans-Polynesië in 2014, vormen een internationale volksgezondheidnoodtoestand, aldus de WHO.

Gezondheid-minister Siegfried Victorina (PS) lijkt echter het gevaar voor ongeboren baby’s nog altijd te bagatelliseren.

Op dezelfde dag dat de Wereldgezondheidsorganisatie met spoed bijeenkwam, sprak hij de Staten toe over de virusziekte. Hij benadrukt dat er op dit moment nog onvoldoende bewijs is om te concluderen dat er een verband bestaat tussen zika en de hersenaandoening microcefalie bij baby’s. Hij heeft het over de ‘geruchten’ die er zijn over zika.

Het kan met andere woorden dus net zo goed niet waar zijn dat er een verband bestaat. De consequenties als dat verband er wel is, zijn echter te groot om de situatie te onderschatten. Achttien experts en adviseurs van de WHO kwamen maandag bijeen via een teleconferentie en kwamen tot de conclusie dat hoewel het nog niet wetenschappelijk is bewezen, er sterke aanwijzingen zijn dat er een causaal verband is tussen een zika-besmetting tijdens de zwangerschap en microcefalie.

Alle experts waren het erover eens dat dit verder onderzocht moet worden. Microcefalie is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedel te klein is en de hersenen zich onvoldoende ontwikkelen.

Curaçao lijkt op de goede weg wat betreft de bestrijding van muggenbroedplaatsen. Sinds december zijn er 98.000 huisbezoeken gedaan, vertelde de minister in de Staten. Daarbij moet opgemerkt worden dat er niet altijd iemand thuis was en bepaalde woningen ook meerdere keren geïnspecteerd zijn. Met gif spuiten in de wijken zoals ten tijde van chikungunya, gebeurt momenteel niet. Dit moet je niet te vaak doen, want dan worden muggen resistent, kreeg de Amigoe te horen. Dat klinkt plausibel.

De folders over zika die het ministerie heeft gemaakt, zijn niet onder voldoende mensen verspreid, onderkende Victorina gisteren in deze krant. Daar wordt aan gewerkt. In de folder zoals de Amigoe die 19 januari via het ministerie bij een persbericht kreeg, wordt echter met geen woord gerept over eventuele gevaren voor zwangere vrouwen.

De minister zou er goed aan doen om de lijn van de WHO te volgen en het zekere voor het onzekere te nemen. Wij zijn niet het dorpje in de strip Asterix waar de Galliërs als enigen de strijd weerstaan tegen de Romeinen. Zika heeft Curaçao bereikt. Er zijn vier door labtesten vastgestelde gevallen, waarvan twee het virus hier hebben opgelopen.

We kunnen niet wachten tot wetenschappelijk is aangetoond of er wel of niet een verband bestaat tussen zika en bepaalde afwijkingen bij baby’s. Tegen de tijd dat dat verband is aangetoond, kunnen hier op Curaçao al baby’s hiermee zijn geboren of kunnen zwangerschappen om deze reden zijn afgebroken. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd (en hun partner) hebben het recht op eerlijke en duidelijke informatie.

Informatie over de mogelijke risico’s, zodat vrouwen met een kinderwens zelf kunnen kiezen of zij met deze dreiging momenteel het risico nemen. Vrouwen die de komende periode zwanger worden of het al zijn, hebben ook recht op informatie – vooral in een pril stadium als zij nog niet bij een arts zijn geweest – om zich extra goed te kunnen beschermen tegen muggen en wat zij moeten doen als ze onverhoopt toch zika krijgen.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe commentaar | Zwanger en zika

 1. Met een hoog Baselmansgehalte:
  Toeval of niet maar zo’n 9 maanden geleden is het vaccin tegen het Zika virus gepatenteerd door het Bharat Biotech International in Hyderabad. Het lijkt erop dat de farmaceutische industrie was voorbereid op de komst van dit virus. Er zijn vorig jaar al 2 vaccins ontwikkeld in India.

  Waar een virus heerst, is geld te verdienen. Hoe kunnen sommige farmaceuten van te voren weten welk virus er uit breekt?

  Het zika virus stamt al uit 1947!

  Dit zijn vragen die worden opgeroepen als men hoort dat er maanden voor de uitbraak al gepatenteerd is ….

  Soms is het een samenloop van omstandigheden…Ahummm!

  Hier het bericht!

  Bharat Biotech International in Hyderabad, India was het eerste bedrijf dat een octrooi aan vroeg voor een Zika-vaccin en zijn begonnen met preklinische testen.

  Krishna Ella zei in een interview, we zijn waarschijnlijk de eerste met een vaccin tegen dit virus.

  Het vaccin zal nu worden getest op dier en mens. Als deze experimenten succesvol zijn, kan een vaccin beschikbaar worden gesteld voor het publiek over ongeveer vier maanden. Het best case scenario is dat de biotechonderneming één miljoen doses kan maken volgens Ella.

  Bron: http://www.nieuwsuitbar.nl/2016/02/10/toeval-9-maanden-geleden-is-het-vaccin-tegen-het-zika-virus-gepatenteerd/

 2. Lydia Boereveen-de Haas

  Hallo Amigoe redactie: Laatste nieuws uit Zuid-Amerika:

  Zika virus niet de oorzaak van geboorte-afwijkingen. Ik probeer de link door te sturen

  grt. Lydia de Haas

 3. “Gezondheid-minister Siegfried Victorina (PS) lijkt echter het gevaar voor ongeboren baby’s nog altijd te bagatelliseren.”

  De Pueblo Soberano is en blijft een criminele bende die alleen dit soort vulgaire dommerikken weet te produceren. Ze zitten op hun hoofd terwijl ze met hun momostaf zwaaiend de rest de les proberen te lezen. En Rosaria knikt.

 4. Zwanger EN Zika?
  Dan ben je zeker 2 keer gestoken.

 5. Resistentie tegen insecticiden onder muggen is inderdaad een groot probleem. Maar er bestaan ook laboratorium technieken (moleculair) om de type resistentie aan te tonen en dus zo een beleid uit te stippelen. Echter los van resistentie, helpt het schoonhouden van de tuin en omgeving van de woning (geen stilstaande waterplassen), horren, klamboe en muggenrepellents. Voor zwangere vrouwen helpt het insmeren met eucalytus olie (natuurlijke basis) goed. Vermeden moet worden dat de zika-patiënt in zijn viremische periode (incubatie periode van de virus, 3 – 8 dagen) geprikt wordt door een mug. Dit verhindert de kans op verdere verspreiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *