Amigoe | Container met 180 beveiligingscamera’s binnenkort op Curaçao

Contract cameratoezicht getekend

Vlnr: sector-directeur Daantje, secretaris-generaal Lai-Promes, minister Navarro en Inspur-directeur Liu Qung Liang

Vlnr: sector-directeur Daantje, secretaris-generaal Lai-Promes,
minister Navarro en Inspur-directeur Liu Qung Liang

WILLEMSTAD — Justitieminister Nelson Navarro (Pais) en de algemeen directeur van het Chinese bedrijf Inspur Group Ltd, Liu Qung Liang, ondertekenden gisteren de overeenkomst voor het project cameratoezicht op het eiland, gebaseerd op de concepten ‘Safe City Solution’ en ‘Smart City Solution’.

De opdracht om de containers met de 180 camera’s en de bijbehorende apparaten naar het eiland te verzenden, is inmiddels ook gegeven. Dat zegt Navarro desgevraagd.

Het is nog onduidelijk wanneer de container aankomt. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in het bijzijn van het lid van de ‘Werkgroep cameratoezicht’ Gerold Daantje en de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, Desi Lai-Promes.

Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk in hoeverre de wet die de privacy van burgers regelt, is aangepast. Huisjurist Joseito Silie is hiermee belast en minister Navarro gaf tijdens een persconferentie over het project in Fòrti aan, dat Silie ervoor zal zorgen dat de wet aangepast is vóór de uitvoering van het cameratoezicht. Conform de MoU houden de concepten ‘Safe City Solution’ en ‘Smart City Solution’ in dat er een systeem van cameratoezicht wordt geïnstalleerd om het veiligheidsgevoel in eerste instantie in de binnenstad van Punda, Otrobanda en op andere toeristische plekken te verhogen, zoals bijvoorbeeld Bapor Kibrá en omgeving.

Ook komen er camera’s (zichtbaar en verborgen) om verkeersovertredingen en criminele activiteiten te registreren. Daarna zal dit systeem op andere delen van het eiland geïmplementeerd worden.

Openbare vergadering

Zoals deze krant gisteren berichtte, wil Pueblo Soberano een openbare vergadering over de implementatie van het project. De partij is tegen de uitvoering van het project zoals het nu op tafel ligt. Dit werd door Statenlid Jaime Cordoba tijdens de laatste partijbijeenkomst bekendgemaakt.

Het verzoek voor de vergadering is afgelopen dinsdag ingediend bij de Statenvoorzitter. In de brief, getekend door Statenleden Melvin ‘Mac’ Cijntje, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, Winnie Raveneau en Cordoba zelf, legt de partij de reden uit voor het verzoek.

Zij willen een uitleg over de hele procedure rond dit project, dat 6 miljoen gulden kost, en willen dat alle relevante documenten hierover overgelegd worden. De leden zeggen te hopen dat de vergadering zo snel mogelijk wordt opgeroepen.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Container met 180 beveiligingscamera’s binnenkort op Curaçao

 1. Straks is die hele handel al gestolen voordat de eerste camera is uitgepakt.
  Zou weer eens een goeie grap zijn op Crimicao 🙂

 2. Zo is dat Henki,sommige mensen vinden de babyfoon al een schending van hun privacy. Ons kent toch ons: bij mij in de straat heten we allemaal buren!

 3. als je niks heb te verbergen kan het je ook niks uitmaken dat de camera’s hier hangen.
  graag niet alleen in de stad, maar ook diverse wegen zoals de weg van westpunt, de ring , vliegveld en alle baaien.
  toestemming vragen aan de hotels van doorschakeling van hun bewakingscamera’s enz.
  nogmaals houdt je je aan de wet dan heb je toch niks te vrezen. veiligheid leuker kunnen we het niet maken.

 4. Wet privacy voor de burgers wordt dus gewoon eventjes, zoals gebruikelijk op Curacao, van hogerhand dictatoriaal aangepast : slikken of stikken. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *