Amigoe | Containerscanner douane nog altijd buiten bedrijf

Evelyne Wever-Croes (MEP) :‘de illegale import van drugs, mensen en wapens viert feest’

Evelyne Wever-Croes :‘illegale import van drugs, mensen en wapens viert feest’

ORANJESTAD — De douane kan geen gebruik maken van de containerscanner. Het apparaat, dat eind 2015 na jaren gerepareerd zou worden, is nog steeds buiten dienst.

Garantie dat via deze weg geen wapens en andere illegale middelen binnenkomen, kan de douane dus niet geven. Ondertussen ziet Justitie-minister Arthur Dowers een toename van criminaliteit.

Afgelopen week vonden enkele overvallen plaats op één dag. Zo drongen zwaargewapende mannen een huis binnen bij Opal en overvielen criminelen op motoren de winkel Horses and More in Noord. PDR-fractieleider Andin Bikker geeft aan dat ‘de gemeenschap moe is van alle criminaliteit’, dat ‘de regering zijn conclusies moet trekken’ en dat ‘de minister geen plan heeft’. “Zeven jaar lang blijft deze regering zeggen dat ze voor een oplossing zorgt, maar nu loopt het uit de hand.”

MEP-partijleider Evelyn Wever Croes maakt zich tevens grote zorgen over de toenemende criminaliteit en stelt zelfs tegen Amigoe dat ‘de illegale import van drugs, mensen en wapens feestviert’. “Voorheen werd de criminaliteit met harde hand aangepakt. De kust werd zwaar bewaakt met een radar die kleine bootjes met illegale import van drugs, mensen en wapens kon onderscheppen, maar die liet minister Dowers buiten werking stellen. Warda nos Costa werd door Dowers uitgeschakeld. De politieboot is lange tijd uitgeschakeld gebleven en de helikopter is nog steeds niet actief.” Tot slot zegt zegt zij: “De scanner bij de douane waarmee illegale wapenimport kon worden gecontroleerd, werkt al jaren niet meer om mysterieuze redenen. Onder deze omstandigheden kun je de criminaliteit niet hardhandig aanpakken.”

Geen zekerheid

Vorig jaar december berichtte deze krant nog dat de mobiele containerscanner zou worden gemaakt en snel in gebruik zou worden genomen. Nu bevestigt Theodore Vlaun, plaatsvervangend chef van de douane, dat de scanner nog steeds buiten gebruik is. “De reparatie is nog steeds niet klaar. Volgens mij zou een paar monteurs uit de Verenigde Staten en Nederland komen om het apparaat te testen. Dat zou vorige week gebeuren en deze week zouden er technici komen.”

Onbekend is wanneer de scanner in gebruik genomen gaat worden. Vlaun bevestigt dat hij zonder de scanner geen zekerheid kan geven dat er via deze weg geen illegale middelen en wapens het eiland binnenkomen. “De controle is nu niet 100 procent en het kan zijn dat het via containers binnenkomt. Daarom is het zeker belangrijk dat de containerscan komt.”

Daarnaast geeft hij aan dat het goed zou zijn als de patrouille van de douane weer gaat samenwerken met de kustwacht om boten op illegale wapens en middelen te controleren. “Dat gebeurt al jaren niet meer. De politie doet dat nu en de kustwacht, maar die zitten niet elke dag buiten. Er zijn hierdoor nu veel ingangen waardoor illegale middelen het eiland binnen kunnen komen.”

Preventief fouilleren

Justitie-minister Dowers ziet dat de zware criminaliteit is toegenomen en erkent dat dit aandacht verdient. Gisteren en vandaag kwamen partners in de justitieketen bij elkaar om te vergaderen over een nieuwe strategie waar hij ook pleitte voor meer investeringen in justitie, meer personeel en samenwerking tussen de verschillende justitiële partners. Zo moet volgens de minister gelet worden op twee nieuwe groepen criminelen, namelijk lokale jongeren en buitenlandse delictplegers die via de legale weg (vliegveld) ons eiland betreden. Deze laatste groep, die veelal afkomstig is uit onze buurlanden, moet vooraf strenger gecontroleerd gaan worden.

Daarnaast moet meer politie op straat zorgen voor meer veiligheid. Zo wordt dit weekend door het KPA preventief gefouilleerd op wapenzit in twee zogenoemde ‘hotzones’ op het eiland, namelijk bij de high-rise hotels (van Ritz-Carlton tot en met de vogelobservatietoren) en bij King Plaza. Het Openbaar Ministerie maakt bekend dat het preventief fouilleerbevel verband houdt met de gewapende incidenten die hebben plaatsgevonden tussen december 2015 en april 2016.

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *