Amigoe | Controle aankomst Venezolaanse toeristen verscherpt

door onze verslaggever Bobby Spier

Controle aankomst Venezolaanse toeristen verscherpt

Controle aankomst Venezolaanse toeristen verscherpt

ORANJESTAD — Venezolaanse toeristen worden sinds vorige week donderdag extra streng gecontroleerd door immigratiedienst IASA wanneer zij landen op vliegveld Reina Beatrix op Aruba.

Een toerist moet vooral voldoende middelen hebben voor het verblijf en een geldige verblijfplaats kunnen opgeven. Eén leugen op de immigratiekaart kan al leiden tot een rechtstreekse retourvlucht naar Venezuela.

Dat gebeurde afgelopen week al bij 24 Venezolanen, meldt Gerald Vingal, hoofd immigratiedienst IASA. Hij stelt dat de regels niet nieuw zijn, maar dat er nu wel strenger wordt gecontroleerd, specifiek gericht op toeristen afkomstig uit Venezuela.

“Dit omdat er steeds grotere aantallen uit Venezuela naar Aruba komen”, verklaart Vingal. “Voorheen lieten we de mensen er nog wel eens soepel doorheen gaan, maar vanaf vorige week hanteren we de wet. Wie niet voldoet aan de juiste eisen, wordt weggestuurd.”

Tips

De reden dat de immigratiedienst geen bekendheid heeft gegeven aan de verscherpte controles heeft volgens Vingal te maken met het feit dat zij niet wilden dat er mensen getipt zouden worden.

“We zijn in stilte begonnen, zodat er geen verhalen de ronde zouden gaan en dat niemand de mogelijkheid had om mensen te tippen. Nu is de actie meer officieel. Er zijn van de afgelopen 34 vluchten, 24 Venezolanen de toegang tot Aruba ontzegd. Verboden om hier te komen. Zij zijn op een retourvlucht naar Venezuela teruggestuurd.”

Deze personen hadden geen geldig verblijfadres opgegeven, of hadden niet genoeg geld om op Aruba te kunnen verblijven. Verblijf en geld De dienst werkt in samenwerking met de grenspolitie om de Venezolanen te controleren op het hebben van de juiste documenten, zoals een geldig paspoort.

De immigratiedienst ziet het vaak gebeuren dat toeristen op de immigratiekaart een naam van een hotel opgeven, zonder dat zij daar werkelijk verblijven of een privé adres invullen, dat uiteindelijk helemaal niet bestaat.

“Hierdoor verlies je je kans om te komen”, aldus Vingal. “Je kan meteen weg.”

Vroeger werden deze zaken dus door de vingers gezien door de immigratiedienst, maar nu moet alle informatie op de kaart naar waarheid zijn ingevuld. IASA onderhoudt contact met meerdere grote hotels en appartementencomplexen om te checken of immigranten de juiste info hebben ingevuld en werkelijk daar hebben gereserveerd.

Daarnaast zijn er twee mensen aangesteld die de toeristen controleren op het bezitten van genoeg geld om het verblijf op Aruba te kunnen betalen.

“Mensen doen vaak of ze geld hebben, maar dat hebben ze dan niet.”

Als de toeristen geen cash in het bezit hebben, moeten zij verplicht in het bijzijn van bewaking gaan pinnen. Kunnen zij dit niet, dan moeten ze eveneens van het eiland vertrekken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *