Amigoe | Cruciaal topoverleg formatie

Cruciaal topoverleg formatie

Cruciaal topoverleg formatie

WILLEMSTAD — De vier partijen die op 10 oktober een bereidwilligheidsverklaring hebben ondertekend voor de vorming van een nieuwe regering voor Curaçao, komen vanmiddag bijeen.

Onderwerp van deze vergadering is de vorming van een nieuwe regering van Curaçao. Verwacht wordt dat tijdens deze bijeenkomst onder meer gesproken wordt over de verdeling van de portefeuilles.

De vergadering van vanmiddag met MAN, PAR, PNP en PS komt nadat er gisteren een bilateraal overleg plaatsvond tussen de besturen van MAN en PAR. Tijdens dit overleg, waarin geen onderhandelingen werden gevoerd, werd ook al over de verdeling van de portefeuilles gesproken. MAN die in een eerste instantie opteerde voor de portefeuilles van Financiën en Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) maar ook Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), zou nu opteren voor Economische Ontwikkeling, OWCS en Soaw.

Binnen de PAR is men niet te spreken over de keuze van de MAN voor Economische Ontwikkeling. De gele partij heeft al voor de verkiezingen aangegeven dat zij deze portefeuille in een eventueel volgend kabinet wil behouden. Na de verkiezingen van 5 oktober behaalde de demissionair minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR) 6431 stemmen. Alleen Gerrit Schotte (MFK) wist meer stemmen te behalen.

Beloning

De grote steun voor Rhuggenaath wordt door velen gezien als een beloning voor zijn functioneren als Economie-minister in de voorbije maanden. PAR heef aangegeven Rhuggenaath ook in de komende jaren op deze post te willen hebben.

Het laatste wensenpakket van de gele partij ging uit van Financiën, Economische Ontwikkeling met de Energiekolom aangevuld door Soaw of OWCS. Eerder opteerden zowel MAN als PAR voor Financiën. Maar na een partijraad van de blauwe partij is de voorkeur nu gevallen op Economische Ontwikkeling, waar dus ook PAR op aast. Willen de partijen eruit komen dan moet er op dit punt een compromis worden bereikt anders lijkt dit formatieproces door de wensen van de grootste partijen, gedoemd te mislukken.

MAN zat volgens ingewijden gisteren ook om de tafel met informateur Kenneth Gijsbertha. De uitkomst van dit overleg is overigens nog niet bekendgemaakt. Gijsbertha diende gisteren zijn tussentijds verslag in bij gouverneur Lucille George-Wout. Uiterlijk 25 oktober moet hij zijn eindverslag indienen waarna naar alle waarschijnlijkheid een formateur zal worden benoemd die als taak krijgt om een nieuwe regering voor Curaçao te gaan vormen.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Cruciaal topoverleg formatie

 1. Gezien de verkiezingsuitslag is er gekozen voor verandering. MAN kwam verrassend als winnaar uit de bus. PAIS werd de laan uit gestuurd. PS en MFK verliezen zetels. PAR en PNP krijgen extra zetels. UKPNT, UKH en MP halen voor het eerst zetels. Simpel. Nu willen drie partijen hun ministers behouden, omdat ze goed werk hebben verricht. Dat is 1/3 deel van de huidige ministerraad. Gelukkig hoor ik de namen van Jardim en Van der Horst niet meer, want dan zaten we alweer op de helft. De partijen zullen weer zeggen dat ze het mandaat van het volk hebben gekregen. Allemaal nonsens. Het volk heeft aangetoond iets anders te willen dan steeds hetzelfde van de afgelopen jaren. Plaats geen doubleurs. Zet nieuwe gezichten. Creëer nieuwe kansen. Werk aan een nieuwe toekomst en hoop.

 2. Als verkiezingborden niet op tijd worden weggehaald, stort men het land in de afgrond. Samenvatting van uw betoog. Da’s pas kort door de bocht.

 3. De MAN is al begonnen om de lokale wetten te treden. Verkiezingsmateriaal dient in de daarvoor afgesproken tijd weggehaald te worden. De MAN lapt dit aan hun laars. Als zij dit straks ook als regeerder gaan doen zal er dus niets terecht komen van alle verkiezingsbeloften.
  Jammer, de kiezers waren van gedachte dat deze partij straight is/was, maar helaas.
  Nu wordt er straks een partijtje boksen in de ring uitgevochten wie welke job krijgt. Denk eens aan het landsbelang en, dat geldt ook voor de PAR, ga als professionals eens met elkaar praten. Wie heeft de meeste kennis en ervaring.
  Als men het Land Curacao kapot wil maken moet men op deze manier doorgaan.
  Maar laten we positief blijven en hopen dat men het land niet in de afgrond stort.

 4. Wil de MAN toch geen geode coalitie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *