Amigoe | Culex-mug wel degelijk in directe leefomgeving

Mogelijk nieuwe drager zika-virus

Mogelijk nieuwe drager zika-virus

WILLEMSTAD — “De Aedes aegypti-mug is de meest effectieve vector van het zika-virus, maar we moeten ook alert zijn op de potentiële nieuwe drager van het virus, de Culex quinquefasciatus-mug.”

Dat zegt de entomoloog Gisette Seferina. De mug leeft namelijk niet slechts in de natuur, maar broedt in vies water. De mug kan dus ook voorkomen in de omgeving van kapotte beerputten.

“We weten nog niet of de Culex-mug het zika-virus kan overbrengen, maar ze noemen hem niet voor niets de ‘southern house mosquito’. Hij komt namelijk voor in vies water. Dit kan dus in de natuur zijn, zoals viroloog Byron Martina eerder verklaarde tegenover deze krant, maar ook rondom rioolwater en beerputten. Er zullen daardoor ook Culex-muggen rondom huizen voorkomen”, aldus Seferina.

12 soorten muggen

Braziliaanse wetenschappers hebben onlangs sporen van het zika-virus aangetroffen in deze Culex-mug. De mug komt ook voor op Curaçao, maar er is nog niet aangetoond dat dit type mug het virus kan overdragen aan de mens en in hoeverre een eventuele transmissie via deze mug een virusinfectie kan opleveren. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Seferina beaamt dat er nog niet voldoende bewijs is om te spreken van een effectieve vector, maar volgens haar zal dit waarschijnlijk wel worden aangetoond. De entomoloog plaatst daarnaast een kanttekening bij de uitspraak over de leefomgeving van deze mug. “Hij zal veel in de natuur voorkomen, maar de broedplaats van de Culex is vies water. De mug kan dus ook in onze directe omgeving voorkomen als we ons riool en de beerputten niet goed onderhouden.” In Recife, het gebied in Brazilië waar er onderzoek is gedaan, komt de Culex twintig keer zo vaak voor als de Aedes aegypti. In onze directe omgeving is de Aedes de meest effectieve vector.

Bestrijding

Desalniettemin stelt Seferina dat de focus niet moet liggen op het type mug dat een virus kan verspreiden, maar op de bestrijding van het organisme als geheel. “Of er nou wordt aangetoond dat de Culex-mug het zika-virus kan overbrengen of niet. Er zal altijd wel weer een nieuw virus opduiken, dat kan worden overgebracht door een ander type mug. Er zijn namelijk meer dan twaalf muggensoorten op het eiland, waarvan meerdere endemisch zijn.”

Om die reden moeten we ons beschermen tegen alle muggen. “Het verschil tussen de muggen doet er niet toe als het gaat om bestrijding. We moeten ze zien als een organisme, dat in zijn geheel moet worden bestreden omdat ze mogelijk virussen kunnen verspreiden.” Volgens Seferina zouden we daarom ons gedrag ten aanzien van muggenbestrijding moeten veranderen. “Ze zullen hier altijd zijn. We moeten ons dus niet tegen muggen beschermen wanneer er sprake is van een uitbraak van een virus, maar ook bestrijden als er geen epidemie is.”

Voorbode

Het onderzoek naar de Culex-mug zou een voorbode zijn op wat er komen gaat. “We hebben nu de tijd om ons voor te bereiden. We moeten hierna handelen en het niet in de wind slaan, voordat er wordt aangetoond dat het beest wel degelijk een effectieve vector is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *