28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Curaçao en PVV ‘eensgezind’ over Rijkssanctiewet

HomeMediaAmigoe | Curaçao en PVV ‘eensgezind’ over Rijkssanctiewet

door Amigoe correspondent Otti Thomas

Tweede Kamer | Foto Risastla
Tweede Kamer | Foto Risastla

DEN HAAG — Curaçao had vandaag een verrassende medestander op het gebied van internationale politiek, namelijk de PVV, nota bene de partij die de banden met het Caribische deel van het Koninkrijk zo snel mogelijk wil verbreken.

Dat bleek vandaag tijdens het Tweede Kamerdebat met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders over de Rijkssanctiewet.

De partij van Geert Wilders zal volgende week dinsdag, waarschijnlijk als enige partij, tegen de Rijkssanctiewet stemmen uit protest tegen de toenemende invloed van de Europese Unie op het buitenlands beleid van Nederland. “Dat Curaçao straks zijn eigen buitenlands beleid kan bepalen, nemen we op de koop toe”, zei Raymond de Roon, PVV-woordvoerder voor buitenlandse zaken.

De Roon had desondanks stevige kritiek op de houding van de Curaçaose Staten. De fracties van PS, MAN en MFK maakten eind 2014 bezwaar tegen de toevoeging van EU-sancties aan de bestaande Curaçaose sanctie-verordening, zodat de geldigheid van die sancties nu verplicht wordt met een Rijkssanctiewet. “Curaçao wil blijkbaar wel financiële bijdrages en leningen ontvangen van Nederland, maar is niet bereid om in de pas te lopen als het gaat om sancties tegen schurken. Je mag toch wel enige loyaliteit verwachten jegens de hand die hen voedt”, zei De Roon.

Voor VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke was die uitspraak aanleiding om de PVV te vergelijken met Curaçao. “De houding van Curaçao binnen het Koninkrijk is een beetje te vergelijken met die van de PVV-fractie als het gaat om Europees buitenlands beleid”, zei hij. Zoals Curaçao oog moet hebben voor de lusten en de lasten van het Koninkrijk, zou de PVV ook oog moeten hebben voor de lusten en lasten van de Europese Unie, aldus Ten Broeke.

Specifiek over de Rijkssanctiewet waarschuwde zowel Ten Broeke als PvdA’er Roelof van Laar dat de PVV met een stem tegen de Rijkssanctiewet eigenlijk het terrorisme steunt.

“De PVV maakt mogelijk dat (de Syrische president Bashar) Assad gewoon een bankrekening kan openen op Curaçao”, verduidelijkte Van Laar zijn waarschuwing met een concreet voorbeeld.

Fopspeen

De Roon benadrukte echter dat Curaçao zich met of zonder de Rijkssanctiewet niet aan sancties van de EU zal houden. “Die wet is een juridisch net om te zorgen dat Curaçao in het juiste kanaal gaat zwemmen. Maar Curaçao is volledig autonoom om te kijken hoe ze sancties uitvoeren. Ze zullen dat gigantisch gaan traineren of mazen in de wet zoeken tot die sancties alweer afgelopen zijn. Daar kunnen we niets tegen doen. Die Rijkssanctiewet is gewoon een fopspeen”, aldus de PVV’er.

Die opmerking zorgde voor ergernis bij minister Koenders. “Ik wil niet aan Curaçao-bashing doen, waar ik vanmiddag weer wat van meende te horen.” Hij merkte op dat Nederland wel degelijk kan controleren of Curaçao uitvoering geeft aan sancties en in kan grijpen via de Rijksministerraad als dat niet het geval is. “Ik heb eigenlijk een beetje genoeg van redeneringen die niet gebaseerd zijn op feiten.”

Koenders benadrukte het belang van de Rijkssanctiewet, als een garantie voor de eenheid van buitenlands beleid en daarmee ook de strijd tegen terrorisme of mensenrechtenschendingen. “Tot nu toe was er sprake van een goede samenwerking op ad hoc basis, maar die benadering is kwetsbaar in een tijd dat we met nieuwe dreigingen te maken hebben. Het kan niet zo zijn, dat een Russische burger door sancties geen beschikking heeft over zijn geld bij een bank in Nederland, maar wel toegang heeft tot zijn rekening op Curaçao, Aruba of St. Maarten. Of dat Iraanse olie wel verwerkt kan worden bij de raffinaderij op Curaçao, maar niet Rotterdam binnenkomt.”

Nederland zal Curaçao, St. Maarten en Aruba ondersteunen bij de implementatie van de huidige sancties, waarbij prioriteit wordt gegeven aan sancties tegen Iran, Libië, Noord-Korea, Oekraïne, Rusland, Syrië, Zuid-Sudan en sancties die verband houden met terrorisme en al-Qaeda.

De minister benadrukte verder dat Curaçao, Aruba en St. Maarten actief betrokken zullen worden bij de voorbereiding van besluiten over sancties. Afspraken hierover worden nu al gemaakt, zei hij. “Ik wil hier niet lichtzinnig over zijn. Economische gevolgen van sancties kunnen groot zijn. Ik wil dat serieus meenemen in discussies met binnen de Raad voor Buitenlandse Zaken in Brussel. Het is in beginsel mogelijk dat Nederland sanctiebesluiten blokkeert vanwege zwaarwegende belangen van de Caribische landen”, aldus Koenders.

Van Laar vroeg verder specifiek naar mogelijkheden voor Curaçao, Aruba en St. Maarten om bezwaar te maken tegen sancties. Koenders beloofde samen met minister Ronald Plasterk te kijken of een geschillenregeling voor het Koninkrijk hier een rol kan spelen, maar waarschuwde wel dit in geen geval vertraging mag opleveren voor beslissingen over EU-sancties.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. als we als Land niet mee doen dan nemen we afstand van de EU en EVRM en verliezen we straks ons vrij reizen en vestiging in de schengen landen.
    trap er niet in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties