32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Curaçao kan Isla-vervuiling zelf niet oplossen’

HomeMediaAmigoe | ‘Curaçao kan Isla-vervuiling zelf niet oplossen’
‘Curaçao kan Isla-vervuiling zelf niet oplossen’
‘Curaçao kan Isla-vervuiling zelf niet oplossen’

DEN HAAG — De Tweede Kamer is er vrijwel eensgezind over dat de Curaçaose autoriteiten de problemen met de Isla-raffinaderij niet alleen op kunnen lossen. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties belooft dat hij zal helpen waar het kan, maar dat het initiatief toch echt bij Curaçao ligt.

De Isla-raffinaderij kwam gisteren ter sprake tijdens het laatste overleg voor het zomerreces. Eigenlijk benadrukte alleen VVD-Tweede Kamerlid André Bosman dat de Curaçaose regering de verantwoordelijkheid draagt voor het oplossen van de problemen. “Het enige wat er moet gebeuren is dat de Curaçaose minister gaat handhaven. Wij zijn eigenlijk medeschuldig aan het feit dat er niets gebeurt, omdat we de indruk wekken dat we uiteindelijk wel zullen helpen”, zei Bosman. De andere Tweede Kamerleden zagen wel expliciet een rol voor Nederland weggelegd. Wassila Hachchi van D66 vroeg Plasterk naar de afspraken die hij maakte tijdens zijn laatste ontmoeting met premier Asjes. Ze stelde verder voor om een relatie te leggen tussen de metingen van de luchtkwaliteit in opdracht van Defensie en het onderzoek naar de groene aanslag in opdracht van het Curaçaose ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur. “Wat zijn de gevolgen voor de mensen in Marchena als blijkt dat het onacceptabel is dat mensen onder de rook van de Isla leven? Want wat voor Defensie-personeel ongezond is, is ook ongezond voor andere mensen.”

Gert Jan Segers van de Christen Unie stelde voor dat Plasterk met alle betrokkenen om de tafel gaat zitten. “Iedereen kan dan net zo lang om de tafel blijven zitten tot er een oplossing is bereikt”, zei Segers. Ook Ronald van Raak van de SP noemde de mogelijkheid van een overleg, maar dan ook samen met de regeringen van Venezuela en de Verenigde Staten. “Ik heb vaak kritiek op de Curaçaose regering, maar dit probleem kunnen ze gewoon niet zelf oplossen. Curaçao heeft dit op zijn bordje gekregen door onfatsoenlijk handelen door de Shell en de Nederlandse regering. De belangrijkste vraag is wie de troep in de grond en in de lucht op gaat ruimen en wie dat gaat betalen”, zei hij. Roelof van Laar van de PvdA zei dat hij geen noodzaak ziet om Venezuela en de Verenigde Staten erbij te betrekken en dat Nederland de verantwoordelijkheid niet over kan nemen van Curaçao. “Maar we kunnen er wel op toezien dat de juiste besluiten worden genomen. Het is treurig om te zien dat grote problemen steeds erger worden”, zei hij.

Plasterk antwoordde dat hij tijdens zijn laatste overleg met Asjes geen concreet verzoek om hulp heeft gekregen, hoewel hij benadrukt heeft dat Nederland bereid is om te helpen waar dat mogelijk is. Het is ook niet aan de Nederlandse regering om het initiatief te nemen voor een overleg, benadrukte hij. Aan de andere kant is de Curaçaose regering zich er wel van bewust dat er een oplossing moet komen voor de vervuiling. “Niemand kan ook meer ontkennen dat er een probleem is na de laatste escalatie met de groene smurrie, zeker als die schade aan de volksgezondheid toebrengt”, aldus Plasterk.

“Stel dat het onderzoek uitwijst dat de situatie zo slecht is dat Defensie maatregelen gaat nemen, dan is dat een duidelijk signaal voor Curaçao. Maar dan nog is een beslissing over de gevolgen voor huisvesting en ruimtelijke ordening een beslissing van Curaçao”, zei de minister. “Maar als de minister van Defensie naar aanleiding van het onderzoek besluit dat mensen moeten verhuizen, dan wil ik dat op bestuurlijk niveau wel voorleggen aan Curaçao.”

Bron: Amigoe

6 reacties

  1. @stanley Held, de raffinaderij hoeft niet gesloten te worden. Economie en milieu kunnen samengaan maar men moet wel handhaven. Het is de taak en plicht van de Curaçaose milieu-minister om te laten handhaven. Hij kan echte milieu-inspecteurs uit Nederland inhuren om een milieuaudit te laten doen bij de Isla, als er op Curacao geen echte milieu-inspecteurs er zijn. Totaal niets doen is pas onverantwoordelijk!
    Er kan binnen een paar dagen een milieuaudit gedaan worden door drie echte milieu-inspecteurs. Bij het doorlichten van de raffinaderij komen de zwakke plekken in zicht en kunnen maatregelen genomen worden om deze te saneren om luchtverontreiniging te reduceren tot de streefwaarde.
    Blijkbaar vind men iemand voor twee jaar inhuren om de overgang van de oude naar nieuwe ziekenhuis te monitoren (die er niet is) belangrijker dan milieu-inspecteurs inhuren voor een paar dagen/weken voor een probleem die er wel is.

  2. Beste Renee van Aller, u weet wat er speelt. Ik zou de raffinaderij sluiten. Jarenlang weet men wat er speelt. Hoe kan het dat de overheid casino speelt met hun bevolking. hoe lang? Weet u ik maak geen grappen hieromtrent. Echt.

  3. Ach de corruptici hebben geen belng bij schone lucht voor het volk.
    Alleen de eigen portemonnee is belangrijk.
    triest volk dat steeds weer op de maffia partijen weet te stemmen..

  4. Idd klopt als een zwerende vinger. Belangenverstrengeling en persoonlijk gewin van sommige politici is belangrijker dan schone lucht voor de bevolking.

  5. Waarom kan de regering geen milieuregelingen handhaven? Waarschijnlijk omdat ze er niet zijn en de regering ook niet wil handhaven. Dus komen er ook geen regels, want dan gaat de raffinaderij weg en het brengt veel geld binnen vooral voor het Land? De opstelling van Nederland is danig discutabel. Waarom hebben we een Statuut dat het Koninkrijk verplicht om in te grijpen bij ernstige misstanden? Nopen die misstanden alleen tot ingrijpen als grootschalig doden zijn gevallen of als de gezondheid van Nederlandse militairen onder druk komt te staan? Er wordt zoals altijd teveel gemitst en gemaard en te weinig gedaan, vooral door degenen die het Landsbelang zouden moeten dienen. Of vergissen wij ons? Al vijftig jaar fundamentele vervuiling en niemand wil dat veranderen? Waarom niet? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties