30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Curaçao kan net zo goed of zelfs beter presteren dan Singapore’

HomeMediaAmigoe | ‘Curaçao kan net zo goed of zelfs beter presteren dan...

Als deskundigheid wordt benut

Miguel Goede bezocht in 2009 Singapore en zag veel overeenkomsten met Curaçao.
Miguel Goede bezocht in 2009 Singapore en zag veel overeenkomsten met Curaçao

WILLEMSTAD — Het eerste wat Miguel Goede opviel toen hij in Singapore landde, is dat het zoveel op Curaçao lijkt. Het klimaat is hetzelfde, de vegetatie verschilt niet veel, al hebben ze in Singapore meer begonia’s. Beide landen hebben een containerhaven en een olieraffinaderij en zijn multicultureel.

Maar waar Singapore een welvarend land is met economische groei, kwakkelt de Curaçaose economie.

Dinsdag organiseerde Goede Consultants een drukbezochte lezing over het succesverhaal van Singapore in het auditorium van de Nationale Bibliotheek. De vraag ‘Wat kan Curaçao van Singapore leren?’ stond die avond centraal.

Tot ongeloof van velen heeft Curaçao volgens Goede hetzelfde of zelfs meer potentieel als Singapore. Hoe komen we daar? Door gebruik te maken van ons human capital, menselijk kapitaal, zoals Singapore dat doet.

“Wat we systematisch niet doen is die potentie te benutten.”

Het Aziatische land hecht veel waarde aan meritocratie, een samenleving waarin belangrijk wordt gevonden wat je individueel hebt gepresteerd.

“In Singapore wordt deskundigheid benut”,

aldus Goede. Volgens hem wordt deskundigheid op Curaçao opzettelijk genegeerd.

“We can do much better. We hebben voldoende ingrediënten om beter te presteren dan we nu doen, maak gebruik van elkaar!”

Daarnaast is er volgens Goede een goede visie, leiderschap en daadkracht nodig om het tij te keren. Een andere succesfactor van Singapore is het naleven van Confucianistische principes, waaronder hard werken en het accepteren van autoriteit.

Er was veel interesse voor de lezing in het auditorium van de bibliotheek. | Foto Edsel Sambo
Er was veel interesse voor de lezing in het auditorium van de bibliotheek. | Foto Edsel Sambo

Aan de hand van fragmenten van twee Curaçaose schrijvers illustreerde Goede de volksaard van Curaçaoenaars. ‘Edoch, het talent van de Curaçaoënaar openbaart zich uitsluitend wanneer hij zin heeft om iets te doen. Wij zijn een volk van ongedisciplineerde, inventieve, natuurlijk begaafde mensen, die op geen enkele manier gebundeld kunnen worden tot een regiment. All chiefs, no Indians.’

Een fragment uit Geniale Anarchie van Boeli van Leeuwen. ‘Politieke wraakgevoelens op de Antillen overtreffen alles wat Sicilianen – de (domme) helden van de vergelding – op het gebied van de wraak zouden kunnen verzinnen.’

Fragment uit Dubbelspel van Frank Martinus Arion. “Confucius en geniale anarchie zijn twee uitersten”, aldus Goede.

Onafhankelijkheid

Singapore kent vrijwel geen corruptie en biedt gelijke kansen voor iedereen. Integriteit staat daar hoog in het vaandel. Door de geografische ligging is Singapore een internationaal centrum voor industrie en handel geworden. De economische groei van het land is voornamelijk gebaseerd op de havens en dienstverlenende bedrijven.

Het GDFP (gross domestic product) van Singapore is 467 miljard.

“Hun take-off was onafhankelijkheid. ‘They owned their destiny’ en bedreven geopolitiek om hun doelen te bereiken”,

aldus Goede. Singapore was een autonome kroonkolonie. In 1963 werd het een onafhankelijke stadstaat, en in september van datzelfde jaar trad Singapore toe tot de Federatie Maleisië.

In 1964 kwam het tot botsingen tussen de Maleiers en de Chinezen in Maleisië. In augustus 1965 trad Singapore uit de federatie en werd een onafhankelijke republiek. De nieuwe stadstaat trad toe tot het Britse Gemenebest. Singapore omarmde de geschiedenis van het koloniale verleden.

Dictatoriale trekjes

Onder het bewind van oudpremier Lee Kuan Yew groeide Singapore van een arm derde wereldland uit tot een van de meest welvarende landen ter wereld. Lee introduceerde de vrije markteconomie, maar zorgde er wel voor dat de Singaporese regering de economie goed kon controleren.

In 1966 won Lees politieke partij PAP alle parlementszetels en werd de oppositie monddood gemaakt. Bij alle daaropvolgende verkiezingen bleef de PAP de grootste partij in het parlement. Linkse leden binnen de PAP werden uit de partij gezet en vervangen door aanhangers van Kuan Yew.

Lee liet vanaf de jaren zeventig iedereen met linkse sympathieën gevangen zetten en door zijn krachtig, soms dictatoriaal optreden, liet hij duidelijk zien dat hij de touwtjes in handen had. In 1990 trad Kuan Yew af, na 31 jaar premier te zijn geweest.

Als senior-minister bleef hij echter op de achtergrond de machtigste man. Lee Kuan Yew overleed op 23 maart. Youtube-sensatie Amos Yee, een tiener uit Singapore, is dinsdag veroordeeld voor obsceniteit en het beledigen van christenen.

In een video van 8 minuten viert Amos Yee de dood van Lee Kuan Yew en bekritiseert hij diens autoritaire, haast dictatoriale, controle op Singapore. Hij noemt Lee ‘a horrible person’ (een verschrikkelijk persoon).

Volgens de zestienjarige zijn Singaporezen bang om de oud-premier te bekritiseren en vergelijkt hij hem met onder anderen Hitler en Jezus Christus.

Singapore’s smaadwetten zijn bedoeld om de harmonie onder de multiculturele samenleving te behouden en om raciaal geweld, waar het land vroeger mee werd geteisterd, te voorkomen.

“Veel mensen denken dat het autoritaire leiderschap van Lee Kuan Yew heeft bijgedragen aan het succes van Singapore. Daar ben ik het niet mee eens. Het heeft wel een belangrijke rol gespeeld”,

aldus Goede.

Singapore

Het land van 683 m2 kent verschillende etnische groepen, zoals van Chinese, Maleisische en Indische afkomst. Officiële talen zijn: Mandarijn, Engels en Maleisisch. Zo’n 33 procent van de bevolking is boeddhist, 14 procent is moslim, 11 procent taoist, 7 procent katholiek en 5 procent hindoe. In juli 2014 stond de populatie op 5,67 miljoen mensen. In 1965 was dit 2,2 miljoen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

17 reacties

  1. Laat Miguel Goede, die zich zo te lezen met statistieken bezig houdt, eens een dag gaan zitten bij de verkeerslichten van Biesheuvel en daar iedere auto turven die door rood licht rijdt. Aan het eind van de dag heeft hij er honderden op papier staan. 1E VERSCHIL MET SINGAPORE, BELABBERDE MENTALITEIT.

    Laat Miguel Goede als hij daar toch is ook even vastleggen hoeveel process verbalen de politie van al die overtredingen op maakt. Ik weet het al: nul,zero, nada. 2E VERSCHIL MET SINGAPORE, EEN TOTAAL NIET FUNCTIONEREND CONTROLE SYSTEEM.

    Als Miguel Goede de vergelijking tussen Curacaoe en een ander land wil maken, laat hem dan een bananenrepubliek in Afrika uitkiezen. Die is vergelijkbaar met Curacao.

  2. Miguel Goede,

    Bedankt voor de links en de vele opsommingen, doch u vergeet het allerbelangrijkste op dit eiland.

    DE MENTALITEIT van de mensen alhier.
    Je kunt met de beste wil ter wereld niets opbouwen wanneer men niet wil en het feit is nu eenmaal dat deze bevolking niets wil. Men wil niet werken, met wil de boel niet schoonhouden, men wil het liefst op een oneerlijke manier aan zijn/haar geld komen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    Hier streeft iedereen naar minimale inspanning en maximale beloning. Werkgevers zijn aan het eind van de dag nog blij wanneer hetzelfde aantal gereedschap er nog is waarmee ze de dag zijn begonnen.
    Een typerend voorbeeld van hoe fout het hier momenteel is ?
    Vorige week was er het blues festival, bedoeld om het eiland tot elkander te brengen. Terwijl velen genoten van het gratis aangeboden feest vond een ander deel het noodzakelijk om auto’s te gaan jatten van degenen die wel saamhorigheid zochten.
    En wanneer we dan naar onze ‘politici’ kijken en constateren dat een extreem groot deel reeds is veroordeeld of nog veroordeeld gaat worden wegens corruptie, witwassen etc………dan kun je alleen maar concluderen dat wij niets, maar dan ook helemaal niets gemeen hebben met Singapore.
    Uw schrijfsel kan dan ook direct naar de Efteling of naar de fabeltjeskrant, want geloof me, meer is het niet waard.
    Aan het eind van een film lezen we vaak dat ‘iedere overeenkomst met de werkelijkheid geheel berust op toeval’. In dit geval zouden we kunnen stellen dat ‘iedere overeenkomst berust volledig op de fantasie van de schrijver’.
    Ik zou graag zien dat het anders is, maar helaas, dat gaat niet gebeuren.

  3. Beste heer Goede,
    Het spijt ons, er zat een uurtje vertraging in.
    Dank u voor uw reacties en link.
    Met vriendelijke groeten,
    KKC redactie

  4. Dat is een hele hoop mensen op de vierkante meter. 683 m2 voor 5,5 miljoen mensen. Dat zijn zeker staanplaatsen.

  5. Ach, ik moest toch zo lachen man. Inderdaad, Fabeltjeskrant lijkt mij een goed begin voor Miguelito, later bestaat de mogelijkheid om als algemeen directeur door te stromen (promotie) naar Radio Rochela. oeps, bestaat dat nog? 😆

  6. Een oud verhaal dat dertig jaar geleden ook reeds verteld werd. De verschillen tussen Curacao en Singapore zijn echter groter dan de overeenkomsten; om maar enkele te noemen.
    Singapore is een multiculturele en multiraciale samenleving, Curacao is een relatief homogene samenleving met redelijk respect voor minderheden.
    Singapore telt ca. 5.5 milj. inwoners, Curacao heeft minder dan 3% van dat aantal inwoners.
    Curacao is een eiland, Singapore eigenlijk een schiereiland dat gescheiden wordt van Maleisie door een ca. 2 km brede zee-engte (breedte flinke zuid amerikaanse rivier). Met Maleisie (ca. 30 milj. inwoners) is er een vaste oeververbinding. Curacao heeft helaas niet een dergelijk achterland.
    Singapore was een dictatuur en is sinds 1963 een onafhankelijke staat.
    Singapore ligt aan de straat van Malakka zowat de drukst bevaren zee ter wereld. Curacao ligt niet aan een van de drukbevaren zeeroutes.
    Er zijn heel wat landen die een tropisch klimaat hebben, een containerhaven, begonia’s en een raffinaderij; daarmee hebben die landen helaas nog niet hetzelfde potentieel als Singapore.
    Het in het artikel belichte verhaal mist helaas diepgang en verzand in oppervlakkigheid.

  7. Zolang we hier liever lui dan moe zijn en zolang politici de ruif blijven leeggraaien zal er niet veel veranderen.
    Miguel de Goede kan beter in de Efteling zijn verhaaltje doen, daar geloven sommigen nog wel in sprookjes.

  8. In Singapore zou Brian Mariano voor het vuurpeleton de doodstraf hebben gekregen. Op Curacao werd hij veroordeeld tot een jaar cel dat hij nooit hoeft uit te zitten.

    Miguel Goede lijdt aan een enorme zelfoverschatting van bananerepubliek Curacao en haarr inwoners.

  9. In Singapore hebben ze een duidelijk andere houding tov werken dan hier, in Singapore draalt men niet met de red tape, in Singapore heeft men een regering die zich aan zijn eigen afspraken houdt, in Singapore hebben ze een visie, in Singapore krijg je een torenhoge boete als je iets op straat gooit of iets vervuilt, in Singapore wordt je opgehangen als je je met drugs in laat, of met vuurwapens of als je iemand vermoord. In Singapore heeft men een bedrijvigheid en handel waar men hier alleen maar van kan dromen, in Singapore is men wel service-minded en competitief, in Singapore onderhouden ze de zaken en gaan niet zitten wachtten totdat het mis gaat, in Singapore heeft men geen dogma`s om zich achter te verschuilen welke door de katholieke kerk zijn /worden bewerkstelligd dan wel opgelegd, in Singapore leeft niet de helft van de wel opgeleiden elders omdat ze in het eigen land niets kunnen verdienen of domweg las lastige makambas pretu worden beschouwd, in Singapore heeft men een medische verzorging welke op een hoog niveau staat. In Singapore heeft men een zeer druk vliegveld, maar wel perfect geregeld en verzorgd, men presteert het iedere keer om mij daar binnen 25 minuten of zelfs nog korter mijn bagage te leveren en me door de immigratie en douane te helpen gerekend vanaf het moment van uitstappen en dan heb ik het echt niet over een priority behandeling, in Singapore heeft men niet een 9 tot 5 mentaliteit, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

    De vergelijk alleen al is belachelijk, wil Curaçao ooit zelfs maar op Singapore gaan lijken dan moet er hier toch wel heel veel veranderen, vooral in mentaliteit. Maar dat geeft de Goede ook al aan waarom dat succes van Singapore hier dus niet het geval is. Kijk maar welke bevolkingsgroepen het hier wel goed doen en vraag u dan het nodige af, triest maar het is niet anders.

  10. Het lijkt mij beter dat deze Pulp professor onder een Wabi boom de verhalen van uit de Donald Duk Dagobert Duk gaat voorlezen, misschien kom Guus Geluk ook nog langs.

  11. Zie de blog en de video van Amos Yee. De zegeningen van de dictatuur, friends & family en zelfverrijking. Waarom komt ons dat zo bekend voor? Renée van Aller &John de Vries

  12. Er zijn ook wel wat verschillen. In Signapore zie je geen koelkasten, autowrakken of dode honden in de mundi.

  13. Miguel Goede is een profeet die zijn wijsheid haalt uit boeken, niet gehinderd door enige praktijkervaring. Zijn tijd op de flutuniverseit (universiteit? MBO+!) UNA reken ik daar zeker niet toe.

    Alleen al de arbeidsmentaliteit verschilt tussen Curacao en Singapare dusdaning dat iedere vergelijking mank gaat.

    Tel daarbij dan op de politiek (hoe is mogelijk dat Schotte, Thode, Constantia, Cooper en Wilsoe – allemaal meerdee malen veroordeeld en/of verdacht, in onze Staten zitten!).

    Onze rechtspraak (Irma Lips, Brian Mariano) gooit vervolgens de deur van de vergelijking volledig dicht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties