Amigoe | Curaçao wacht nog zware klus

Rihairo Meulens dendert het strafschopgebied in en zal de voorzet geven waar de penalty uit volgt.

Rihairo Meulens dendert het strafschopgebied in en zal de voorzet geven waar de penalty uit volgt.

WILLEMSTAD — Curaçao heeft gisteren de thuiswedstrijd in het kader van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap 2018 vrij moeizaam met 2-1 gewonnen van Montserrat. De Curaçaose doelpunten kwamen op naam van Vidarell Merencia en Felitciano Zschusschen.

Staf en spelers van Montserrat waren na afloop hels. “Slecht veld, slechte scheidsrechter, slecht alles”, mopperde James Richard Comley na de wedstrijd. Zijn trainer Lenny Hewlett was vrijwel dezelfde mening toegedaan. “We hebben onszelf hier goed verweerd, maar de scheidsrechter verpest het gewoon.” Ze hadden wel wat recht van spreken, de mensen uit Montserrat. Maar als je naar een uitwedstrijd gaat puur om op de nul te spelen en op eigen helft terugplooit, dan weet je dat je de ellende ook over jezelf af kunt roepen.

Curaçao begon flitsend aan de wedstrijd. Het positiespel liep en Montserrat werd aanvankelijk overlopen. Het offensief leverde slechts één doelpunt op. Vidarell Merencia was in de 7e minuut attent toen Gianluca Maria binnen het strafschopgebied een bal langs zijn tegenstander lepelde en bedacht zich geen moment. Zonder na te denken trapte hij de bal op het doel en keeper Corrin Brooks-Meade had het nakijken. Het inmiddels volgelopen Stadion Ergilio Hato maakte zich toen op voor een heerlijk avondje.

Zo leek het tenminste, want na een minuut of twintig ging de Curaçaose storm liggen en gaandeweg de eerste helft kreeg de ploeg uit Montserrat meer en meer grip op het duel. De ‘Bovenwindse’ ploeg werd daarbij geholpen door de defensie van bondscoach Patrick Kluivert. James Alfred Taylor werd de diepte in gestuurd vanaf het middenveld, maar hij wist Darryl Lachman in de buurt. Beiden keken verbaasd op toen ze ineens keeper Zeus de la Paz voor hun neus zagen opdoemen. Hij was uit zijn doel gekomen en probeerde met een sliding de bal van Taylors voeten te glijden. Dat mislukte, waardoor de aanvaller vrij baan kreeg naar het doel van Curaçao waar Lachman zich inmiddels op de doellijn had geposteerd. Het haalde niets uit, Taylor schoot koel binnen, 1-1 in de 24e minuut.

 De penalty van Felitciano Zschusschen waarmee Curaçao een 2-1-voorsprong neemt.

De penalty van Felitciano Zschusschen waarmee Curaçao een 2-1-voorsprong neemt.

“Dat was een fout van Zeus, ja”, erkende Kluivert na de wedstrijd. “Dat weet hij zelf ook wel, dus daar hoef ik hem niet nog eens tot in den treure op te wijzen.” De ongeschreven regel is simpel: zolang er een verdediger in de buurt is bij een doorgebroken aanvaller, blijf je als keeper in je doel.


Presentj
e

Curaçao schudde met het hoofd en ging wat ongecontroleerd op zoek naar een nieuwe voorsprong. Merencia schoot wild op doel waar er mogelijk meer had ingezeten indien hij de rust had bewaard. Het offensief duurde een paar minuten en ebde weer weg. Montserrat kreeg weer controle en hoopte ongeschonden de rust te halen. Dat lukte niet. Meulens glipte in de 38e minuut langs zijn tegenstander en zijn voorzet werd door Zschusschen hard op doel geschoten. Keeper Brooks-Meade pareerde de bal met zijn been waarna het leder onbedoeld tegen de arm van Calvin Petrie kwam. Penalty, oordeelde de Guatemalteekse scheidsrechter Jose Oscar Davila. Zschusschen nam het presentje dankbaar in ontvangst: 2-1.

In de tweede helft was de wedstrijd vrijwel in balans. Soms kwam Curaçao goed door, soms kreeg een speler van Montserrat eens de gelegenheid om uit te halen. Zo konden de keepers zich enigszins onderscheiden. In de 64e minuut mocht Curaçao niet klagen dat scheidsrechter Davila niet goed oplette. Na een terugspeelbal gaf keeper De la Paz de bal aan Darryl Lachman die de bal op de rand van het strafschopgebied niet lekker controleerde. Juist op dat moment werd hij in de rug gelopen, waardoor hij ten val kwam. Lachman kon niet anders dan direct de hand op de bal leggen omdat anders de weg naar De la Paz geheel open lag. Het kostte hem een gele kaart en Montserrat kreeg een vrije trap. “Daar had ik eigenlijk rood moeten hebben”, was Lachman na de wedstrijd eerlijk. “Ik denk niet dat de scheidsrechter precies heeft gezien wat daar gebeurde.”

In de 74e minuut kwam Curaçao dichtbij de 3-1. Een schot van Gianluca Maria werd gepareerd door de keeper, de rebound werd door Michael Maria op de paal geschoten en toen de bal direct daarna opnieuw werd ingebracht kopte Rihairo Meulens op de paal. Tien minuten later werd er vanaf de bank geblunderd. Gianluca Maria en Dustley Mulder werden met krampverschijnselen naar de kant gehaald. Hun invallers stonden klaar, maar omdat er wat geaarzeld werd, gooide Montserrat gauw in. Toen de bal even later in Curaçaos bezit kwam, kwam er niemand op de gedachte om de bal buiten te spelen. Zo speelde de ploeg al gauw een minuut of drie met twee man minder.

Montserrat mocht zich in de slotfase nog eenmaal beklagen. Bij een duel in het strafschopgebied kreeg Jason Wall duidelijk de bal tegen de hand. Scheidsrechter Davila zag het niet of wilde het niet bestraffen, maar de bal had zomaar op de stip gekund. Zo bleef het bij 2-1 voor Curaçao. Of dat genoeg is voor kwalificatie voor de tweede kwalificatieronde, we weten het dinsdag.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *