26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Curaçao wordt een woestijn’

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorAmigoe | ‘Curaçao wordt een woestijn’
Don Martina: ‘Curaçao wordt een woestijn’
Don Martina: ‘Curaçao wordt een woestijn’

WILLEMSTAD — De noodkreet van Don Martina om zo snel mogelijk iets te doen aan de problemen met het steeds lager wordende peil van het grondwater, is volledig langs de Statenleden heen gegaan.

Martina maakte vanochtend in het parlement duidelijk dat Curaçao langzamerhand in een woestijn verandert. Hij wilde onmiddellijke actie. Verschillende Statenleden wierpen het balletje terug in de schoot van Martina. Zij vroegen hem om zelf met aanbevelingen te komen.

De voormalige minister-president van de Nederlandse Antillen, Don Martina, was vandaag in het parlement om te praten over het opvangen en gebruiken van regenwater. Hij was daar op uitnodiging van de partijen PAR, Pais en MAN.

Martina hield aan het begin van de vergadering een presentatie waarin hij duidelijk maakte dat Curaçao langzamerhand in een woestijn verandert. Dit komt omdat het grondwater enorm is gezakt. De reden hiervoor is dat er sinds de jaren zeventig geen dammen zijn gebouwd. Er zijn ook geen andere infrastructurele aanpassingen gedaan om het regenwater op te vangen.

Martina sprak zijn verbazing uit over het feit dat in het businessplan van het ministerie van VVRP zelfs staat dat het regenwater zo snel mogelijk naar zee afgevoerd moet worden. Dit terwijl het land aan het uitdrogen is. Doordat het grondwater niet wordt bijgevuld met regenwater krijgt het zilte zeewater steeds meer ruimte om in de aarde te penetreren. Met desastreuze gevolgen voor flora, fauna en de mens. Planten verdwijnen en dieren hebben geen voedsel meer.

“Mensen klagen dat leguanen het fruit uit hun tuinen opeten, maar dat komt omdat ze in de bossen geen eten meer vinden. Dan trekken ze naar plekken waar wel eten is”, probeerde Martina het gevolg van het niet hebben van een waterbeleid aan de Statenleden uit te leggen.

Ook de gevolgen van het dempen of afbreken van waterputten werden genoemd in de presentatie van Martina. Hij noemde als voorbeeld de bouw van een multifunctioneel sportcentrum bij Barber. Overigens een project waar de regering-Asjes graag mee pronkt. Volgens Martina was er geen visie voor de bouw. Een waterput die zich naast het gebouw bevond, is door de aannemers gedempt. Dit terwijl verschillende gezinnen gebruikmaakten van het water van de put, om hun waterrekening laag te houden. Ook vier andere putten in de buurt zijn inmiddels verdwenen.

Martina had nog een hele lijst van waterputten die door de jaren heen zijn gedempt. In Montaña Abou 15, 23 in Ronde Klip, 15 in Cas Grandi en in Groot Piscadera 12. Ook zijn er 104 dammen verdwenen, omdat er geen onderhoud aan werd gepleegd. Over de verdwenen waterputten zei Martina dat die allemaal door mensen werden gebruikt om water te halen voor de planten in hun tuin. Anderen gebruikten het putwater om hun dieren drinken te geven, om mee te douchen, of om er de auto en de vaat mee te wassen. Martina vroeg zich af hoe dat zomaar kon gebeuren, terwijl 2000 tot 3000 huishoudens maandelijks moeite hebben om hun Aqualectra-rekening te betalen.

Tevens laakte Don Martina de manier waarop er lukraak wordt gebouwd op vruchtbare gronden. Slechts 3 procent van de grond van het eiland Curaçao is vruchtbaar. Martina vroeg zich hardop af hoe het kan dat er juist op die plekken wordt gebouwd, terwijl er eigenlijk juist landbouw moet worden gestimuleerd.

Don Martina wees erop dat het huidige beleid verregaande gevolgen heeft en onmiddellijk moet worden aangepakt. Zo wees hij erop dat het regenwater nu allemaal vuil vervoert naar zee. Daar tast het vuil de koralen aan. Als dit zo doorgaat zullen er straks geen duikers meer naar het eiland komen, omdat er niets meer te zien is onder water. Het toerisme zal afnemen, met alle gevolgen van dien.

Het was duidelijk een noodkreet van de oud-premier om het beleid van de afgelopen jaren drastisch om te gooien. Met cijfers gaf hij aan hoeveel dammen en constructies er waren om het regenwater op het eiland op te vangen. Hij sprak de hoop uit om dat in ere te herstellen.

De afgelopen week heeft hij er tijdens een bijeenkomst met minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van VVRP op gewezen dat het businessplan van het ministerie over regenwater niet deugt. Het laten wegstromen van het regenwater naar zee is verkeerd, heeft hij haar duidelijk gemaakt. Martina drong er in de Staten op aan om dit probleem prioriteit te geven.

De Statenleden die na de presentatie van Don Martina aan het woord kwamen, prezen de oud-minister voor zijn heldere presentatie, maar wisten zelf geen enkele oplossing aan te dragen. Davelaar (PNP) kwam met een voorstel om het overschot dat Aqualectra heeft aan water naar waterzuiveringsinstallaties te Klein Hofje of Piscadera te vervoeren. En passant beklaagde hij zich over de leguanen die in zijn tuin de bomen kaalvreten, zonder op de toelichting die Martina gaf in te gaan. Alex Rosaria (Pais), die in Afrika woestijnen heeft gezien en erop wees hoe sommige delen van Haïti zijn geworden, vroeg aan Martina of hij ook kan stellen dat het minder gaat regenen op Curaçao straks.

Charles Cooper, die als minister trots was op het feit dat hij de waterafvoerkanalen van het eiland liet schoonmaken zodat het regenwater vrij naar zee kon stromen, was de helft van de vergadering niet aanwezig. Hij bekende die helft van de vergadering in de auto te hebben gevolgd. Hij vroeg aan Don Martina wat zij als parlementariërs moeten doen. Zijn partijgenoot Hensley Koeiman wees erop dat hij had geprobeerd om als minister waterprojecten op te zetten, maar dat die allemaal stil kwamen te liggen toen hij af moest treden als minister. Hij vond dat de ambtenaren er maar over moesten gaan. Niet de ministers. Don Martina had de gelaten houding van de parlementariërs eigenlijk wel voorzien. Hij zei al bij het begin van de vergadering dat dit geen onderwerp is dat stemmen trekt.

Bron: Amigoe

5 reacties

  1. Don Martina,

    Un hòmber ku vishón i perspectíva, kual hopi polítikonan di e delaster decenia por siña hopi foi dje!

  2. Erosie van de bodem zorgt inderdaad voor verwoestijnvorming. Dhr. Wiels had allang aandacht gevraagd voor dit probleem maar tevergeefs. Opa’s uit de kunuku hebben meer verstand van de bodem dan al die zogenaamde abogado’s en ingeniero’s. Elke snotneus denkt tegenwoordig dat hij meer verstand van zaken heeft dan oude Curaçaose kunukero’s.
    Charlie, regenwater moet juist opgevangen worden voor drogere tijden. Hoezo regenwater afvoeren naar de zee?
    Schoenmaker blijf bij je leest a.u.b.

  3. Don Martina, een parel in de Curaçaose politiek.

    Ach… waren er maar méér politici van zijn kaliber. Maar helaas.
    Sociale- en menselijke bewogenheid, heeft zijn plaats moeten afstaan aan egoïsme en eigenbelang.

    Water naar de zee brengen. Hoe dom kun je zijn, als je eiland verdort.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties