30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 19:00

Amigoe | Curaçaose banken geslaagd voor ‘stresstest’

Curaçaose banken geslaagd voor ‘stresstest’
Tromp (CBSC): Curaçaose banken geslaagd voor ‘stresstest’

WILLEMSTAD — De lokale financiële sector is succesvol door de ‘stresstest’ van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gekomen. Het risico van de lokale banksector, verzekeringssector en de pensioenfondsen is de afgelopen jaren stabiel gebleven.

Dat zei Emsley Tromp, president van CBCS, gisteren tijdens de persconferentie over het jaarverslag over 2014 van de Bank.

Voor het eerst heeft CBCS het hoofdstuk ‘Financial sector assessment’ opgenomen in het jaarverslag. De stresstest, zoals die in Europa wordt genoemd, is een onderzoek naar de buffers van de financiële sector. “Hoewel het internationale financiële stabiliteitsrisico is toegenomen, kan de invloed hiervan op de stabiliteit van onze monetaire unie nog steeds als beperkt worden beschouwd, omdat onze financiële sector conservatief van aard is”, aldus Tromp.

Hij waarschuwt er echter voor dat onze economie onder haar potentieel presteert en de nodige aandacht van de overheden van zowel Curaçao als St. Maarten verdient. “De macro-economische omgeving is beoordeeld door onder andere het analyseren van de trendmatige ontwikkeling van de economie, waardoor alleen structurele beleidsveranderingen worden meegenomen”, legt Tromp uit. “De output gap van de monetaire unie, die wordt gedefinieerd als het verschil tussen het feitelijke en het potentiële BBP als percentage van het potentiële BBP, was wederom negatief in 2014 (-1,92 procent). Het toegenomen negatieve gat laat zien dat de economie achterloopt op haar potentiële groei en benadrukt het belang van uitgebreide beleidsinspanningen van de overheden.”

Anticiperen op risico’s

Het ‘Early Warning Monitoring’-systeem van CBCS analyseert de potentiële bronnen van systeemrisico. Hieruit blijkt dat in de monetaire unie van Curaçao en St. Maarten de macro-economische omgeving het grootste risico vormt voor de financiële stabiliteit, gevolgd door de solvabiliteit van de overheden van Curaçao en St. Maarten. “In lijn met de economische krimp in de monetaire unie is de winstgevendheid van de lokale commerciële banken in 2014 gedaald. Desondanks laten de Financiële Stabiliteitsindicatoren zien dat deze sector nog steeds stabiel is”, verzekert Tromp.

“De solvabiliteitsratio is ruim boven de 8 procent Basel-richtlijn. Bovendien zijn de risico’s met betrekking tot de solvabiliteit, de kwaliteit van de activa, de liquiditeit en funding, en de markt stabiel gebleven in 2014 vergeleken met 2013, terwijl het risico met betrekking tot de opbrengsten en de winstgevendheid is gestegen. De stabiliteit en gezondheid van de lokale banksector dragen bij aan de handhaving van de financiële stabiliteit, aangezien de sector met een aandeel van ruim 57 procent van de totale activa van het financiële systeem de grootste bijdrage levert aan de financiële ontwikkeling van Curaçao en St. Maarten

Premie niet reëel

De data voor de verzekeringssector en de pensioenfondsen worden met een vertraging van een jaar gepresenteerd. Gedurende 2013 registreerde zowel de lokale levensverzekeringssector als de schadeverzekeringssector een daling in de winstgevendheid, stelde Tromp.

“In de schadeverzekeringssector nam het risico met betrekking tot de opbrengsten en winstgevendheid en de kwaliteit van de activa toe, terwijl de kwetsbaarheid voor marktrisico afnam. Het liquiditeitsrisico en het capaciteitsrisico zijn stabiel gebleven. De lokale levensverzekeringssector registreerde een stijging in het capaciteitsrisico en het risico met betrekking tot de opbrengsten en winstgevendheid, terwijl de risico’s gerelateerd aan de kwaliteit van de activa, de markt en de stabiliteit stabiel zijn gebleven”, zegt Tromp. Volgens hem weerspiegelen de premies van schadeverzekeringen niet het risico van de markt. “Tevens is in 2013 de dekkingsgraad van de pensioenfondsen stabiel gebleven op 107 procent vergeleken met 2012, terwijl minimaal 100 procent is vereist. In deze sector is het risico met betrekking tot de opbrengsten en winstgevendheid gestegen, terwijl het vermogensrisico is gedaald. De overige risico-indicatoren zijn stabiel gebleven”, aldus Tromp.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

2 reacties

  1. Gelukkig zijn diverse banken op Curaçao gelieerd met Canadese banken die een prudent beleid voeren en geen staatssteun hebben hoeven aan te vragen na 2008.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties