28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Curaçaose diploma’s blijven gelijk aan Nederlandse

HomeMediaAmigoe | Curaçaose diploma’s blijven gelijk aan Nederlandse
Curaçaose diploma’s blijven gelijk aan Nederlandse
Curaçaose diploma’s blijven gelijk aan Nederlandse

WILLEMSTAD — De aanscherping voor het havo-examen wordt komend schooljaar ingevoerd. Dat heeft minister van Onderwijs Irene Dick (PS) vanochtend aan de schoolbesturen medegedeeld.

Volgend jaar gaat dat ook voor de vwo-diploma’s gelden. Hierdoor blijven de beide Curaçaose diploma’s gelijk aan die van Nederland.

In december vorig jaar is minister Dick met haar Nederlandse collega Jet Bussemaker overeengekomen dat voor komend schooljaar een aanscherping van de examencijfers plaats zou vinden. De aanscherping houdt in dat voor de zogenoemde kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde hoogstens één 5 op de cijferlijst mag staan.

Vorige maand heeft Dick een brief naar Bussemaker gestuurd waarin ze aangaf de Nederlandse aanscherping niet te willen invoeren op Curaçao. Ze vond dat de situatie van de Nederlandse en Curaçaose leerlingen anders is. Vooral omdat de Curaçaose leerlingen het Nederlands niet zo machtig zijn als de Nederlandse leerlingen, die al hun leven die taal al spreken.

In een analyse liet minister Dick zien dat de Curaçaose leerlingen erbij gebaat zouden zijn als ook het Papiaments meegenomen zou worden als kernvak. In de analyse over de uitslagen van 2014 werd aangeven dat meer leerlingen erbij gebaat zouden zijn als de eindcijfers van Nederlands en Papiaments gecombineerd zouden worden tot één eindcijfer.

Er kwam vanuit verschillende schoolbesturen en ouderverenigingen veel protest tegen het idee van de Curaçaose aanscherpingsvariant. Er werd gevreesd dat Nederlandse onderwijsinstellingen de Curaçaose havo- en vwo-diploma’s niet zouden erkennen. Dick moest een week later op aandringen van de ministerraad haar brief weer intrekken.

Vanochtend heeft de minister weer met de schoolbesturen om de tafel gezeten. Daarin gaf ze aan dat in tegenstelling tot haar vorige plan, de Nederlandse aanscherping toch wordt ingevoerd voor de havisten dit jaar. Volgend schooljaar gaat de aanscherping ook gelden voor het behalen van een vwo-diploma.

In een reactie laat directeur van het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur Lisette van Lamoen-Garmers weten verheugd te zijn met de laatste beslissing van de minister. Het neemt volgens haar een hoop onrust weg die bij leerlingen en ouders leefde.

De schoolbesturen moeten nu van de minister een plan ontwikkelen om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de aanscherping. Volgens Van Lamoen-Garmers zijn ze al in 2012, toen Nederland de aanscherping invoerde, begonnen de leerlingen hierop voor te bereiden. Als voorbeeld noemt zij het Maria Immaculata Lyceum (MIL) dat in 2012 meteen met extra lesuren is begonnen. “Helaas heeft de overheid toen de beloofde vergoeding voor de leraren nooit overgemaakt waardoor wij dat toen zelf hebben bekostigd.” De RKCS-directeur verwacht hierdoor dat de Curaçaose leerlingen de aanscherping best aankunnen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Beste Jan , denk ik ook. Vroeger ging de Nederlander ook naar Egypte en andere landen om hun rijbewijs te halen. Snap niet wat zij bedoeld. Wij praten hier over onderwijs die gelijk getrokken wordt. Satire heeft hier geen plaats. Het gaat over de toekomst van onze studerende kinderen.

  2. Hoewel ik voorstander ben van onze eigen taal, vind ik de beslissing juist. Feit is als je verder wil studeren, je de Nederlandse Engelse en Spaansetaal machtig moet zijn, vroeger had je een keuze tussen Frans en Spaans. Door de jaren heen merkte ik dat Antillaanse studenten moeite hadden met de taal, wij zijn een klein eilandje, een stip. Onze taal zou ik niet overboord gooien. Wel zou ik veel aandacht besteden aan deze wereldtalen. Anders zijn wij nergens. Met respect voor onze eigen taal , doch rekening houden met de wereldtalen. Hoop dat mensen mij hebben begrepen.

  3. Vroeger had men hier het rijbewijstoerisme, haaldje je op Curacao met een rondje om de boom het lokale flutrijbewijs en wisselde dat in Nederland in voor een echt rijbewijs.

    Ik sluit niet uit dat we dadelijk het onderwijstoerisme krijgen, waarbij men uit Nederland naar Curacao komt om na onderwijs van LBO niveau een HAVO of VWO diploma te behalen na examens waarvoor je al slaagt als je je naam met minder dan 3 taalfouten kunt spellen.

  4. Eerst afgesproken aanscherping in te voeren….
    Daarna besloten dit niet te doen…
    Na protesten toch weer invoeren, maar…
    wel met de aanduiding dat de leerlingen er op voorbereid moeten worden….
    terwijl de schoolbesturen daar al vanaf het begin mee bezig zijn…
    en dan de toegezegde vergoeding nog steeds niet betaald hebben…..!!!
    Wat een “beleid”….wat een “minister”…wat een ballentent !! 🙁

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties