27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | D66 ziet raffinaderij-deal als buitenlandse inmenging

HomeMediaAmigoe | D66 ziet raffinaderij-deal als buitenlandse inmenging
"Denk nooit dat je het allemaal weet.”
D66 ziet raffinaderij-deal als buitenlandse inmenging

DEN HAAG — De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de heropening van de raffinaderij op Aruba en vooral over de afspraken die zijn gemaakt met Citgo. Minister Ronald Plasterk beloofde daarom gisteren om de laatste informatie, inclusief momenten dat hij zelf een rol speelde, op korte termijn naar de Tweede Kamer te sturen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties antwoordde in eerste instantie dat de raffinaderij een landsaangelegenheid van Aruba is. Alleen waar de afspraken met Citgo gevolgen hebben voor de begroting, kijkt de Rijksministerraad mee via het College Aruba financieel toezicht (CAft). “De verhoudingen zijn niet zo dat wij vanuit Den Haag besluiten wat er met de raffinaderij gebeurt”, zei hij.

Met name Alexander Pechtold van D66 en André Bosman van de VVD namen daar geen genoegen mee. “Wat een naïviteit. We hebben het hier over een corrupt, failliet land dat in andere landen voet aan de grond heeft”, zei Pechtold, doelend op Venezuela. “Dit veroorzaakt dag in dag uit een meer dan dramatische ellende op Curaçao. En via een dochteronderneming wil dat land nu de boel verzieken op Aruba, dat beloofd heeft met een klimaatneutrale uitstraling de wereld over te gaan en daarvoor ook met ons op handelsreis gaat. Het is buitenlandse inmenging.”

De D66-leider verplaatste de situatie naar Nederland. “Als België binnen een week tijd een aantal kerncentrales plaatst aan de grens met Nederland, dan noemen we het geen landsaangelegenheid als bovendien blijkt dat het democratisch systeem niet deugt en als blijkt dat die centrales niet van de Belgen zijn, maar van meneer Poetin. Dat zijn, zonder overdrijven, de verhoudingen. De vraag is of dat deugt.” Pechtold merkte ook op dat hij zeer twijfelt of de Arubaanse Statenleden in staat waren om op zo’n korte termijn het contract geheel te doorgronden.

VVD’er Bosman vroeg naar de rol van Nederland, verwijzend naar de aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur bij de ondertekening en een verklaring van AVP-fractieleider Rene Herdé dat Nederland toestemming had gegeven voor de afspraken. “In hoeverre is de Nederlandse regering betrokken bij de besluitvorming?”, vraagt Bosman.

Groene worsteling

Plasterk zei dat premier Mike Eman en minister Mike de Meza anderhalf jaar geleden in Nederland waren om te praten over het plan om de raffinaderij te heropenen. “Eman zei dat het een zekere worsteling was, gezien zijn groene imago, dat hij terecht heeft gekregen. Ze zagen een mogelijkheid om de raffinaderij te starten op een minder vervuilende manier dan de Isla-raffinaderij op Curaçao. Ze hebben onze toestemming niet nodig. Dat woord is verkeerd gebruikt. Maar we zijn erover geïnformeerd.”

Hij herhaalde verder dat besluiten over de raffinaderij toch echt een Arubaanse aangelegenheid zijn. Aruba heeft geen ondersteuning gevraagd bij de beoordeling van de afspraken, zei hij. “Ik constateer dat dit een proces is van democratische besluitvorming van het land Aruba. Dat proces gaat soms snel, maar het is aan de Staten van Aruba of men het te snel vindt of niet”, aldus Plasterk.

Op verzoek van Pechtold beloofde Plasterk wel om de laatste stand van zaken over de raffinaderij op papier te zetten, inclusief informatie over het contact tussen Nederland en Aruba, waar Bosman naar vroeg. Al had Plasterk daar wel wat twijfels bij. “Het moet toch mogelijk zijn voor ministers uit verschillende landen om gewoon contact met elkaar te hebben. Ik vind het ver gaan om elk contact tussen ministers openbaar te maken Maar als u het belangrijk vindt, dan zal ik het doen. Het is geen staatsgeheim.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Plasterk is duidelijk, zoals altijd. Aruba terecht een groen imago? Terwijl het milieu er al jaren slecht aan toe is en er feitelijk niets verbeterd is? Er is nauwelijks milieuwetgeving en wat er is wordt niet toegepast. Natuurlijk zegt Plasterk dat het landsaangelegenheid is. Net zo als met de Isla. Wegkijken tot het te laat is. Het Statuut is er slechts voor de schijn en Plasterk is er ook veel te laat bij. Nederland vond de PPR projecten zo’n goed idee en TNO kwam en een deskundige uit Nederland versterkte de overheid om plannen uit te werken. Niet briljant afgelopen met hulp van het vaderland. Meer van de wal in de sloot, zoals de BES-eilanden. Premier Eman was behulpzaam voor het min of meer verkrijgen van de VN zetel. Daar moet wat tegenover staan. Het verhaal dat Plasterk op papier gaat zetten is even nietszeggend als altijd. Een goed politicus kan dat voortreffelijk. Renée van Aller&John de Vries

  2. Weer Pechtold die precies weet wanneer hij “kritische” vragen moet stellen: als alles al in kannen en kruiken is. Waarom heeft hij gedurende de , lange, onderhandelingsperiode zich nooit gemeld? Hij blijft een walgelijke politicus/persoon.
    Overigens: wat met de Isla, waar ene huisarts de Chinezen het Koninkrijk probleemloos laat binnenwandelen? Reageert die misselijke Pechtold dan weer als de contracten zijn getekend? Hopelijk vergaat het D66 bij de verkiezingen in maart 17 net zo als hun bevriende partij PAIS.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties