Amigoe | Danny nu zwak lagedrukgebied

Danny afgezwakt, code rood voor Saba en Statia

Danny afgezwakt, code rood voor Saba en Statia

WILLEMSTAD — Danny, die zich donderdagochtend tot orkaan ontwikkelde en richting de Bovenwindse eilanden trekt, is vanochtend nog verder afgezwakt naar een ‘zwak lagedrukgebied’.

Dit laat de Meteorologische Dienst Curaçao vanochtend in haar nieuwsbulletin van 11.00 uur weten en meldt dat dit systeem niet meer als ‘significant tropisch weersysteem’ vermeld zal worden in de updates.

“Verder is er sprake van een goed ontwikkeld lagedrukgebied, halverwege tussen Afrika en het Caribisch gebied, dat in de komende 48 uur een grote kans heeft om zich verder te ontwikkelen tot een tropische orkaan”, aldus de Meteo. In de weersverwachting voor Bonaire en Curaçao voor de komende 24 uur wordt verder gesteld dat, vanwege aanwezige vochtigheid, tijdelijk meer bewolking over zal trekken. Voornamelijk in de komende nacht en morgenvroeg is er kans op een plaatselijke bui op de eilanden.

De Sintmaartense premier Marcel Gumbs hield vanmiddag een nationale toespraak waarin hij aangaf dat alle bedrijven en scholen morgen heropend kunnen worden en de overheidsdiensten hun werkzaamheden kunnen hervatten. “Ik wil de bevolking bedanken voor het feit dat men de weersomstandigheden serieus heeft genomen. Weersystemen kunnen grillig van aard zijn en aan de hand van ervaringen opgedaan in het verleden, dient het verleden lering op te leveren opdat we in de toekomst niet voor dezelfde uitdagingen komen te staan.” Hij concludeerde dat de voorbereidingen tijdig hebben plaatsgevonden, als voorzorgsmaatregel. “Better to be safe than sorry’. Naar wat ik de afgelopen dagen heb kunnen observeren: Job well done!” De premier benadrukte tot slot dat men er nog wel rekening mee dient te houden dat het orkaanseizoen tot 30 november loopt.

In een persbericht liet Defensie weten, dat de Commandant der Zeemacht in het Caribische Gebied gisteren in eerste instantie nog een verzoek van de lokale autoriteiten van St. Eustatius had ontvangen, om extra personeel naar het eiland te sturen in anticipatie op Danny. Dit betrof medisch personeel, specialisten in communicatieverbindingen en een staffunctionaris. Op St. Maarten was het permanente detachement mariniers in verhoogde staat van paraatheid gebracht. “Vannacht was orkaan Danny in kracht afgenomen en is er, ook op aangeven van dezelfde autoriteiten aldaar, besloten om geen extra eenheden richting de Bovenwindse Eilanden te sturen”, aldus de mededeling.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *