Amigoe | Datum verkiezingen staat vast

Partijen willen eerder stemmen

Partijen wilden eerder stemmen | Antilliaans Dagblad

WILLEMSTAD — De verkiezingen voor de nieuwe Staten van Curaçao gaan vooralsnog door op woensdag 5 oktober. Maar er zijn partijen die zich ervoor sterk maken om de verkiezingen al op maandag 3 oktober te houden.

PAR-leider Zita Jesus-Leito stuurde gistermiddag een mail naar alle politieke leiders voor topoverleg met het Hoofdstembureau en minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Pais) om de datum voor de verkiezingen naar voren te halen. Maar volgens Van der Horst is het aan het Hoofdstembureau om een besluit te nemen over het wel of niet doorgaan van de verkiezingen. Het Hoofdstembureau stelt echter dat de keuze voor een (nieuwe) verkiezingsdatum bij Van der Horst ligt.

Oorspronkelijk zou Curaçao op 30 september naar de stembus gaan om een nieuw parlement te kiezen. Maar vanwege tropische storm Matthew – zoals bekend inmiddels een orkaan – die langs het eiland zou razen, werden de verkiezingen tot woensdag 5 oktober uitgesteld. Dit werd donderdagmiddag officieel bekendgemaakt tijdens een persconferentie van minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS), de Meteorologische Dienst, het Hoofdstembureau en het Nationaal Rampenbureau. De verwachting was dat Curaçao in de nacht van donderdag op vrijdag te maken zou krijgen met hevige regenval en rukwinden. Achteraf viel dit gelukkig behoorlijk mee. Matthew trok veel noordelijker langs Curaçao dan oorspronkelijk gedacht werd, waardoor de aangekondigde regenbuien en rukwinden grotendeels achterwege bleven.

In haar mail aan de politieke leiders stelt Jesus-Leito dankbaar te zijn dat Matthew het eiland was gepasseerd, maar dat er nu alles aan gedaan moet worden om de verkiezingen zo snel mogelijk plaats te laten vinden. Ze verwees hierbij naar het overleg van het Hoofdstembureau met alle partijen, dat donderdagmiddag vroeg plaatsvond en waarin werd besloten om de verkiezingen uit te stellen. Volgens Jesus-Leito is tijdens dit overleg aangegeven dat er twee dagen nodig zijn om de verkiezingen voor te kunnen bereiden. Zij stelt dan ook voor om op maandag 3 oktober al naar de stembus te gaan. Met het oog hierop verzoekt zij Van der Horst om een vergadering met alle betrokkenen te beleggen om zo de nieuwe datum voor de verkiezingen vast te kunnen stellen.

In een eerste verklaring gisteravond zei Van der Horst dat hij in deze zaak weinig kan doen. “De nieuwe datum is al vastgesteld. Conform het kiesreglement ga ik niet over het wel of niet doorgaan van de verkiezingen. Daar beslist de voorzitter van het Hoofdstembureau over. Pas als zij een besluit nemen, kun je het gaan hebben over een nieuwe datum voor de verkiezingen.” De minister wees ook op het feit dat wettelijk gezien er minimaal drie dagen moeten zitten tussen de afkondiging en de datum waarop de verkiezingen gehouden worden. Dit houdt in dat dan dus gisteren al een nieuwe verkiezingsdatum vastgesteld had moeten worden.

Hoofdstembureau

Voorzitter van het Hoofdstembureau Raymond ‘Pacheco’ Römer was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar, maar stelde vanochtend echter tegenover deze krant dat de keuze van de verkiezingsdatum bij de BPD-minister ligt.

“Artikel 71 van het Kiesreglement stelt dat de voorzitter van het Hoofdstembureau moet beslissen of de verkiezingen uitgesteld zullen worden. Ik heb besloten dat ze op 30 september niet konden doorgaan. De minister heeft vervolgens, zoals de wet dat ook voorschrijft, een nieuwe verkiezingsdatum aangegeven. Dat staat vast in een ministerieel besluit. Of die datum nu veranderd moet worden, ligt aan de minister.” Römer bevestigde ook de stelling van Van der Horst dat de wet voorschrijft dat er minimaal drie dagen moeten zitten tussen de afkondiging en de datum waarop de verkiezingen gehouden worden. “Ik heb verder geen mening over het verschuiven van de datum, het Hoofdstembureau gaat ervan uit dat de verkiezingen op woensdag vijf oktober gehouden zullen worden”, aldus Römer. Van der Horst was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie op de uitspraken van de voorzitter.

 

Tijdens de persconferentie van donderdagmiddag had premier Whiteman aangegeven dat de regering bewust voor de woensdag als nieuwe verkiezingsdag had gekozen, omdat hierdoor de maandag en dinsdag gebruikt zouden kunnen worden om alles gereed te maken, in het geval het passeren van Matthew grote schade zou hebben veroorzaakt. Vrijdag 7 oktober was geen optie, omdat op deze dag tal van burgers hun vakantie hebben geboekt, omdat deze vrijdag de laatste dag voor de start van de tussenvakantie is.

In eerste instantie was de bekendmaking van de nieuwe verkiezingsdatum met instemming ontvangen. Maar gisterochtend, nadat duidelijk was dat de gevolgen van Matthew meevielen, gingen er alsnog stemmen op om de verkiezingen te vervroegen. Eén argument hiervoor was dat op woensdag een belangrijke wedstrijd van het nationaal voetbalteam op de agenda staat; een ander argument is dat deze dag de internationale dag van de leraar zou zijn. Anderen beweren dat bij veel partijen de partijkas voor de verkiezingen nagenoeg leeg zou zijn, waardoor er op gehoopt wordt dat de verkiezingen zo snel mogelijk na 30 september gehouden worden. Daartegenover staat echter ook dat velen vinden dat er niet gejojood moet worden met de verkiezingen.

Vanmiddag zou de ministerraad om 14.00 uur bijeenkomen. Hierin zal in ieder geval besproken worden hoe de afgelopen dagen, rondom de orkaan Matthew op Curaçao verlopen zijn. Mogelijk wordt dan ook over de vastgestelde datum voor de verkiezingen gediscussieerd.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Datum verkiezingen staat vast

 1. Zo’n zwakke leider kost PAR veel stemmen.

  Ik had liever Ruggenaath gezien.

 2. Kan ze ook niet, dat moeten ook anderen voor haar doen!
  Van koken krijg ze vieze handen en van handwerken pijnlijke vingertjes en gebroken nageltjes..

 3. Ze zit al jarenlang in de politiek maar heeft niks gepresteerd in al die jaren. Haar specialiteit is delegeren aan anderen zodat ze zelfs nooit verantwoording hoeft te dragen. Gemakzuchtige mensen die wel een dikke salaris willen maar het zware werk aan anderen overlaat. Typisch PAR beleid?
  Weg met gemakzuchtige laffe mensen. Het is tijd voor echte bestuurders. Mensen die hun verantwoording niet op anderen afschuiven om populair te blijven.

 4. Had een zus van je kunnen zijn!

 5. Wat een ongelooflijk kleingeestige zeur is die Jesus Leito!

  Ga toch koken of handwerken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *