29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Dierenbescherming Curaçao: water staat ons aan de lippen

HomeMediaAmigoe | Dierenbescherming Curaçao: water staat ons aan de lippen

Overheid heeft besloten in 2016 geen subsidie meer te verstrekken aan Stichting Dierenbescherming Curaçao | Tekst: Nelly Rosa

Dierenbescherming Curaçao: Water staat ons aan de lippen | Foto Edsel Sambo
Dierenbescherming Curaçao: Water staat ons aan de lippen | Foto Edsel Sambo

De overheidssubsidie dekt slechts 8 procent van de begroting van de stichting die dit jaar 65 jaar bestaat. Om aan extra financiële middelen te komen wordt de maand oktober ieder jaar uitgeroepen tot collectemaand. Ook dit jaar. Daarnaast organiseert de stichting deze maand drie activiteiten als fondsenwerving.

De Dierenbescherming heeft een begroting van vier ton per jaar. Daarvan wordt slechts 35.000 gulden door de overheid bekostigd. “De subsidie dekt slechts het salaris van de klachteninspecteur die de straat op moet en dieren onteigent die op straat liggen te creperen. Maar de overheid betaalt niet om de dieren op te vangen, te voeren en te vaccineren”, legt Berry uit. Dat moet uit het potje donaties worden betaald. Het is voor de Dierenbescherming steeds moeilijker geworden aan om donaties te komen. “Dat kan liggen aan de verslechterde economie, aan de andere kant zal het ook wel liggen aan het feit dat er heel wat organisaties voor dierenhulp bij zijn gekomen. Deze bedienen alle dezelfde markt.” Als deze dierenorganisaties de krachten zouden bundelen, dan zouden de middelen veel effectiever ingezet kunnen worden. “Dan kunnen we elkaar complementeren, waardoor je veel meer samen kunt doen dan nu het individuele resultaat bij elkaar optellen en kijken wat er allemaal gedaan is”, zegt Berry.

Het water staat de Dierenbescherming aan de lippen.“Ik vind het jammer dat we het zo ver hebben laten komen. Ik overtuig de regering liever op een rationele manier ervan dat financiële hulp bitter hard nodig is. Bovendien is het hun plicht. Als het niet op een rationele manier kan, dan maar op een emotionele, sensationele manier de aandacht trekken. Je komt wel in een minder positief daglicht te staan. Maar ja, als het moet, dan moet het maar.”

Berry zal niet dreigen met een hongerstaking of zich laten vastbinden aan de hekken van het dierenasiel. Ook niet als laatste redmiddel. “Ik hoop dat het Platform Dierenwelzijn kan dienen als een soort pressiegroep, waardoor de overheid zorg draagt voor het dierenwelzijn op Curaçao”, legt de voorzitter uit.

Hij constateert een emotionele verharding ten opzichte van huisdieren. “We merken steeds meer dat als een puppy eenmaal te groot wordt, de eigenaren de hond niet meer leuk vinden. Dan willen ze hem maar dumpen. Het dierenasiel wordt gezien als een dumpplaats. Als een hond onder de teken zit, is het zelf schoonmaken en verzorgen er niet meer bij. Het beest wordt naar het asiel gebracht omdat ze hem niet meer willen. Of de hond deugt niet meer omdat hij aan spullen trekt. De meest rare dingen maken we mee”, zegt Berry. “Hetzelfde heb je met kinderen. Als je eenmaal besluit kinderen te nemen is het een ‘committment for life’. Zo is dat ook met een dier. Mensen zijn heel snel geneigd te zeggen: ‘Hupsakee, weg ermee’. Ze hebben hele scheldpartijen wanneer ze hier aankomen en wij hen ‘nee’ moeten verkopen omdat het asiel helemaal vol zit. Er kan echt niets meer bij”, benadrukt de voorzitter.“Als je te veel katten op elkaar zet wordt dat een probleem. Ze gaan dan met elkaar vechten. Honden idem dito. Honden zijn een pack. Als je twee alfa’s bij elkaar zet, krijg je behoorlijk wat ruzie”, lacht Berry. “De enige optie voor mensen die van hun huisdier afwillen, is laten inslapen. Dat willen wij niet. Inslapen is niet de oplossing.”

Er is volgens Berry heel wat werk te doen op het gebied van bewustwording. “Educatie mag veel meer aandacht krijgen. Er gaat helaas veel tijd en heel veel energie zitten in het collecteren van geld, het zoeken naar sponsors en donateurs. Dat is jammer.”

Achterdocht

In het verleden was er kritiek op het financiële beleid van de stichting. Andere dierenorganisaties en ex-leden beschuldigden de Dierenbescherming ervan niet te putten uit haar reserves om het zwerfhondenprobleem op het eiland aan te pakken. Volgens Berry had de Dierenbescherming tot zeven jaar terug een reserve. “Daar is men zuinig mee geweest. De laatste zeven jaar is de reserve gebruikt om de begroting aan te vullen. Deze reserve is nu op. We kunnen het dit jaar nog uitzingen en dan houdt het echt op”, vertelt Berry. “Ik weet ook dat het de Dierenbescherming in het verleden kwalijk werd genomen dat een behoorlijk aantal honden moesten inslapen. Je moet daarvan de geschiedenis kennen. Toen ik nog een jochie van een jaar of zes was, werden honden in een ijzeren kooi gestopt. Met een slang kregen ze water over zich heen. Vervolgens werden ze met twee elektroden geëlektrocuteerd. Dat was vreselijk. Het heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik het me nóg herinner. Later schoot de politie op bevel van de gezaghebber ‘s nachts loslopende honden dood. Er werden heel wat honden afgemaakt. Ook onze hond kwam zo aan zijn eind. We hadden een hek met van die spijlen en een kleine hond. Af en toe ging onze hond door die spijlen de straat op om zijn behoefte te doen. Toevallig kwam er die bewuste nacht een politieagent langs die onze hond ombracht. Dit was zo gruwelijk dat Rudy Plaate er het kinderliedje ‘Shon Polis’ over schreef. Dat lied werd zo populair dat van deze praktijk werd afgezien. Daarna pakte de politie de loslopende dieren op en werden ze naar het dierenasiel gebracht. Dieren die bij een nieuw baasje geplaatst konden worden kregen een nieuw thuis. De overige dieren werden ingeslapen. Van elektrocuteren, naar doodschieten tot uiteindelijk inslapen. De laatste methode was de meest humane. De tijden zijn veranderd. Ook het inslapen werd impopulair. We vinden nu dat dieren ook het recht hebben om te leven. Slechts als een dier niet meer te redden is, krijgt het een spuitje”, zegt Berry.

Dog sanctuary

Een van de wensen van de Dierenbescherming is het opzetten van een dog sanctuary waar zwerfhonden de rest van hun dagen kunnen slijten. De stichting wil daarvoor een stuk grond van 2 hectare dat niet economisch interessant is gebruiken. “De bedoeling is om systematisch de straat op te gaan om loslopende honden te vangen. We zullen ze dan opvangen. We moeten de exponentiële groei van de populatie zwerfhonden indammen. Dat is alleen mogelijk als we het massaal op die manier doen.”

Verder droomt hij van een grote bus, net als de tandartsenbus, met een dierenarts die de marginale wijken ingaat. Mensen kunnen dan een hond voor een klein bedrag laten steriliseren. “Als we dat kunnen bereiken kunnen we op deze manier de populatie van zwerfhonden inperken. Ik vind ook dat we verplicht alle honden moeten laten chippen. De data moeten wel centraal opgeslagen worden. Nu is het zo dat veel organisaties chippen, maar de data voor zichzelf houden. Het chippen van honden is nu niet wettelijk verplicht. Als Dierenbescherming en Platform voor Dierenwelzijn kunnen we ons daar hard voor maken. Zo krijg je een veel betere controle op loslopende honden en katten”, zegt Berry.

“Ik heb het gevoel dat we aan het dweilen zijn met de kraan open. We zijn eigenlijk op deze manier bezig met kapitaalvernietiging. Je haalt geld op, besteedt het, maar lost het probleem niet op. Pas als wij behoorlijk wat kapitaal gaan inzetten om het probleem van zwerfdieren structureel en groots aan te pakken, dan pas kun je een verschil maken. Dan zou je in de toekomst, als je het goed controleert, veel minder geld nodig hebben omdat je het probleem behapbaar hebt gemaakt.”

Benefiet

De Dierenbescherming houdt deze maand drie fundraisingevenementen. De eerste, ‘Walk for the animals’, vindt morgen plaats. Deelnemers lopen dan met hun hond aan de lijn. De Dierenbescherming zorgt voor T-shirts, drank en versnaperingen. Honden krijgen een bandana die ze om kunnen doen.

Voor de jeugd is er een benefietconcert met de Nederlandse band Direct. Dit vindt plaats op 10 oktober bij Kokomo Beach.

Het laatste evenement zal het galadiner zijn op 24 oktober. Keynote speaker is Marianne Thieme, de partijleider van de Partij voor de Dieren. “In onze cultuur is het ondenkbaar om een politieke partij op te richten die zich speciaal inzet voor dierenrechten”, zegt Berry. “Het is interessant om haar verhaal te horen. Ze zal het hebben over de reden om voor dieren op te komen en de aanleiding om de partij op te richten.” Entree bedraagt 450 gulden per persoon. Dat is inclusief drank, eten en de High Way band. Het evenement vindt plaats in het Atrium van het Renaissance Hotel.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Geeen geld voor de dieren, maar we sturen wel de crimineel Schotte op peperdure snoepreis naar ieder flutcongres in de region, sturen Whiteman en Fraudelyne naar de paus terwijl minister Palm zo vaak op snoepreis is dat hij per maand meer aan daggled dan aan salaris ontvangt.

    De louche Elmer Wilsoe sturen we zelfs naar een werkgroep over integriteit, gekker kan het toch echt niet!

    Maar de dieren laten we links liggen.

    Welkom in bananenrepubliek Curacao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties