Amigoe | Directie Aruba Airlines geschorst

Directeur Onno de Swart en algemeen directeur Esteban Valles van luchtvaartmaatschappij Aruba Airlines zijn donderdag op bevel van de rechter geschorst.

Directeur Onno de Swart en algemeen directeur Esteban Valles van Aruba Airlines zijn donderdag op bevel van de rechter geschorst | Foto NoticiaCla

ORANJESTAD — Directeur Onno de Swart en algemeen directeur Esteban Valles van luchtvaartmaatschappij Aruba Airlines zijn donderdag op bevel van de rechter geschorst. De rechter benoemde de directeur grondoperaties, Hubert Zievinger, als interimdirecteur.

De luchtvaartmaatschappij heeft naar zeggen met spoed 6,3 miljoen dollar nodig om het bedrijf te kunnen voortzetten.

De ordemaatregel (schorsing) van de directie werd donderdag uitgesproken door de rechter in een kort geding. Dit kort geding werd door Seastar Holding, vertegenwoordigd door advocaat Geert Rep, aangespannen tegen Onno de Swart en Gabri de Hoogd, die vertegenwoordigd worden door advocaten Helen Lejuez en Ronnie Wix.

Tijdens de zitting was ook Valles, samen met zijn advocaat Monica Kock, aanwezig. Seastar vorderde een ordemaatregel tegen De Swart om ervoor te zorgen dat hij zich niet meer kan bemoeien met de Arubaanse Luchtvaartmaatschappij (Aruba Airlines).

Desgevraagd laat de nieuwe interim-directeur aan de Amigoe weten dat hij druk is met ‘transacties’ en ‘bezig is’ met de Kamer van Koophandel. Verder wil hij niets kwijt.

Fraude

Volgens het vonnis hebben de partijen, waaronder ook Valles, een ‘diepgaand verschil van mening’ over wie het voor het zeggen heeft bij de luchtvaartmaatschappij. Ook is er een ‘diepgaand verschil van inzicht’ over financieringsbehoeften, waaronder het wel of niet plaatsen van nieuwe aandelen en uitbreiding van maatschappelijk kapitaal.

Maar vooral over wie de eigenaar van die aandelen wordt en hoe dan de stemverhoudingen tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders wordt. “Partijen, althans (al dan niet voormalige) directieleden en/of leden van het management betichten elkaar daarbij over en weer van malversaties”, aldus de rechter in het vonnis.

Nieuwe zitting

Zowel De Swart als Valles mogen op geen enkele manier meer rechtshandelingen namens de Arubaanse Luchtvaartmaatschappij uitvoeren. De rechter oordeelde dat tegen Gabri de Hoogd, voor 10 procent aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij en advocaat, geen ordemaatregel hoefde worden opgelegd. Dit omdat de verzochte ordemaatregel niet tegen hem gericht was, maar ook omdat advocaat Wix namens De Hoogd heeft toegezegd dat hij de beslissing in het kort geding afwacht. De nieuwe zitting vindt naar verwachting plaats op vrijdag 19 februari.

Crisis

Volgens nieuwssite Curaçao Chronicle heeft Aruba Airlines met spoed 6,3 miljoen dollar nodig om het bedrijf voort te kunnen zetten. Aangegeven wordt dat de beslissing door het Gerecht in Eerste Aanleg een financiële crisis tot gevolg heeft bij het bedrijf, die ‘onomkeerbaar lijkt’. Uit informatie, volgens het artikel afkomstig uit Aruba, blijkt dat een ‘cruciaal onderdeel’ hiervan de verzekering van de vliegtuigen betreft. Deze liep gisteren af. ”Als deze verzekering niet betaald wordt, kan het bedrijf niet operationeel zijn.”

Gisteren meldde de luchtvaartmaatschappij in een persbericht dat de verzekering niet zou verlopen omdat deze betaald wordt. Ook is Zievinger inmiddels als statutair directeur ingeschreven in het KvK-register. Aruba Airlines ziet naar eigen zeggen de toekomst, onder leiding van de interim-directeur, ‘vol vertrouwen’ tegemoet.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Directie Aruba Airlines geschorst

 1. Hoe vaak moeten wij dit meemaken ?
  Het zijn kleine eilanden, aruba, Cur en Bonaire.
  Er is niet ruimte voor twee, drie, vier vliegmij.
  Het is een high risk business.
  En de returns zijn best laag.
  Waarom, waarom, waarom ?

 2. En ze hebben Girobank al benaderd voor een lening, maar wisten niet dat Eric Garcia en Stephen Capella daar weg waren en er nu niet meer met geld onder de tafel ‘leningen’ gekocht kunnen worden.

 3. Naar verluid heeft Aruba Airlines accountant Anthony ‘Centje’ Cijntje al benaderd om cijfers te presenteren waaruit blijkt dat Aruba Airlines fantastisch draait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *