32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Dode palmen ter waarde van 50.000 gulden verwijderd

HomeMediaAmigoe | Dode palmen ter waarde van 50.000 gulden verwijderd
De palmbomen voor verwijdering. Zoals op deze foto van vorige week te zien is, stonden de palmen er gehavend bij.
De palmbomen voor verwijdering. Zoals op deze foto van vorige week te zien is, stonden de palmen er gehavend bij.

WILLEMSTAD — Het afgelopen weekeinde zijn ongeveer vijftig dode palmen, die in april werden aangeplant op de Helmin Magno Wiels Boulevard, verwijderd.

Door watergebrek is een investering van 50.000 gulden in verfraaiing van het straatbeeld, verloren gegaan. Dit laat Ben Kleine, mede-eigenaar van Vivian’s Nursery desgevraagd weten: “Dit is natuurlijk veel gemeenschapsgeld wat op deze wijze verloren is gegaan.”

Over de bewatering en de slechte staat van de palmbomen is het afgelopen halfjaar meermaals aan de bel getrokken door onder meer burgers waarbij men meende dat er sprake was van ‘kapitaalvernietiging’. Kleine licht toe dat Vivian’s Nursery de aanbesteding van de uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW) gegund kreeg, om vanaf de rotonde bij Julianadorp de middenberm van palmen te voorzien en langs de weg, aan weerszijden, Tabebuia-boompjes aan te planten. “In het contract was men overeengekomen dat wij tevens een irrigatiesysteem op de bestaande hoofdleiding zouden aansluiten. De hoofdleiding had slechts een doorsnee van 32 millimeter en was ons inziens daarmee te dun. Nadat wij hierover zelfs advies hadden ingewonnen bij een irrigatie-expert in Nederland, was het duidelijk dat er onvoldoende druk zou zijn om de lange afstand te overbruggen en de rijen palmen en bomen van voldoende water te voorzien. Dit is meerdere keren tijdig bij OW aangekaart”, aldus Kleine.

Hij licht toe dat de opzet was dat het irrigatiewater door de waterzuiveringsinstallatie (RWZI) Klein Hofje geleverd zou worden. “Aangezien wij daar in de buurt – tussen de universiteit en de Savaan gelegen – ook een landbouwterrein huren van de stichting Soltuna (Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw Nederlandse Antillen, red.) voor onze kwekerij, weten wij uit ervaring dat de leveringen van water door de RWZI Klein Hofje regelmatig onvoldoende zijn. Ook daarop hebben wij OW meermaals gewezen.” Zoals herhaaldelijk door de Amigoe belicht, functioneert de RWZI Klein Hofje al geruime tijd niet optimaal en is de installatie aan een upgrade toe. Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft hiervoor reeds de nodige middelen gereserveerd.

“Vanwege onvoldoende waterlevering hebben wij vervolgens de suggestie aan OW gedaan om het irrigatiesysteem in secties op te splitsen. Eén voor de rotonde, vier secties voor de palmenrij en vier secties per Tabebuia-boompjes rij. OW heeft toen slechts besloten om voor de boompjes aparte secties aan te leggen”, aldus Kleine. Hij stelt dat de kwekerij vervolgens uit eigen beweging een watertruck voor de bewatering van de palmen heeft ingezet. “Om duidelijk te zijn, dit was niet de afspraak en we kregen hiervoor ook niet betaald. Op een gegeven moment houdt het natuurlijk op. Het is natuurlijk wel heel erg. We hebben in de twintig jaar dat wij op het eiland voor beplanting zorgen, niet eerder meegemaakt dat van een reeks aangeplante palmbomen, er sprake is van bijna 50 procent uitval. Men rekent op hooguit 3 procent uitval. Ter vergelijking, wij hebben bijvoorbeeld ook voor de aanplant van zestig palmen bij Blue Bay gezorgd, daar zijn slechts twee palmen dood gegaan. Dat is een normale situatie, wanneer er dus sprake is van een dergelijk percentage”, aldus Kleine. Hij licht toe dat het bedrijf alle correspondentie inzake de kwestie via mail heeft gevoerd. “We kunnen dus aantonen dat er herhaaldelijk aandacht is gevraagd voor het behoud van de palmen.” Voor de in slechte staat verkerende palmbomen, werd ook meermaals door Henk Pasman bij OW aandacht gevraagd. Vorige week stuurde hij wederom foto’s van de dode palmen. Kleine meldt dat de verwijdering van de dode palmen toen al op de planning van het bedrijf stond.

 

Reactie OW

OW-interim-directeur Urvin Bata heeft gisteren in een korte reactie bevestigd dat de dode palmbomen wegens watergebrek verwijderd dienden te worden. “Ik ben niet op de hoogte van de details en zal daar navraag over moeten doen. Maar er worden gesprekken gevoerd want de aannemer dient de bomen te vervangen”, aldus Bata. Voor het te perse gaan van deze krant, was hij niet bereikbaar voor een update.

Bron: Amigoe

7 reacties

  1. @Stawrtiz,
    Sorry je hebt gelijk ik heb het artikel niet goed gelezen.
    mijn boze reactie was meer gericht op de kop van het artikel.
    En de boosheid over het feit dat dit soort projecten van de overheid altijd een puinhoop wordt.
    als je geregeld over het eiland rijdt, dan zie je palm bomen die te armmoedig zijn voor woorden.
    En er moeten toch mensen zijn die veel geld verdienen aan dit soort projecten.
    uiteraard werken die bij de overheid, maar de uitvoerders zijn mijns inziens toch ook mede schuldig (boter op het hoofd).
    Dankzij de invoer van dit soort bomen zitten we nu met de palmkever, die alle palmen dood maken…
    want particuliere projecten gaan meestal wel goed, maar zodra de overheid zoiets start, lijkt het wel of alles mis gaat.
    ook bij de niet palmbomen aan deze weg zouden dikkere palen geplaatst moeten worden om deze recht te laten groeien.
    nu doet de wind zijn werk en deze bomen staan zo scheef als een h..r.

  2. @Sander: volgens mij, nee, blijkens je reactie heb je het stuk of niet gelezen of niet bergepen.

    Vivians Nursery heeft van meet af aan, meerdere malen aangegeven, dat het e.e.a. niet aan de eisen voldoet. Gelukkig genoeg hebben ze dit per email gedaan en hebben derhalve de bewijzen daarvoor in handen.

    Deze loze stemmingmakerij en populistische uitspraken van jou, degraderen je tot hetzelfde waar jealtijd zelf tegen ageert.

  3. Vivians nursery is een bedrijf met boter op het hoofd.
    Als de bomen dood gaan krijgen ze weer een nieuwe opdracht voor nieuwe beplanting.
    Ze zullen wel een politieke partij steunen.dan krijgen zij de opdracht.
    Het is een schande zoals die straat er uit ziet….
    Waarom zoveel van die achterlijk hoge palmen?
    Was er geld te veel?
    nutteloze investering door domme ministeries.
    kijk bij Janwe, hoe het daar allemaal al eerder fout was gegaan.
    En nu weer bij julianadorp
    verstandloos 2 maal de fout in gaan….
    nou ja, we mogen ook niet veel van onze corruptici verwachten…

  4. Het zou een goede zaak zijn indien OW interim directeur Bata er toe zou overgaan om bomen te laten aanplanten die droogtebestendiger zijn.
    De Wayaka en de Watakeli, maar ook de Carawara spanjo en de Carawara zijn schitterende altijd groene bomen en heesters die landschappelijk mooier ogen dan de in opdracht van OW aangeplante palmen. Als deze palmen het slechte onderhoud overleven, kun je meestal slechts tegen meters hoge stammen aankijken waar op meer dan 10 meter hoogte een slechts minieme kroon te zien is.
    Ook de verschillende Tabebuya species zijn beter droogtebestendig , zijn veelal prachtig groen en bloeien uitbundig.Met name de hier als ceder aangeduide Tabebuya species is redelijk goed bestand tegen ons droge klimaat .
    Kan Carmabi niet op dit gebied adviseren ?
    Ook Vivian’s nursery zou er goed aan doen de Overheid te wijzen op andere mogelijkheden en betere investeringen in landschappelijk groen. Men weet aldaar immers drommels goed dat deze van onze belastingcenten aangeschafte palmen niet zullen overleven of anders een treurig stemmend bestaan zullen lijden, indien zij aangeplant worden op openbare aan de Overheid toebehorende percelen.
    Ik herinner mij meer dan dertig jaar geleden bij de LVV te hebben aangedrongen op landscaping via de hier natuurlijk voorkomende soorten. Dat heeft mij hoon en vijandige reacties opgeleverd. Want men gaf er toen de voorkeur aan om helemaal niets te doen .

  5. als je zo snel-voor niets presteren dan alleen maar het volk voor de gek houden en de kas laten leeglopen van het Eiland je een straatnaam kan verkrijgen-wil ik graag nog een paar politici voor die eer voordragen.

  6. Eigenlijk zeer typerend dat een “zpgenaamde” volks/party leider die voor Curacao niets heeft gedaan toch een straatnaam heeft gekregen-dat is natuurlijk weer door lukraak uitdelen van straatnamen aan schreeuwers ipv doeners in de Politiek.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties