28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Domeinbeheer ‘geschokt’ over toename illegale diabaaswinning

HomeMediaAmigoe | Domeinbeheer ‘geschokt’ over toename illegale diabaaswinning
afgravingen diabaas op Groot St. Joris -2 | foto Ken Wong
Bij de afgravingen wordt groot materieel ingezet | foto Ken Wong

WILLEMSTAD — Domeinbeheer – de uitvoeringsorganisatie die over het beheer van overheidsgronden gaat – van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), reageert ‘geschokt’ op de toename in illegale afgravingen naar diabaas op Groot St. Joris.

Ook het op grote schaal afzuigen van grondwater in clandestien aangelegde waterputten, voor commercieel gebruik zoals het vullen van zwembaden en mogelijk ook overheidsbouw- en infrastructuurprojecten, baart zorgen. Het afbranden van natuur op overheidsgrond – in waterrijke gebieden bij dammen – voor terreinroof en landbouw, stuit eveneens op sterke afkeuring. Domeinbeheer geeft dan ook een overzicht van de reeds ingeslagen trajecten door VVRP, voor een algemene aanpak daarvan.

De uitvoeringsorganisatie reageert hiermee op het artikel van de Amigoe ‘Waterbeheer ernstig bemoeilijkt door illegale praktijken’ van afgelopen zaterdag. Bij de grootschalige afgravingen voor diabaaswinning voor verkoop daarvan, wordt dan ook een zorgwekkende stijgende tendens geconstateerd over de afgelopen drie maanden.

Domeinbeheer heeft namelijk boven Groot St. Joris vluchten uitgevoerd om de illegale verkavelingen voor landbouw op overheidsterrein, diabaasafgravingen en het slaan van grondwaterputten in kaart te brengen.

De illegale diabaasafgravingen bestrijken een groot oppervlak. Domeinbeheer constateert een ernstige toename in de afgravingen over de afgelopen drie maanden  | foto Ken Wong
De illegale diabaasafgravingen bestrijken een groot oppervlak. Domeinbeheer constateert ernstige toename in afgravingen over afgelopen 3 maanden |  Ken Wong

“Het is werkelijk schokkend om te zien dat deze drastisch in schaal zijn toegenomen. Aangezien de afgravingen met groot materieel plaatsvinden en slechts een paar aannemers op het eiland over dergelijk groot materieel beschikken, kan men niet anders concluderen dan dat met het grote aantal lopende overheidsprojecten voor infrastructuur, er mogelijk diabaas wordt afgegraven hiervoor. Ook is er voor het uitvoeren van deze projecten zoals bijvoorbeeld het asfalteren een grote hoeveelheid water nodig wat doet vermoeden dat er grondwater op grote schaal wordt afgezogen voor commercieel gewin”,

aldus Domeinbeheer.

De uitvoeringsorganisatie stelt dat de grote aannemers zich niet ‘zomaar schuldig zullen maken aan dergelijke overtredingen en dat mogelijk ook onderaannemers hiervoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn’.

“Maar het neemt niet weg dat hier groot materieel voor wordt ingezet en dat er nu dus strenge controle dient plaats te vinden.

Aannemers die zich hieraan schuldig maken dienen dan ook beboet te worden en voor een periode op een zwarte lijst te worden geplaatst inzake overheidsprojecten.

Als er sprake is van tekorten aan diabaas, moet ook dit gereguleerd aangepakt worden. Zoals bijvoorbeeld diabaaswinning bij heuvels waar reeds bouwprojecten zijn gepland, waarbij de afgraving gecontroleerd kan plaatsvinden. Maar dit alles brengt wederom het belang van handhaving onder de aandacht”,

aldus Domeinbeheer. In dit kader wordt onder andere ook gewezen op de Landsverordening ‘Openbare Orde’ waarbinnen overtredingen kunnen worden aangepakt middels tijdelijke inbeslagname van voertuigen en groot materieel die voor de overtredingen gebruikt worden en beboeting daarvoor. Zoals bekend is deze wet nog niet van kracht.

Uitputting

“Handhaving is daarom van groot belang. Niet alleen op illegale diabaaswinning, maar ook terreinroof. Of dit nou voor illegale bouw is of voor het bedrijven van landbouw, waarbij de natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput – zoals de aantasting van het grondwaterpeil of het afbranden van bijvoorbeeld een manzaliñabos.

Een clandestien afgegraven waterput | foto Ken Wong
Een clandestien afgegraven waterput | foto Ken Wong

Aangezien deze handelingen steeds meer gepaard gaan met criminele activiteiten waarbij winst vooropstaat, dient handhaving duidelijk in samenwerking met het ministerie van Justitie plaats te vinden.

Domeinbeheer heeft nu door onderbezetting slechts beschikking over twee inspecteurs die handhavend optreden. We zijn bijzonder verheugd met de steun van VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) die daarvoor de nodige aandacht en steun heeft uitgetrokken door een miljoenenbedrag beschikbaar te stellen voor extra personeelsaanname en versterking van het onderbemande apparaat, desnoods van tijdelijke aard.”

Domeinbeheer benadrukt dan ook dat door criminele invloeden de druk op inspecteurs enorm wordt, waarbij men niet terug deinst om middels bedreiging legalisatie van gronden en illegaal gerealiseerde bouwwerken te eisen.

“We zien nu ook een tendens van veeteelt, ingegeven vanuit het criminele circuit, waarbij de handel in vee en de slacht daarvan mogelijk met witwasgelden plaatsvinden. We hebben in het verleden bij Groot St. Joris de ontwikkeling waargenomen waarbij ‘kunukeros’ op illegale verkaveling landbouw bedreven en waarbij grondwater voor deze landbouw bestemd was. Om deze illegale verkaveling te formaliseren zijn er drie maanden geleden vluchten boven het gebied uitgevoerd, om de terreinaanvragen van deze landbouwers te kunnen beoordelen en te reguleren. Maar het kan niet zo zijn dat men met opzet grote stukken natuur op overheidsgrond afbrand om in een dam landbouw te bedrijven. Dit dient aangepakt te worden.”

Algehele aanpak

In algemene zin wordt benadrukt dat minister Camelia-Römer een duidelijk traject heeft opgestart in samenwerking en met ondersteuning van het ministerie van Financiën, waarbij in de handhavende fase ook op steun van het ministerie van Justitie wordt gerekend.

“Aangezien het megaproblematiek betreft, wordt nu gedacht aan het instellen van een ‘Terreinpolitie’, zoals men binnen het GMN-ministerie nu ook de ‘Milieupolitie’ kent. Deze dient door buitengewone agenten/ambtenaren van het VVRP te worden bemand samen met de politie en justitie. Ook is Domeinbeheer bezig met het invoeren van een Geografisch Informatiesysteem (GIS) waarbij om de drie maanden satellietbeelden worden opgekocht en alle mutaties gedetecteerd worden. Vervolgens kan men zeer gericht deze ‘Terreinpolitie’ op pad sturen ter handhaving.”

De VVRP-minister zal een duidelijk ‘aanscherpingsbeleid’ hanteren.

“Er dient dus een nulmeting te komen, waarbij men nu alles in kaart brengt. De minister maakt duidelijk onderscheid tussen legalisatie van illegale bouw op bijvoorbeeld een familieterrein dat al een paar generaties wordt gehuurd waarbij men uit nood tot bouw is overgegaan, en tussen persoonlijk gewin. Maar als we kijken naar een situatie bij Seru Lora, waar bijvoorbeeld twaalf percelen ingepikt zijn waarop illegale bouw plaatsvindt van bouwwerken van enorme omvang, dan kan men concluderen dat dit vanuit het criminele circuit wordt ingegeven voor doorverkoop en witwassen. Zo is het ministerie van Financiën, dat ook de noodzaak inziet van een algehele gezamenlijke aanpak, bij het innen van Onroerendezaakbelasting (OZB) tal van gevallen tegengekomen van enorme appartementencomplexen. Deze zijn een half miljoen of een miljoen gulden waard waar geen belasting over wordt betaald, en zijn ook nog eens op overheidsgrond gerealiseerd, zonder bouwvergunning. Er zal dus binnen de nulmeting gekeken worden naar formalisering en handhaving. En als blijkt dat het witwasgelden betreft, zal de zaak aan het ministerie van Justitie worden overgedragen voor nader onderzoek. We zijn nogmaals bijzonder blij met de steun van minister Camelia-Römer die dit alles draagt en ondersteunt.”

Bron: Amigoe

2 reacties

  1. domein beheer zijn ook ambtenaren en die slapen tot ze plots wakker schrikken.
    het hele ambtenaren aparaat is een lachertje.
    ze slapen, lon de kantjes er vanaf, dubbel salaris als ze moeten over (slapen)werken.
    luxe pensioenvoorzieningen en luxe zieketenkosten regeling.
    wie wil er geen ambtenaar zijn?

  2. Hoe kan Domeinbeheer hierdoor nu pas geschokt worden ? Elke burger ziet die enorme aardverschuivingen op de weg bulderend voorbijgaan . En de ambtenaar zit wederom navelstarend de kleine man te beloeren een te verhapstukken kleinigheidje tot persoonlijk leed te verordeneren . Het wordt toch eens tijd dat de grote jongens gaan lijden ipv leiden !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties