28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Dreigende taal van Nos ta Aruba

HomeLandenArubaAmigoe | Dreigende taal van Nos ta Aruba

door Amigoe verslaggever Alex Laclé

Column Renée van Aller en John de Vries | Gelijkwaardigheid?
Nos Ta Aruba: ‘Confrontatie tussen volk en regering is heel dichtbij’

ORANJESTAD — Actiegroep Nos ta Aruba waarschuwt de Nederlandse regering dat ‘de Arubaanse bevolking zich voorbereidt op het op korte termijn nemen van een beslissing tot wanneer zij de huidige AVP-regering nog tolereert’.

De groep stelt in een open brief aan onder meer de Nederlandse premier Mark Rutte, dat ‘het ontbreken van goed overheidsbeleid’ heeft geleid tot ‘ontwrichting van de samenleving’.

“De spanning op Aruba stijgt met de dag en het land wordt al meer dan een jaar niet meer geregeerd of geleid. De confrontatie tussen het volk en de regering is heel dichtbij…”

Concreet wil de groep, die naar eigen zeggen een groot draagvlak heeft onder de kiesgerechtigde bevolking van Aruba, dat de huidige regering opstapt. Nos ta Aruba wil dan eventueel een interim- regering (takenkabinet) die het Land ‘op deugdelijke wijze zal besturen voor een periode van zes tot twaalf maanden’.

Daarnaast wil de groep, zoals eerder gemeld, een Nationale Dialoog met deelname van alle relevante sectoren, de inschakeling van professionele experts uit de Arubaanse samenleving op verschillende gebieden, een financiële aanpak waarbij het aantal ministers en coördinatoren sterk wordt teruggebracht, de overheid gereorganiseerd en vereenvoudigd wordt en ten slotte een onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoeken Documentatiecentrum (WODC) naar het bestuur van Aruba.

In de brief wordt uitdrukkelijk om Nederlandse hulp gevraagd ‘bij het herstellen van de trias politica op Aruba en bij de onderzoeken naar alle fraudes, corruptie, gekonkel, gesjoemel en onrechtmatige bevoordeling van de laatste jaren’.

“De bevolking accepteert het in alle opzichten duidelijke wanbeleid, de continue stroom van fraudeen corruptieberichten bij overheidsinstellingen, de enorme geldverspillingen en de reeds genomen en al aangekondigde maatregelen niet langer!”

Deze dreigende taal wordt ondersteund door de belofte dat Nos ta Aruba in augustus met ‘drie grote acties’ komt. De roep om hulp van de Nederlandse regering wordt begeleid door voorbeelden dat de huidige regering niet deugt.

Zo haalt Nos ta Aruba aan dat er ‘serieuze strafaanklachten’ lopen tegen ‘acht van de negen ministers’. De groep wijst ook op ‘een ongekende vorm van kiezersbedrog’ en doelt op de AVP-verkiezingsbeloftes dat de bbo afgeschaft zou worden, de water- en elektriciteitstarieven met 50 procent verlaagd zouden worden en dat er in de periode 2013- 2017 geen maatregelen genomen zouden worden.

Volgens Nos ta Aruba heeft de regering ‘nu zes lange jaren met behulp van een stempelparlement en omgekochte pers geregeerd’.

“Wij hebben de stemming op Aruba in de laatste jaren zien omslaan van teleurstelling, bezorgdheid en verdriet naar angst en vrees, vervolgens naar gelatenheid en passiviteit en nu naar enorme boosheid en opstandigheid.”

De brief is ondertekend door de voorzitter van Nos ta Aruba, Jan de Ruijter, MEP-parlementariër Ady Thijsen, Cornelius Wilson van politieke partij Summum Bonum, de voorzitters van vakbonden Topa, STA en FTA.

Ook voorzitters van actiegroepen SCCA, Grupo 7, Comishon Salba Aruba, Comishon Accion National en Arubianonan Preocupa hebben de brief getekend.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Laat Nos ta Aruba een maandelijkse lijst van business class passagiers publiceren van coördinatoren die op rekening van de Arubaanse gemeenschap (met partner) vliegen. Dan komt precies in kaart waar een deel van de corruptie zit.

    De rotte appelen kunnen dan publiekelijk aan de schandpaal genageld worden. Liefst met foto en opgave van hun jaarlijkse inkomen (en gemanipuleerde declaraties).

    Misschien een idee voor de knipselkrant om deze lijst maandelijks te publiceren? Kunnen veel lezers gaan smullen en aanvullende informatie geven.

  2. Dit is de reactie van een verwend kind dat niet gewend is zelf aan te pakken. Als Nederland ingrijpt schreeuwt deze zelfde groep moord en brand, maar zelf de interne problemen oplossen ook niet. Wel dreinen, dwingen en schreeuwen dat ze hun zin niet krijgen. Hoe zo ‘Nos ta Aruba’ als direct naar ‘moedertje’ Nederland om hulp geroepen wordt ?

  3. Eman is een verdekte Gerrit de Raaf, ger$ # $ retje moest binnen twee jaar de maffia terug betalen en Eman binnen 8 jaar, redelijk gelukt toch! te hopen dat deze top geleerden en vol hebben gestaan van overmoed en zakken vullerijen en mensen met een verstand van nul te bevorderen tot MP. Jongens mijn broek zakt af. Komt morgen allen naar het kabouter bos daar ga ik samen met Gerrit de Raaf in een politiek debat.

  4. Maar waarom wordt de Nederlandse overheid gewaarschuwd?
    Ik denk dat het probleem op Aruba moet worden opgelost. Bovendien zal de volgende regering weinig plezier beleven aan de failliete erfenis van Eman.

  5. Hoe willen de ondertekenaars van de boze brief het beter doen dan de zittende regering? Een feitelijk plan hoe de overheidsuitgaven te beheersen en de staatsschuld af te bouwen lijkt ons minimaal vereist, maar dat ontbreekt. En dan natuurlijk een duidelijk overzicht van de noodzakelijke lastenverzwaring voor de burgers de eerstkomende 30 jaar. Dat zou pas eerlijk zijn. Maar politiek en eerlijkheid gaan zelden samen. Door eerlijkheid verwerft een (toekomstig) politicus immers geen politieke steun. Politieke steun moet worden gekocht en wordt af en toe verdiend. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties