Amigoe | Driekwart van winkeliers is in overtreding

Driekwart van winkeliers is in overtreding | Foto Extra

Driekwart van winkeliers is in overtreding | Foto Extra

WILLEMSTAD — Driekwart van de winkeliers op Curaçao houdt zich niet aan de fiscale regels. Dat blijkt uit de controles die Stichting Belastingaccountantsbureau (BAB) onlangs heeft gehouden.

Overtredingen die de controleurs zijn tegengekomen zijn onder andere het ontbreken van het zegel van het fiscaal kasregistratiesysteem en het geven van de kassabon aan de klant. Dat zei minister van Financiën José Jardim gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.

Tijdens de eerste twee weken van de controles is BAB bij 259 ondernemingen langs geweest. Van de 259 bedrijven hielden 195 zich niet aan de regels. In de eerste week werden er 161 zaken gecontroleerd. Daarvan hielden 138 bedrijven zich niet aan de regels. Dat komt neer op 86 procent. In de tweede week werden er 98 bedrijven gecontroleerd. Van die bedrijven waren 57 in overtreding. In totaal moesten zes ondernemingen hun deuren op last van BAB voor een week sluiten.

De controles werden uitgevoerd in het kader van de onlangs aangepaste wetgeving voor kasregistratie. BAB heeft meer instrumenten in handen gekregen om ondernemers te sluiten die zich niet aan de regels houden. Daarvoor heeft de stichting extra middelen gekregen voor het tijdelijk aantrekken van extra personeel bij BAB. Zij gingen de straten op voor de controles.

Met de controles wil het ministerie van Financiën toezien op de tax compliance van bedrijven. Jardim deed tijdens de persconferentie een beroep op de bevolking om bij alle aankopen de kassabon te controleren. De Belastingdienst schat dat een groep kasregistratieplichtigen voor miljoenen guldens per jaar belasting ontduikt. Bij minimarkten en toko’s alleen al schat Sherwin Casper, directeur van BAB, dat de landskas 10 miljoen gulden per jaar misloopt. In de meeste gevallen is de omzetbelasting wel aan de consument in rekening gebracht, maar wordt deze niet afgedragen aan de Belastingdienst.

Een bon moet minimaal voldoen aan de volgende wettelijke eisen: de datum en het tijdstip waarop de kassabon is uitgereikt, de naam of handelsnaam, het adres en het Crib-nummer van de administratieplichtige die de levering of de dienst verricht, een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of verrichte diensten, de hoeveelheid van de geleverde goederen of de omvang van de verrichte diensten, het toegepaste omzetbelastingtarief of indien een vrijstelling van omzetbelasting van toepassing is, enige vermelding daarvan en het omzetbelastingbedrag dat ter zake van de leveringen of diensten verschuldigd is geworden.

Bron: Amigoe

10 Reacties op “Amigoe | Driekwart van winkeliers is in overtreding

 1. Joep, je heb groot gelijk alleen de vlieger gaat niet op, stel dat wij straks europa willen bezoeken wat dan?
  trouwens wat hebben de toeristen te maken met onze frauderende winkeliers en hotel houders.

 2. En toeristen belasting is extreem simpel. Veel landen kennen het, dus waarom hun systeem niet kopieeren ?
  Men weet precies wie wanneer binnenkomt. Degene waar je verblijft moet jou online registreren en is verantwoordelijk voor het incasseren en afdragen v d toeristenbelasting gedurende de tijd dat je bij hem verblijft.
  Zodra je het eiland verlaat wordt dat weer geregistreerd en stopt de verplichting.
  Serieus, een kind kan de was doen, alleen niet op curacao !

 3. Dat is ook het principe v e BTW heffing. De extra belasting is alleen op de toegevoegde waarde en omdat een ondernemer alle betaalde btw terugkrijgt is controle zeer eenvoudig. Wanneer er een groot verschil ontstaat tussen zogenaamde inkoop en verkoop weet je meteen hoe laat het is.

  Maar om de een of andere reden houdt men hier meer v d omslachtige methode, welke ook nog eens uitgaat v d eerlijkheid v d mensen. Dat werkt hier dus nooit.

 4. Lijkt mij ook een goed plan…iedereen betaald dan belasting en geen gedoe meer met O.B.
  toeristen laten betalen op Hato naar gelang het aantal dagen van verblijf.
  enzovoorts iedereen betaald dan zijn eerlijke deel.

 5. Wie weet is de oplossing om direct bij invoer van het product de in de toekomst totaal(!) verschuldigde belasting in één keer te laten betalen door de firma die het importeert. Heb je in ieder geval, die binnen, ja toch?
  EN b.v voor de wegentax, geen manurenverslinderde (verkoop, controle, etc.) stickers, maar heel simpel b.v. 10 cent op elke liter benzine extra heffen. Is ook super eerlijk en goed voor mensen met laag inkomen. En waarom is er trouwens helemaal geen accijns op (vervuilende) diesel, maar wel accijns op benzine???

 6. Vordering, niet lening.

 7. Waarom heeft de belastingdienst de miljoenenlening op Ramboloodin buiten invordering gesteld?

 8. Abraham Mossel

  1+

 9. Het kassa project is weer zo’n ondoordacht idee, waar men ten eerste niet heeft nagedacht over de gevolgen voor de bedrijven en ten tweede lost dit het niet aanslaan v d verkopen niet op.
  Veel bedrijven hebben meerdere kassa’s en printers staan. De meest simpele kassa kost maar liefst 1800 naf !!!!! Een bonnenprinter begint bij 1200 naf.
  Een horeca kassa kost maar liefst 15.000 naf en een systeem met voorraad beheer,……..
  Ehhh dat is er niet!
  Dus dwingt de belastongdienst iedereen tegen absurde kosten over te stappen op een kassa waar je nagenoeg niets mee kunt. Vele kleine ondernemers kunnen die kosten niet opbrengen en de grote bedtijven (bv kooyman, centrum, building depot etc ) hebben geen zin om hun logistiek kwijt te raken door di idiote idee.
  Onze bestuurders vonden het een goed idee om deze kassa’s, die dus totaal ongeschikt zijn, verplicht te stellen, waardoor een paar bedrijven (kassa leveranciers) meer dan 20 miljoen naf in de schoot geworpen gekregen. Waardoor kleine bedrijven in de financiele problemen komen. Waardoor bijna 100 man bij de belastingdienst werden aangenomen om te controleren a raison v minimaal 5 miljoen per jaar. En dit alles om 10 miljoen aan niet afgedragen OB proberen te achtethalen. Maar ondertussen is er geen systeem om het niet aanslaan tegen te gaan, terwijl het foutief aanslaan helemaal een nachtmerrie tot gevolg heeft.

  Waarom kunnen we op Curacao, in alles wat we doen, zo slecht de gevolgen van een beslissing inschatten en waarom kunnen we al helemaal niet toegeven dat we een grote fout hebben gemaakt ?
  Hoe is het ook alweer ?
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald !
  Hier op curacao dwaalt men het liefst bij alles dat we doen

 10. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dus begin bij alle frauderende en stelende Ministers op deze manier blijft er al 70 miljoen over. daarna afpakken wat deze gasten in al die jaren al achterover hebben gedrukt, blijft er weer mimimaal 80 miljoen over. en als je dan ook nog de rechtzaken en wat dit allemaal gekost heeft, ook gaat verhalen op deze gasten zoals Schotte van der Dijs enz. is die 10 miljoen die de hardwerkende winkeliers niet afdragen een fooi. deze mensen kunnen met veel moeite, Net rondkomen doordat het allemaal zo goed geregeld is. DUS!!! begin bij de overheid en de rest komt vanzelf goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *